Miten pienet lennokit torjutaan?

Miehittämätön lennokkiteknologia on tullut kaikkien ulottuville. Ei siis ole mikään ihme, että myös pahantekijät, vaarallisimpina terroristit ja vakoilijat, ovat tarttuneet tekniikan tuomiin mahdollisuuksiin. Irakissa on tänä vuonna nähty ensimmäinen ISIS-terroristijärjestön isku, jossa lennokki pudotti pommin kohteeseensa.

Lennokkien torjunnasta on tullut todellinen haaste eri maiden puolustusvoimille ja viranomaisille sekä myös yrityksille, jotka yrittävät suojata kohteitaan vaikkapa teollisuusvakoilulta. Lennokintorjuntateknologiat voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: kineettisiin ja ei-kineettisiin tapoihin.

Kineettisiin lennokkien torjuntamenetelmiin kuuluvat erilaiset mekaaniset ja fyysiset keinot, joilla lennokki torjutaan. Vaihtoehtoja on useita: ampuminen, erilaiset verkkoja heittävät ratkaisut sekä lennokintorjuntalennokit, jotka voivat esim. kaapata torjuttavan lennokin verkkoon. Alankomaissa ja Ranskassa on käytetty jopa koulutettuja kotkia lennokkien nappaamiseen ilmasta.

Ei-kineettisiin tapoihin puolestaan kuuluvat torjuntatavat, joissa hyödynnetään elektromagneettista spektriä: torjuttavan lennokin ohjausta häiritään tai se kaapataan puuttumalla sen radio-ohjaukseen. Varsinkin kaupallista lennokkiteknologiaa on helppo häiritä, sillä niiden ohjauksessa käytetään yleisiä taajuusalueita.

Jotain torjuntamenetelmien hankkimisen kiireellisyydestä kertoo se, että Yhdysvaltojen ilmavoimat on hankkinut israelilaiselta Israel Aerospace Industries IAI:ltä lennokkientorjuntajärjestelmän, joka toimitetaan jo kesäkuussa tilaajalle. Defense One -sivuston mukaan järjestelmä on hankittu erityisesti ISIS-terroristijärjestön lennokkien luoman uhan vuoksi.

Yhdysvaltojen virallinen tilausvaltuutus ei kerro, minkälaisesta ratkaisusta on kyse, mutta todennäköisesti kyseessä on oheisellä videolla esitetty IAI:n järjestelmä “Drone Guard”, jonka tutka havaitsee matalalla ja pienellä nopeudella lentäviä kohteita. Visuaalisen vahvistuksen jälkeen Drone Guard torjuu lennokin lamauttamalla sen GPS-paikannuksen ja ohjauksen.

 


Jutun pääkuva: Israel Aerospace Industries Droneguard.

Avainsanat: , , , , ,

Share This