Miehittämätön lennokkiteknologia on tullut kaikkien ulottuville. Ei siis ole mikään ihme, että myös pahantekijät, vaarallisimpina terroristit ja vakoilijat, ovat tarttuneet tekniikan tuomiin mahdollisuuksiin. Irakissa on tänä vuonna nähty ensimmäinen ISIS-terroristijärjestön isku, jossa lennokki pudotti pommin kohteeseensa.
firing up at a drone before it drops a bomb, outside western Mosul. the drones just keep coming pic.twitter.com/H1j2KMG3j6
— Mike Giglio (@mike_giglio) 23. helmikuuta 2017
Lennokkien torjunnasta on tullut todellinen haaste eri maiden puolustusvoimille ja viranomaisille sekä myös yrityksille, jotka yrittävät suojata kohteitaan vaikkapa teollisuusvakoilulta. Lennokintorjuntateknologiat voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: kineettisiin ja ei-kineettisiin tapoihin.
Kineettisiin lennokkien torjuntamenetelmiin kuuluvat erilaiset mekaaniset ja fyysiset keinot, joilla lennokki torjutaan. Vaihtoehtoja on useita: ampuminen, erilaiset verkkoja heittävät ratkaisut sekä lennokintorjuntalennokit, jotka voivat esim. kaapata torjuttavan lennokin verkkoon. Alankomaissa ja Ranskassa on käytetty jopa koulutettuja kotkia lennokkien nappaamiseen ilmasta.
Ei-kineettisiin tapoihin puolestaan kuuluvat torjuntatavat, joissa hyödynnetään elektromagneettista spektriä: torjuttavan lennokin ohjausta häiritään tai se kaapataan puuttumalla sen radio-ohjaukseen. Varsinkin kaupallista lennokkiteknologiaa on helppo häiritä, sillä niiden ohjauksessa käytetään yleisiä taajuusalueita.
Jotain torjuntamenetelmien hankkimisen kiireellisyydestä kertoo se, että Yhdysvaltojen ilmavoimat on hankkinut israelilaiselta Israel Aerospace Industries IAI:ltä lennokkientorjuntajärjestelmän, joka toimitetaan jo kesäkuussa tilaajalle. Defense One -sivuston mukaan järjestelmä on hankittu erityisesti ISIS-terroristijärjestön lennokkien luoman uhan vuoksi.
Yhdysvaltojen virallinen tilausvaltuutus ei kerro, minkälaisesta ratkaisusta on kyse, mutta todennäköisesti kyseessä on oheisellä videolla esitetty IAI:n järjestelmä “Drone Guard”, jonka tutka havaitsee matalalla ja pienellä nopeudella lentäviä kohteita. Visuaalisen vahvistuksen jälkeen Drone Guard torjuu lennokin lamauttamalla sen GPS-paikannuksen ja ohjauksen.
Jutun pääkuva: Israel Aerospace Industries Droneguard.