Montenegrosta NATO:n 29. jäsen

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi maaliskuun lopulla äänin 97-2 Montenegron jäsenyyden läntisessä puolustusliitossa NATO:ssa. Hyväksyminen merkitsi käytännössä pistettä iin päälle siinä liittymissopimuksen neuvotteluprosessissa, joka oli Montenegron kohdalla alkanut joulukuussa 2015.

Jäsenyyttä vastustavat kaksi senaattoria olisivat halunneet siirtää Montenegron liittymissopimuksen hyväksymisen tuonnemmaksi. Jäsenyyden puolustajien mukaan on kuitenkin tärkeätä tukea niitä maita, jotka tässä jännittyneessäkin maailmantilanteessa haluavat liittyä yhteiset arvot ja puolustusvastuun jakavaan puolustukselliseen liittoutumaan. Ulkoministeri Rex Tillerson päätti keskustelun toteamalla senaatissa, että Montenegron jäsenyys NATO:ssa on Yhdysvaltain kansallisten etujen mukainen.

Pinnan alla kuitenkin kuhisee Podgoricassa. Maan pääoppositiopuolue on kokoamassa rivejään ja kertoo pyrkivänsä kansanäänestyksen järjestämiseen NATO-kysymyksestä vielä ennen asian käsittelemistä Montenegron parlamentissa. Parlamentin käsittelyn on määrä tapahtua kuluvan vuoden lokakuussa. Myös Venäjä ja sitä kannattavat ryhmät ovat vahvasti liikkeellä taustalla. Väestössä lasketaan olevan jäsenyyden vastustajia ja puolustajia suunnilleen yhtä paljon.

Montenegron poliittista elämää varjostaa myös viime lokakuinen vallankaappausyritys, jossa ilmeisesti tavoitteena oli silloisen pääministerin Milo Djukanovićin murhaaminen ja Moskovaa myötäilevän hallituksen asettaminen. Montenegron viranomaisten mukaan vallankaappausyritykseen osallistui useita henkilöitä, jotka olivat taistelleet Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten puolella.

Kreml kieltää jyrkästi virallisen Venäjän yhteyden vallankaappausyritykseen. Se kuitenkin edelleenkin aktiivisesti tukee paikallisia NATO-vastaisia ryhmiä. Opposition käynnistämässä poliittisessa keskustelussa vilahtelevat sellaiset ainekset kuten kansanäänestys, Montenegron NATO-jäsenyyden merkitys laajemmissa yhteyksissä ja kysymys Venäjän suhtautumisesta siihen. Myös Venäjän kaupan ja venäläisen turismin merkitys Montenegrolle ovat keskeisinä puheenaiheina. – Kuulostaako muuten tutulta?

NATO:n kannalta Montenegron jäsenyys ei liittoutumaa juurikaan sotilaallisesti hetkauta. Vuonna 2006 itsenäistyneessä maassa on 640 000 asukasta ja sen puolustusvoimien koko on noin 2000 sotilasta.  Sisäasiainministeriön johtamia puolisotilaallisia joukkoja on vielä sen lisäksi noin 10 000.

Liittoutuman kannalta Montenegron suurin merkitys lienee siinä, että Kroatian ja Albanian välinen Adrianmeren rantakaistale sekä Barin satama tulevat Montenegron jäsenyyden myötä olemaan osa NATO:n aluetta.

Pauli Järvenpää

International Centre for Defence and Security (ICDS)

 

Share This