Muonion valtauksesta 75 vuotta

Viimeinen todellinen taistelu Lapin sodassa käytiin Muoniossa, jossa yhtyvät Tornion suunnasta tuleva ns. väylänvarren tie ja Rovaniemeltä tuleva Kittilän tie. Muonio oli paikka jossa oli vielä mahdollisuus saada saksalaisia satimeen, lähinnä Rovaniemen suunnalta kohden Käsivartta ja Norjaa marssiva 6. SS-Gebirgs-Division Nord.

Tornionjokilaaksoa pitkin kulkevan väylänvarren tien suunnassa pohjoista kohti liikkui kenraalimajuri Kaarlo Heiskasen, “Kylmän Kallen” 11. Divisioona. Rovaniemen suunnasta etenevillä suomalaisjoukoilla ei ollut käytännössä mahdollista saavuttaa tuhottuja teitä pitkin edetessään saksalaisia. Myös 11. Divisioona hävisi kilpajuoksun saksalaisille, SS-vuoristodivisioona oli jo ryhmittyneenä puolustukseen Muoniossa sen tullessa kauppalan tuntumaan.

SS-Gruppenführer (kenraaliluutnantti) Karl-Heinrich Brennerin divisioonan rykmenteistä toinen eli SS-Standartenführer (eversti) Franz Schreiberin SS-Gebirgsjäger-Regiment 12 Michael Gaissmair oli ryhmittynyt Kittilän tien suuntaan ja SS-Sturmbannführer (majuri) Ernst Rädeken SS-Gebirgsjäger-Regiment 11 Reinhard Heydrich väylänvarren tien suunnalle. Brennerin divisioonan tehtävänä oli viivyttää suomalaisia, jotta Muoniossa olevat varastot ehdittäisiin evakuoida.

Jutun pääkuva: Palavaa Muoniota. Saksalaisten poltetun maan taktiikka oli tässä vaiheessa totaalista, kaikki vihollista hyödyttävä pyrittiin tuhoamaan jos se vain suinkin oli mahdollista. SA-Kuva.

Muonion taistelun voi katsoa alkaneen 26. lokakuuta, jolloin väylänvarren tien suunnassa 11. Divisioonan kärki saavutti saksalaisten asemat noin 30 km Muoniosta etelään. Kenraalimajuri Heiskanen päätti suunnata toisen jalkaväkirykmenteistään eli eversti Martti Ahon JR 50:n koukkaamaan Kittilän tielle saksalaisten selkäpuolelle ja toisen rykmentin everstiluutnantti Viljo Laakson JR 8:n tekemään lyhyemmän koukkauksen maastoitse väylänvarren tien tukkeena olevien saksalaisten selustaan.

Vaivalloiset koukkaukset onnistuivat kohtalaisesti, JR 50 pääsi Kittilän tielle alkuillasta 28. lokakuuta ja sen toinen pataljoona yllätti saksalaisrykmentin komentopaikan. Saksalaisten nopea toiminta löi kuitenkin suomalaiset tieltä takaisin metsään vuoristojääkärirykmentin saarroksiin jäämässä ollut kolmas pataljoona irtautui ja marssi aamulla 29. lokakuuta Muonioon suomalaisten pystymättä sitä estämään. JR 50 lähti tietä pitkin saksalaisten perään ja ryhtyi uuteen koukkaukseen maaston kautta Muonion pohjoispuolelle.

JR 8 onnistui sekin koukkauksessaan ja ilmeisesti sen kolmas pataljoona yllätti 28. lokakuuta illalla väylänvarren tien tuntumassa olleen saksalaisrykmentin komentopaikan, jossa yhteydessä rykmentinkomentaja Sturmbannführer Rädeke kaatui. Kaksi muuta rykmentin pataljoonaa koukkasivat pidemmälle ja saivat tien poikki saksalaisten selän takana 29. lokakuuta. Tulppa ei kuitenkaan pitänyt vaan moottiin jääneen vuoristojääkäripataljoonan ja pohjoisesta sen avuksi tullee toisen saksalaispataljoonan voimin sulku avattiin.

Saksalaiset saivat varastonsa evakuoitua loppuun 29. päivän aikana ja heidän päävoimansa aloittivat marssin pohjoiseen. Muoniossakaan eivät suomalaiset saaneet hyvästä yrityksestään huolimatta aikaan toivottua tulosta, saksalaisten voimat olivat sangen tasaväkiset suomalaisten kanssa ja heidän taistelutaitonsa ja -tahtonsa riittävät vähintään samanveroiset.

Suomalaiset tulivat lopulta saksalaisten jälkijoukkojen jättämään ja lähes täydellisesti polttamaan Muonioon 30. lokakuuta sekä JR 8:n että JR 50:n suunnasta. Pidemmälle ei enää tosissaan jatkettu vaan edessä oli välirauhansopimuksen vaatima joukkojen kotiutus. Aktiivinen sotiminen päättyikin Lapissa marraskuun alussa.

Yksi kuuluisimmista Lapin sodan kuvista, suomalaiset marssivat tuhottuun Muonioon ja SS-vuoristodivisioona on taiteillut jäähyväistervehdyksensä, jossa muistutetaan petetystä aseveljeydestä. SA-Kuva.

Jalkaväkirykmentti 8:n komentaja, everstiluutnantti Viljo Laakso, “Puujalka-Laaksoksi” miinaan menossa menettämänsä jalan takia mainittu, antaa tykistön upseereille käskyään Muonion tuntumassa, kuvaselosteen mukaan 30. lokakuuta. Mielenkiintoinen on herran ajokki, sotasaaliina saatu Volkswagen Schwimmwagen, josta on toinenkin kuva vajaata viikkoa aikaisemmalta ajalta. Siinä näkyvän taktisen merkin mukaan sen edellinen käyttäjä on ollut jokin saksalainen tiedustelukomppania. Tämä on saattanut olla SS-vuoristodivisioonan tiedustelupataljoonasta, jolla oli yksi komppania tällä nelivetoisella ja uintikykyisellä pienellä ajoneuvolla moottoroitu komppania ja joka toimi väylänvarren tien suunnassa. SA-Kuva.

 

Avainsanat: ,

Share This