Normandian amerikkalainen hautausmaa

Sota tuottaa tappioita, joista kaatuneet jäävät keskuuteemme hautausmaiden muodossa. Sivistysvaltiot huolehtivat kaatuneidensa haudoista hyvin tai vielä paremmin. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu ainakin Yhdysvallat, kaikki sen sotilashautausmaat, joilla olen vieraillut ovat olleet erittäin hyvin hoidettuja ja siistejä. Valkoiset marmoriristit ovat käsittämättömän suorissa riveissään ja ruoho sekä muut istutukset ovat äärimmäisen hyvin hoidettuja.

Poikkeusta ei tee Normandiassa Colleville-sur-Merissä oleva hautausmaa eli Normandy American Cemetery. Paikka on todella hienosti heti maihinnousurannan Omaha Beach tuntumassa ja siltä on näkymä Kanaaliin, jonka yli kaatuneet aikanaan tulivat. Hautoja on 9380 ja kadonneiden tauluissa on 1557 nimeä, joista tosin osa on myöhemmin löytynyt ja haudattu.

Hautausmaa-alue on laaja ja siellä on monenlaisia yksityiskohtia. Tähän juttuun on poimittu kolmen kaatuneen kohtalo, heistä kaksi on Yhdysvaltain korkeimman kunniamerkin Congressional Medal of Honorin saaneita ja yksi on kenraali.

Jimmy W. Monteith

Kahdesta hautausmaalla olevasta Medal of Honorin saaneesta sotilaasta ensimmäinen oli luutnantti Jimmy W. Monteith jr., joka kaatui maihinnousupäivänä 6.6.1944 ja sai em. kunniamerkin kuolemansa jälkeen. Monteith oli vuonna 1917 syntynyt insinööri ja kotoisin Low Moorista Virginiasta. Hän joutui kutsuntoihin 1941 ja valmistui upseeriksi toukokuussa 1942. Kaatuessaan maihinnousussa hän kuului Yhdysvaltain 1. jalkaväkidivisioonaan ja takana oli taisteluita Algeriassa ja Sisiliassa. Kirjoittajalla ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa tähän korkeaan kunniamerkkiin johtaneista teoista, mutta ylennyksen vänrikistä (2nd Lieutenant) luutnantiksi (1st Lieutenant) Monteith oli saanut tekojensa perusteella Sisiliassa.

Katso jutun pääkuva ylhäällä: luutnantti Monteithin hautaristi muiden ristien keskellä. Risti on Daavidin tähdellä varustetun hautamerkin edessä ja sen kirjaimet on kullattu. Hautausmaan järjestelyt eivät mahdollistaneet itse ristin luokse menemistä, siksi tällainen teleobjektiivilla otettu kuva.

Frank D. Peregory

Toinen Medal of Honorin saanut on kersantti Frank D. Peregory, joka kaatui 14.6.1944. Peregory oli spesialisti, Technical sergeant, ja sai kunniamerkkinsä vallattuaan yksin pistintä ja käsikranaatteja käyttäen saksalaisen konekivääribunkkerin 8.6. ja otettuaan samassa yhteydessä 32 vankia. Peregory kaatui kuusi päivää tämän tapahtuman jälkeen. Hän oli pitkään ollut sotilas, liittynyt jo 1931 Virginian kansalliskaartiin. Maihinnousuun hän osallistui 29. jalkaväkidivisioonan mukana Omaha Beachilla. Peregory oli naimisissa ja kotoisin Charlottesvillestä Virginiasta.

Kersantti Peregoryn hautaristi Normandian amerikkalaisella hautausmaalla. Medal of Honorin saaneiden nimet ja muut tiedot on risteissä kullattu eli he erottuvat joukosta hyvin.

 

Leslie J. McNair

Hautausmaalla on kaksi kenraalia, prikaatikenraali Theodore Roosevelt jr. ja kenraaliluutnantti Lesley J. McNair, joka kaatui 25.6.1944 Saint Lôssä Operaatio Cobraan liittyvässä omien koneiden pommituksessa. McNair oli Yhdysvaltain maavoimien komentaja ja Normandiassa tutustumassa taistelutoimintaan. Omat koneet tappoivat samassa yhteydessä yli 100 ja haavoittivat yli 500 amerikkalaista. McNair ylennettiin kuolemansa jälkeen täydeksi kenraaliksi. Hän oli syntynyt vuonna 1883 ja hänellä oli takanaan erittäin monipuolinen kokemus sotilaana. McNair on yksi harvoista Yhdysvaltain toisessa maailmansodassa kaatuneista kenraaleista.

Kenraali Leslie J. McNairin hautaristi.

Avainsanat: , ,

Share This