Normandian maihinnoususta 75 vuotta

Kesäkuun kuudentena tulee täyteen 75 vuotta Normandian maihinnoususta. Tuo kaikkien aikojen suurin amfibio-operaation muutti viimeistään maailmansodan kulun kun Saksa joutui todelliseen kahden rintaman sotaan. Tämä puolestaan oli olennainen syy Saksan luhistumiseen noin vuodessa.

Jutun pääkuva: Pegasus Bridge nykyasussaan. Kyseessä on uusi silta, joka on korvannut alkuperäisen 1934 valmistuneen nostosillan.

Suomea maihinnousu kosketti ensisijaisesti niin, että Puna-armeijan kesän 1944 suurhyökkäys näyttää aikataulutetun sen mukaan. Pidemmällä aikavälillä seurauksena oli Euroopan tasapainon totaalinen muutos ja Suomen ajautuminen hankalaan tilanteeseen, josta päästiin irti vain epäedullisessa aselevolla ja rauhansopimuksella. Normandian maihinnousu muokkasi Euroopan historiaa voimakkaasti.

Suomen Sotilas lähetti tiistaina Normandiaan partion katsomaan paikkoja ja tekemään juttuja muutamista maihinnousuun kiinteästi liittyvistä paikoista ja tapahtumista. Partioon kuuluvat toimittajat Kari Kuusela ja Heikki Lehti.

Heikki Lehti (vas.) ja Kari Kuusela Normandiassa. Maihinnousun juhlintaan on vuosikymmeniä kuulunut olennaisena osana vanhat pääosin liittoutuneiden entisöidyt sotilasajoneuvot ja kesäkuuhun 1944 kuuluvat asepuvut. Lehti ja Kuusela tällä kertaa jenkkikapteeneina, jotta eivät erotu porukasta.

Ensimmäisenä matkapäivänä siirryttiin Pariisista kohdealueelle ja ehdittiin käydä parissa paikassa. Päivä oli brittivoittoinen, pääkohde oli ”Pegasus Bridge”. Tämä oli Orne-joen varrella oleva silta, jonka brittien maahanlaskujoukot valtasivat heti puolen yön jälkeen kesäkuun kuudennen päivän ensi tunnilla ja pitivät sen vahvistusten saapumiseen asti. Tätä majuri John Howardin johtaman 181 miehen joukon operaatiota pidetään eräänä maahanlaskujoukkojen onnistuneimpana. Joukon Airspeed Horsa -liitokoneet laskeutuivat pimeässä onnistuneesti aivan sillan tuntumaan ja joukko kärsi vain kahden miehen tappiot kaatuneina.

Silta kesäkuussa 1944, huomaa Horsa -liitokoneet joen toisella puolella. Hyvin ovat osuneet sillan tuntumaan, mikä osaltaan auttoi yllättämään sillan puolustajat.

Alkuperäinen silta on säilytetty läheisessä museossa.

Sillan kupeessa saksalainen 50 mm panssarivaunukanuuna betoniasemassaan.

Normandian maihinnousun paikkoihin palataan tulevina päivinä.

Avainsanat: ,

Share This