Kevät koittaa Putinille

Meillä suomalaisilla, venäläisillä, ukrainalaisilla – ja kaikilla maailman kansoilla – on yhteinen intressi. Se ei ole rauhan säilyminen hintaan mihin hyvänsä, jos hintalappuna on orjuus.

Meidän yhteinen etumme on vapaus, ja siitä kannattaa maksaa paljon. Vapauden ollessa uhattuna on oltava valmis myös taistelemaan sen puolesta. Tämä viesti pitäisi lännen nyt lähettää Venäjän diktaattorille, Vladimir Putinille.

Mutta mitä vapaa maailma tekee? Se vain toistaa venäläisen propagandakoneen valhetta, jonka mukaan länsi olisi syyllinen tapahtumiin Ukrainassa. Venäjä muka tunsi itsensä painostetuksi, ja se on sitten lännen vika. Suomalaisessakin keskustelussa toistuu viesti; kyllähän amerikkalaisetkin on hyökänneet itsenäisiin maihin. Onko näiden viestien toistelijoiden mielestä siis raiskaaminen hyväksyttävää, jos muutkin raiskaa ja uhrilla on provosoivan lyhyt mekko.

Historia ei toista itseään, mutta me ihmiset teemme samoja virheitä, kun unohdamme historiamme opetukset. Näyttääkin siltä, että Krimin ryöstö hyväksytään rauhan takaamiseksi. Mutta jos länsi ei pysäytä Putinia nyt, niin kuka hänet pysäyttää ja missä?

Putinin toimet ovat täysin rinnastettavissa Adolf Hitlerin toimiin sudeettialueilla ja Itävallassa 76 vuotta sitten. Seuraavan vuoden keväällä tasan 75 vuotta sitten saksalaiset söivät loputkin Tshekinmaasta, ja pian Eurooppa oli sodassa. Vain vuotta aikaisemmin Neville Chamberlain oli julistanut rauhaa meidän ajallemme. Saammeko nyt kuulla saman EU:n ja Yhdysvaltain päättäjien suusta?

Hitler ei ollut Saksan kansan pelastaja eikä Putin ole venäläisten. Näiden miesten kaltaiset johtajat ovat meidän kaikkien vihollisia. Ihmiskunnan, vapauden ja sivistyksen vihollisia. He uskovat vain voimaa ja pitävät liennytystä ja lepyttelyä heikkouden merkkinä. He näkevät sopimuksissa ja suvaitsevaisuudessa vain mahdollisuuden yllättää vastustaja housut nilkoissa.

Putinin Venäjä ei ole Neuvostoliitto. Venäjä on heikko. Sen talous on romahtamaisillaan. Venäjän väkiluku on pienempi kuin Bangladeshin, ja taloudellisena toimijana se on Espanjan kokoluokkaa. Miksi taloudellisesti ja sotilaallisesti täysin ylivoimainen länsi ei lyö Putinille nyrkkiä pöytään? Se on nimittäin ainoa, mitä entinen KGB-upseeri ja hänen lähipiirinsä uskoo.

Venäjällä on ydinase, mutta niin on Yhdysvalloillakin. EU:n ja Yhdysvaltain väkiluku on yhteensä yli 800 miljoonaa. BKT:llä arvioituna kukaan maailmassa ei pääse lähellekään. Putin ei ole hullu. Venäjän eteneminen tulee päättymään viimeistään Naton rajalle. Mutta Natoon kuulumattomat ja ydinaseettomat Venäjän rajanaapurit ovat uhattuna niin kauan kuin Kremlin pikkutsaaria ei pysäytetä.

jaakko.puupera@suomensotilas.fi

PS. Suomalaisten Nato-vastaisuutta perustellaan usein sillä, ettei Natosta muka ole saatu riittävästi tietoa. Höpönpöpöä. Tietoa on jaettu, mutta faktoja ei haluta uskoa. Tosiasiat eivät sovi peruskoulun ja Yleisradion neljäkymmentä vuotta toistamaan Suomessa vahvassa elävään 70-lukulaiseen maailmankuvaan. Sen mukaanhan Ameriikka on kaiken pahan alku ja juuri ja maailman rauha taataan vain miellyttämällä Venäjää.

Totuus Natosta, jota suomalaisten enemmistö ei suostu uskomaan on se, että Suomen puolustaminen ilman Atlantista yhteyttä on mahdotonta. Surullista taas on se, että seteliselkärankaisen EU:n kolme suurta ovat mitättömien taloudellisten vahinkojen pelossa yhtä kyykyssä kuin Suomikin.

EU on hajanaisena kontallaan itseään paljon heikomman Venäjän edessä. Yhdessä olisimme vahvoja, yksin meidät poimitaan yksi kerrallaan. Ensin Georgia, sitten Krim. Mitä seuraavaksi? Varmaan joku, joka ei kuulu Natoon.

Avainsanat: , , ,

Share This