Turvallisuutemme

Yhteiskunnan keskeisimpien toimintojen turvaaminen on hoidettu Suomessa perinteisesti hyvin. Mutta globalisoitunut toimintaympäristömme on jatkuvassa muutoksessa. Siksi työtä riittää. Turvallisuus ei tule koskaan valmiiksi.

Suomessa yhteiskunnallisen kriisivalmiuden, huoltovarmuuden ja myös aseellisen puolustuskyvyn ylläpito ovat olleet aina koko kansan asia. Pienen maan vähistä voimavaroista on saatu irti paljon juuri yhteistyöllä; viranomaisten ja yrityselämän koordinoidulla varautumissuunnittelulla ja valmiuden ylläpidolla sekä yksittäisten kansalaisten velvollisuuteen tai vapaaehtoisuuteen perustuvalla panoksella. Yhteistyön saralla Suomi kelpaa kansainväliseksi mallimaaksi.

Yhteen hiileen puhaltaminen ja talkoohenki ovat välttämättömiä edellytyksiä myös jatkossa. Kun resurssit niukkenevat, on tehoja haettava juuri yhteistyöstä ja verkottumisesta – ja meidän jokaisen työpanoksesta. Vain yhteisin jaetuin resurssein voimme taata yhteiskunnan strategiset turvallisuusintressit myös jälkipolville.

Byrokraattiset raja-aidat on kaadettava. Turvallisuus on yhteistä, eikä se saa kompastua hallinnonalojen keskinäiseen kilpailuun niukkenevista määrärahoista. Turvallisuudesta ei saa tulla päivänpolitiikan lypsylehmää.

Tämä Suomen Sotilaan numero ilmestyy Lahden Turvallisuus- ja puolustus­messuilla.

Turvallisuus ja puolustusmessut ovat kehittyneet 20-vuotisen historiansa aikana ympäröivän yhteiskunnan mukana. Sotilaalliseen turvallisuuteen ja maanpuolustukseen keskittyneistä vuoden 1992 messuista on tultu pitkä tie nykymuotoon, jossa lähestytään turvallisuutta kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan turvallisuusstrategian kattavasta näkökulmasta unohtamatta sotilaallista maanpuolustusta sen yhtenä osa-alueena.

Myös reipas yhdeksänkymppinen Suomen Sotilas uudistuu ja muuttuu turvallisuusympäristöä seuraten.

Käsittelemme jatkossakin niitä aiheita, jotka ovat tärkeitä yhteiselle isänmaallemme, meille­ ja sinulle, lukijallemme. Aiheita, joista olet kiinnostunut. Anna siis palautetta ja osallistu keskusteluun myös uusilla nettisivuillamme ja Facebookissa. Tehdään jatkossakin yhdessä Suomen parasta turvallisuusalan mediaa ja turvallisempaa Suomea. Meidän turvallisuuttamme.

jaakko.puupera (at) suomensotilas.fi

Avainsanat: ,

Share This