Paluu normaaliin?

Allekirjoittaneen aiemmassa artikkelissa todettiin Joe Bidenin todennäköisen nousun Yhdysvaltain korkeimpaan tehtävään merkitsevän joiltain osin paluuta vanhaan.

Blogiosiossa on otettava poleemisempi lähestymiskulma. Huomiota ansaitsevat nekin seikat, joissa ennen vuotta 2016 vallinneeseen normaaliin ei saisi palata.

Seuraavaksi mainitut kuusi Suomen ja länsimaailman turvallisuutta sekä yhteiskuntajärjestelmää uhkaavaa tekijää on syytäkin jättää menneisyyteen.

1. Eurooppa ei saa taantua uudelleen pahimmanlaatuiseen teini-ikäisen kapinallisen asenteeseen, jossa halveksutaan omaa suojelijaa ja sateensuojan tarjoajaa, mutta odotetaan sen ilman muuta ottavan kontolleen leijonanosan taloudellisesta rasituksesta ja jopa ihmishenkien menetyksestä.

Nämä uhraukset ovat kuitenkin usein tärkeämpiä Euroopalle kuin sille itselleen.

2. Iranin ydinsulkusopimus on neuvoteltava uudelleen ennen sen asettamista takaisin voimaan.

Ydinohjelma ei ole ainoa Teheranin muodostama uhka, vaan islamistihallinnon lonkerot epävakauttavat voimakkaasti koko Lähi-itää ja välillisesti Eurooppaakin pakolais- ja siirtolaisvirtojen muodossa.

Epävakautta voi ja pitää sietää, jos sen taustalla ovat pitkällä aikavälillä hyödylliset ja vakauttavat demokratisoitumispyrkimykset, mutta ei silloin kun häiriötilan aiheuttaa totalitaristista uskonoppia levittävä papisto myötäjuoksijoineen.

Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei.

3. Silmien ummistaminen vihamielisen tiedustelutoiminnan, informaatiovaikuttamisen sekä korruption aiheuttamilta ongelmilta.

4. Harha siitä, etteivät pienellä kansantaloudella varustetut valtiot voi aiheuttaa runsaasti kansainvälistä harmia niin halutessaan. Jos ette usko, katsokaa Venäjää ja Daeshia.

The guided-missile destroyer USS Porter (DDG 78) conducts strike operations while in the Mediterranean Sea, April 7, 2017. Porter, forward-deployed to Rota, Spain, is conducting naval operations in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/Released)

5. Interventioiden pelko. Si vis pacem, para bellum.

Diktaattorien ja terroristien häiriköinti on helpompi lopettaa ennen kuin he ehtivät jatkaa sitä vuosia.

Ukrainan sota oli seurausta lännen toimettomuudesta Syyriassa.

6. Rajojen avoimuus on tärkeää, mutta täydellisen avoimuuden vaihtoehto ei ole sulkeminen ja maahanmuuton lopettaminen. Rajaliikenteen tilapäiset rajoitukset eivät kaada maailmaa.

Myöskään maahanmuuttajien asema ei ole joko tai -kysymys: heidän tulee Euroopassa saada työskennellä inhimillisissä oloissa ja laillisesti, ei tylsistyä vastaanottokeskuksissa ja päätyä byrokratian orjiksi.

Mahdottomia sääntöjä ei noudateta eivätkä ne auta ketään, mutta lisäävät helposti rikollisuutta, ihmiskauppaa, yhteiskunnallista epäluottamusta ja heikentävät ensisijaisesti muuttajan itsensä asemaa. Tällöin myös kaikista vakavimpiin, henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin puuttuminen vaikeutuu.

Ei kestä kiittää.

Share This