Pelastuuko Malmin lentokenttä? Helsingin kaupunki sanoi kentälle ei.

Malmin lentokenttä Helsingissä on ollut jo pitkään vastatuulessa. Helsinki haluaisi rakentaa sille asuntoja, valtio myi alueen Helsingille ja on vetämässä Rajavartiolaitoksen helikopteritoimintaa sieltä pois. Lisäksi Finavia lopettaa kentän lennonjohtopalvelut.

malmi-kuusela

Toimittaja Kari Kuusela ja DC-3 Malmin kentällä. Niin kone kuin kenttäkin ovat elämyksiä.

Kenttää puolustetaan kuitenkin kiivaasti erilaisia keinoja käyttäen, joista viimeisin oli kansalaisaloitteen tarvitseman kannattajajoukon kerääminen erityistä LEX Malmia varten eli ajatuksena on että eduskunta säätäisi lain, joka suojelisi lentokenttää ja mahdollistaisi sen toiminnan jatkossakin. Yli 56.000 nimeä käsittävä kansalaisaloite luovutettiin Väestörekisterikeskuksen tarkistettavaksi 25. lokakuuta.

Siinä missä kentän lopettamista ajavien tahojen julkinen syy on koko ajan ollut asuntojen tarpeesta hokeminen, ovat puolustajat vyöryttäneet julkisuuteen mittavan määrän faktoja ja järkisyitä olla lakkauttamatta kenttää. Eräs puolustajien keino vakuuttaa toimittajia oli näyttää heille ilmasta käsin kuinka paljon vihreää eli rakentamatonta maata Helsingissä todella on. Ja jotta Malmin kentän kulttuurihistoriallinen aspekti tulisi mukaan lento tehtiin DC-3-koneella. Mukana oli Suomen Sotilaan toimittaja Kari Kuusela.

Ja sitä vihreä piisaa Helsingissä varsinkin kun lennettiin itään. Sipoolta kaapattu alue ei näytä oikeastaan muuta olevankaan, ja kaiken järjen mukaan nyt sitten pitäisi sinne kovasti rakentaa, koska tämänkin kaappauksen perusteena oli asuntojen rakentaminen tuleville helsinkiläisille. Myös Helsingin keskustan ylle ulottuneen lennon aikana ja kentän puolustajien kanssa käytyjen keskustelujen myötä toimittajalle tuli selväksi, että jokin koira tähän Malmin kentän hävittämiseen on haudattu.

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti ettei yleiskaavaa Malmin kentän osalta palauteta valmisteluun.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 27.10. ettei yleiskaavaa Malmin kentän osalta palauteta valmisteluun. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Eräs kulminaatiokohta saavutettiin aamuyöllä 27.10. kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen yleiskaavasta 2050. Siinä Malmin kenttä on tuomittu asuntorakentamiseen.

Selvimmin Malmin kentän lakkauttamista kannattivat vasemmistopuolueet, vihreät ja kokoomus. Ensinmainituilla lienee ideologisiakin syitä, jotka sinänsä ovat ymmärrettäviä, mutta business-puoluetta kokoomusta on vaikea ymmärtää. Mikä taho havittelee Malmin kentän kaltaista huonoa rakennusmaata ja mikä on se taloudellinen viisaus kaiken takana? Jokin kassakaappisopimus, jolla normaalia korkeammat rakennuskustannukset eivät menekään grynderien taskusta vaan jostain aivan muualta? Ehkä helsinkiläisten veronmaksajien taskuista?

Malmin kenttä on niin upea kokonaisuus, että sitä ei pidä hävittää vaan kehittää. Se kulttuurihistoriallisesti ja sotahistoriallisesti ainutlaatuinen kohde, joka kaiken lisäksi on toimiva lentokenttä eikä museo. Kentällä on myös itsessään taloudellista merkitystä jo nyt eikä se ole maanpuolustuksenkaan kannalta tarpeeton.

J.U. 88 lähtövalmiina

Saksalainen Junkers Ju-88 Malmin kentällä kesäkuun lopulla 1941

Eräs aikainsa suurimmista saksalaisista koneista, Focke-Wulf Fw-200 "Condor" Malmilla viimeisenä sotakesänä 1944

Eräs aikainsa suurimmista saksalaisista koneista, Focke-Wulf Fw-200 “Condor” Malmilla viimeisenä sotakesänä 1944

Avainsanat: , , ,

Share This