Puolustusteollisuudessa tapahtuu: KMW ja Nexter yhteen

Maavoimien kaluston suurvalmistajat saksalainen KMW ja ranskalainen Nexter fuusioituvat

Teksti: Aleksei Kettunen

Kaksi EU:n suurimpiin maavoimien asejärjestelmien valmistajiin kuuluvaa yritystä, saksalainen Kraus-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) ja ranskalainen Nexter Systems S.A. fuusioituvat yhdeksi yritykseksi. Sopimus yhdistymisestä allekirjoitettiin 29.7.2015 Pariisissa.

Saksalainen KMW valmistaa mm. Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, Panzerhaubitze 2000 (PzH2000) -panssarihaupitseja, Puma-rynnäkköpanssarivaunuja ja Boxer-panssariajoneuvoja. Puolustusvoimat käyttävät KMW:n Leopard 2 A4 ja Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja. Tämän yksityisen yrityksen omistavat Siemens AG -teollisuuskonserni ja Boden perhe.

Ranskalainen Nexter vuorostaan valmistaa mm. Leclerc-taistelupanssarivaunuja, pyöräajoneuvolavettisia itseliikkuvia CAESAR-haupitseja, VBCI-panssariajoneuvoja, ohjus- ja tykistöjärjestelmiä, käsiaseita sekä ampumatarvikkeita. Puolustusvoimissa tunnetuimpia Nexterin tuotteita ovat raskas kertasinko 112 RSKES APILAS ja kenttätykistön 155 mm BONUS II kuorma-ammukset. Lisäksi Nexter toimittaa Patrian 155 mm kenttätykkien putket. Nexterin omistaa Ranskan valtio.

Kummatkin yrityksen ovat omien valtioidensa asevoimien maakaluston hovitoimittajia. KMW:n tuotannosta 80% ja Nexterin tuotannosta 56% menee vientiin.

KANT

Yritykset perustavat Hollantiin holding-yhtiön, josta kumpikin yritys tulee omistamaan 50 prosenttia. Yritysjärjestely edellyttää vielä Saksan ja Ranskan hallitusten sekä EU:n ja Yhdysvaltain (koska KMW:llä on Yhdysvalloissa tytäryritys) kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja se saataneen vietyä päätökseen tammi-helmikuussa 2016.

Aiempina vuosina Saksan hallitus halusi liittää KMW:hen saksalaisen ase- ja ampumatarvikevalmistajan Rheinmetallin, minkä lopputuloksena olisi ollut laajan tuotevalikoiman täyssaksalainen asealan suuryritys.

Nyt muodostettavan yrityksen tuotteet menevät pitkälle päällekkäin, joskin niillä on eri asiakaskunnat. Samalla Euroopan aseteollisuus muuttuu entistä Saksa-keskeisemmäksi. Eräs tulevan yhtiön merkittävimpiä tuotekehityshankkeita tulee olemaan Leopard 2 ja Leclerc -taistelupanssarivaunuja seuraajan suunnittelu, koska kummastakin vaunusta loppuvat käyttöresurssit 2030-2035.

Tulevaisuudessa uuteen yhtiöön halutaan mukaan muitakin alan valmistajia tuotevalikoiman laajentamiseksi: tärkeimpinä kandidaatteina nähdään italialaiseen Finmeccanican omistama Oto Melara ja monikansallisen Volvon omistama Renault Trucks Defense.

Muodostettavalla yhtiöllä tulee olemaan 6 100 työtekijää (KMW 3 200 ja Nexter 2 900), noin kahden miljardin euron liikevaihto ja yhdeksän miljardin euron tilauskanta.

Tulevan yhtiön suurimpana kysymysmerkkinä tulee olemaan vientilupakysymys: Ranska on perinteisesti toimittanut asejärjestelmiä kaikille halukkaille valtioille, mutta Saksa on ollut huomattavasti nirsompi kieltäytyen merkittävistäkin kaupoista esim. Persianlahden alueelle sisäpoliittisista syistä.

Avainsanat: , ,

Share This