Rauhanvaltuuskunnasta 75 vuotta

Jatkosodan taistelut päättyivät 4. syyskuuta 1944 aselepoon ja 7. syyskuuta Moskovaan neuvotteluun lähetetty valtuuskunta ylitti aselepolinjan Karjalan kannaksella Juustilan ja Portihoikan välisellä tiellä. Valtuuskunta oli lähtenyt junalla jo edellisenä iltana Helsingistä ja jalkautui Nurmin asemalla silloisella Viipurin-Simolan radalla. Nykyiseltä nimeltään Neuvostoliiton puolelle jäänyt Nurmi on Luzaika ja näyttää olevan edelleen rautatieliikennepaikka.

Jutun pääkuva: Synkkiä miehiä synkälle matkalle lähdössä aseleponeuvotteluihin Helsingin rautatieasemalla 6. syyskuuta 1944, vasemmalta eturivissä kenraali Heinrichs, pääministeri Hackzell, kenraali Walden ja kenraaliluutnantti Enckell. SA-Kuva.

Suomen edustajina Moskovan neuvotteluihin lähti sangen prominentti seurue eli pääministeri Antti Hackzell, puolustusministeri, jalkaväenkenraali Rudolf Walden, yleisesikunnan päällikkö, jalkaväenkenraali Erik Heinrichs, kenraaliluutnantti Oskar Enckell sekä asiantuntijoina ulkoasiainministeriön kansliapäällikkö P.J. Hynninen, vuorineuvos Berndt Grönblom, lähetystöneuvos Johan Nykopp ja ulkoasiainministeriön neuvotteleva virkamies, lakitieteen tohtori Erik Castrén.

Kuvien perusteella valtuuskunta matkasi Nurmen asemalta Juustilan sulun kautta Juustilan ja Portinhoikan väliselle tielle, jossa suomalaiset henkilöautot vaihtuivat isäntien mustiin autoihin. Tätä vaihetta on kuvattu useamman valokuvaajan toimesta ja sen verran eri suunnista että Suomen Sotilaan partio pystyi karttaan, tuon ajan tiestöön ja maastoon verraten löytämään oikean paikan tiedusteluretkellään tämän vuoden keväällä.

Paikka on Yliveden kylää ja itse tie on meikäläisessä sotahistoriassa tunnetumpi panssarein Juustilan suunnasta kohden Portinhoikkaa 25. kesäkuuta tehdyn vastahyökkäyksen reittinä. Tapahtuman on tehnyt tunnetuksi mm. kärkivaununa olleen T-34 ”Sotkan” ampujana ollut ja myöhemmin tunnetuksi sotakirjailijaksi tullut Reino Lehväslaiho. Vastahyökkäyksessä saatiin vastapuolen vaunuja sotasaaliiksi, joukossa ISU-152-rynnäkkötykki.

Tuolloin 1940-luvun puolessa välissä tie kulki laajojen peltoaukeiden poikki, nyttemmin maisema on kasvanut umpeen ja pusikoitunut. Hiekkatie on kuitenkin paikallaan kuten valtaojatkin. Tiellä on nykyisellään vähänlaisesti liikennettä eikä sillä välttämättä joka kohdassa pärjää normaalilla henkilöautolla. Tien pohjoispuolella on Alahovin talo, jonka luona oli mm. Jääkäriprikaatin komentopaikka Talin taisteluiden hektisimmässä vaiheessa. Tielle on helppo löytää kun lähtee Portinhoikasta Puna-armeijan muistomerkin kohdalta luoteeseen ja sen alkupää on ihan ajettavaa. Juustilaan asti tietä ei pääse vaan vastaan tulee Saimaan kanavan suoja-alueen aita.

Moskovaan jatkanut valtuuskunta tapasi neuvostoliittolaiset vastapuolensa viikon odottelun jälkeen myöhään illalla 14. syyskuuta, johon mennessä Neuvostoliitto ja Iso-Britannia olivat päässeet yksimielisyyteen Suomelle asetettavista ehdoista. Neuvostoliiton neuvottelijoita johti ulkoministeri Molotov. Dramatiikkaa neuvotteluihin toi se, että vähän ennen ensimmäistä tapaamista pääministeri Antti Hackzell sai halvauskohtauksen menettäen puhekykynsä. Valtuuskunta valitsi tilapäiseksi johtajakseen Rudolf Waldenin kunnes ulkoasiainministeri Carl Enckell ehti paikalle.

Itse sopimuksesta ja sen hyvin tunnetuista kovista ehdoista ei tässä sen enempää. Sopimus allekirjoitettiin 19.9.1944.

 

Rauhanvaltuuskunta Nurmin asemalla.

Valtuuskuntaa tuli saattamaan Kannaksen korkeinta sotilasjohtoa, kuvassa keskellä ilman manttelia V armeijakunnan komentaja kenraalimajuri Antero Svensson, vasemmalla manttelissa Kannaksen joukkojen komentaja kenraaliluutnantti K.L. Oesch ja äärimmäisenä oikealla alueesta vastuussa olevan 11. Divisioonan komentaja kenraalimajuri Kaarlo Heiskanen. Kuva on otettu Juustilassa kolmisen kilometriä aselepolinjasta länteen. SA-Kuva.

Kontakti on luotu, kuva otettu tien suunnassa itään kohden Portinhoikkaa, joka on noin puolisentoista kilometriä idempänä. Paikka on kartan pisteen 4 luona, venäläisten takana kohoavat mäet, joilla oli Alahovin ja Ylähovin talot. SA-Kuva.

Kuva kohden Portinhoikkaa pisteen 4 maastossa, vasemmalla lähtee kartan ”vanha tie”, joka johtaa Alahovin ja Ylähovin taloille. Mustien autojen etupuolella tie nouse kohden Harakkamäkeä, jossa on lisää autoja. Yhden niistä pystyy hieman pinnistelemällä tunnistamaan Dodge Weapons Carrieriksi, amerikanavuksi. SA-kuva.

Omat autot on jätetty taakse. SA-Kuva.

Valtuuskunta vaihtaa venäläisten autoihin, joiden nokka osoittaa kaakkoon kohti Portinhoikkaa. SA-Kuva.

Tie nykyasussaan, kuvattu kohden Potinhoikkaa pisteen 4 kohdilla, jossa valtuuskunnan vastaanotto tapahtui. Tiedustelupartion luottokuljettaja Lauri Toikka on jättänyt autonsa suunnilleen samaan kohtaan kuin puna-armeijalaiset 75 vuotta sitten, mutta keula kohden Suomea.  Tie ja kartta, suunta kohden Portinhoikkaa.

Osa 30-luvun karttaa, josta selviää miltä alue tuolloin näytti. Piste 4 ympyröity punaisella, sen kohdalla valtuuskunnan “puoli vaihtui”.

 

 

 

 

 

Avainsanat: ,

Share This