Raivaamisen erikoisosasto REO purkaa räjähteet

Torstaina 3.12. jatkoimme loppusotaryppääseen tutustumista Lohjan Virkkalassa, jossa oli käynnissä pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Sapeli 20 harjoitus. Vanhat tuttumme Kaartin Jääkärirykmentin kaupunkijääkärit olivat törmänneet räjähteeseen rakennuksen sisällä. Kaupunkijääkärit ja sotilaspoliisit on koulutettu oman toimintansa lisäksi myös tunnistamaan ansat ja räjähteet. Usein he pystyvät ne itse hoitamaan, esimerkiksi räjäyttämällä epäilyttävät esineet taivaan tuuliin. Nyt ilmeinen räjähde sijaitsi rakennuksen sisällä, joten se oli purettava. Apuun kutsuttiin Maavoimien REO eli Raivaamisen erikoisosasto.

Jutun pääkuva: Raivaamisen erikoisosasto (REO) saapuu panssariajoneuvon suojassa toiminta-alueelle. Kuva: Puolustusvoimat, Meri Leppänen

Tämän pioneerien eliittijoukon on kouluttanut Karjalan prikaati. Osasto koostuu ammattisotilaista, joilla on tehtäviinsä vähintään 10 vuoden koulutus ja kokemus. Sitä on kerrytetty myös oikeiden ”kovien” uhkien kanssa toimimalla kriisinhallintaoperaatioissa. Tukitehtävissä voi toimia myös reserviläisiä, mutta varusmiehiä ei tähän osastoon kuulu. REO on valtakunnallinen vaativien räjähdeuhkien ratkaisemiseen tarkoitettu osasto, joka päätehtävänsä sotilaallisten uhkien torjunnan lisäksi toimii kriisinhallintaoperaatioissa sekä antaa virka-apua muille viranomaisille, useimmiten poliisille. Viimemainittua tehtävää on harjoiteltu tälläkin viikolla monissa kohteissa eri puolilla Suomea, pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle.

REO-ryhmä saapuu NH-90 helikopterilla. Kuva Puolustusvoimat, Meri LeppänenKun toiminta-alueena on koko valtakunta, on joukkoa kyettävä siirtämään tarvittaessa nopeastikin. Sapeli-harjoituksen tehtävään se saapui NH-90 helikopterilla. Tavallisesti kulkuneuvona ovat autot, joskus venekin, kertoo puhemiehenä toiminut nimettömäksi jättäytyvä vääpeli Suomen Sotilaalle. Joukon vahvuudesta ei ole julkisia tietoja, mutta sen on kuitenkin riitettävä useamman partion lähettämiseen samanaikaisesti eri toimintasuunnille.

Suomen Sotilaan saapuessa harjoitusalueelle Kalkkipetterin käytöstä poistuneelle teollisuusalueelle oli avunpyyntö jo lähtenyt ylemmälle johtoportaalle. Jonkun ajan kuluttua helikopteri laskeutui ja sen uumenista purkautui kourallinen näitä erikoispioneereja. Heiltä ei kannattanut pyytää henkilöhaastattelua ja kasvot olisivat luultavasti peitettyjä ilman koronaakin. Joukon mukana oli räjähdekoira, 10-vuotias labradorinnoutajauros Kurko, jonka tarkka nenä auttaa räjähteiden etsimisessä.

Labradorinnoutaja Kurko on luonteeltaan lempeä ja ystävällinen. Kuva Arto OjanenRyhmä siirtyi varustereppuja sekä -laukkuja kantaen epäillyn räjähteen läheisyyteen. Sitä ei menty suoraan tarkastelemaan vaan uhka-arvion mukainen turvallinen valmistautumispaikka löytyi rakennuksen vankan seinän vierestä. Täällä valmisteltiin kalusto toimintakuntoon, tärkeimpänä pieni tela-alustainen räjähderobotti. Siinä on erilaisia sensoreita sekä vesipainetykki. Viimemainittu ei ole sotasalaisuus; samanlaista käytetään siviilissä betonin purkutöissä.

Kalustoa valmistellaan pommirobotti etualalla. Kuva Puolustusvoimat, Meri LeppänenValmistautumisessa ei sanoja tarvittu; partio toimi rauhallisen ammattimaisesti. Pian robotti lähti tiedustelumatkalle. Pimeydessä sen vilkkuvalot toivat mieleen Tähtien Sota -elokuvan laitteet. Epäilty räjähde löytyi nopeasti. Robotin kameralla sitä saattoi rauhassa tarkastella eri puolilta. Tiedustelua tehtiin perusteellisesti; tässä tehtävässä hyvä suunnittelu on enemmän, kun puoliksi tehty! Kameran kuvassa näkyi matkapuhelin, josta lähti johdot epäiltyyn räjähteeseen. Joukon johtaja tekee päätöksen, miten varsinainen purkutyö suoritetaan. Ensimmäiseksi mieleen tuleva tapa: katkaista yksinkertaisesti robotin pihdeillä puhelimen johdot, ei näihin kuulu. Partionjohtajalla on kymmenkunta erilaista toimintavaihtoehtoa, meille kerrotaan. On myös mahdollista saada tukea ylempää, jos kohdataan jotain erityistä, esimerkiksi vaarallisia kaasuja.Kun robotti palasi takaisin ja ryhmä aloitti neuvonpidon purkutehtävän yksityiskohdista, ohjataan media pois paikalta. Pomminpurkajien temppukirja ei tietysti julkisuuteen kuulu. Maavoimat on tällä harjoitusviikolla esitellyt näkyvästi tätä suorituskykyään. Se ei ole sattuma, sillä viime vuosina on julkisuudessa keskusteltu haavoittuvasta infrastamme; esimerkiksi voimansiirtoverkoista talvipakkasilla.

Onpa Länsi-Euroopassa tapahtunut räjähdyksiä syvän rauhankin aikana. Puolustuspaletistamme löytyy siis tällaisiinkin uhkiin työkaluja.

Pääosin ovat ”loppusotaviikon” harjoitukset päättyneet ja joukot palanneet kotivaruskuntiinsa. Kainuussa jatkettiin vielä viikonlopun yli ja lopettiin tänään maanantaina.

Avainsanat: , , ,

Share This