Risti ja Kruunu – Tiilikkajärven kansallispuisto

Kainuun ja Pohjois-Savon rajalla Sotkamossa ja Rautavaaralla sijaitseva pieni kansallispuisto tunnetaan toinen toistaan upeammista hiekkarannoista. Näistä yhden nimi jopa kertoo Tiilikkajärven ympäristöineen olleen aikoinaan kahden valtakunnan rajamaata.

Venäjänhiekasta ei jää epäselväksi kenelle kyseinen ranta kuului, kun rajaa aikoinaan maastoon on merkitty. Täyssinän rauhan rajanvedosta on jäänyt paikannimien ohella muistoksi Ruotsin ja Venäjän rajavaltuuskuntien Tiilikkajärven kiveen hakkaamat kruunu ja risti sekä vuosiluku 1597.

Vaikka vanha rajakivi näkyykin rantaa kiertävältä maastoon merkityltä polulta, on se tavoitettavissa parhaiten vesitse. Kanootilla liikuttaessa on mahdollista myös eläytyä yli neljänsadan vuoden takaisin tapahtumiin, kun Ruotsin ja Venäjän rajavaltuuskunnat saapuivat syrjäiselle erämaajärvelle.

Lähtiessään Olavinlinnan itäpuolelle merkityltä uudelta rajamerkiltä edelleen pohjoiseen rajavaltuuskunnat liikkuivat vesitse. Pisavuorta lukuunottamatta kaikki tärkeimmät rajamerkit on hakattu kulkukelpoisten vesireittien varrella oleviin ympäristöstään hyvin erottuviin kiviin.

Tiilikkajärvellä valtuutetut olivat jo niin lähellä Maanselän vedenjakajaa, että täältä eteenpäin heidän täytyi jatkaa matkaa jalan. Vaikka seutu ei ole enää nykyään täysin asumatonta, pystyy retkeilijä yhä eläytymään savolaisten ja karjalaisten kiistojen kohteena olleen kalaisan järven erämaatunnelmaan.

Tiilikkajärvi sijaitsee vaihettumisvyöhykkeellä, jossa metsä- ja suotyypit alkavat saada pohjoisia piirteitä. Tiilikkajärveä ja siihen pistäviä kapeita harjuniemiä ympäröi lähes kaikkialla tupasvillan reunustamat aapasuot. Mäntyä kasvavilla karuilla jäkälikkökankailla kuuluu järripeipon yksitoikkoinen laulu.


Miten löydän Tiilikkajärvelle ja Täyssinän rauhan rajakivelle?

Lisätietoja Tiilikkajärven kansallispuistosta osoitteessa www.luontoon.fi/tiilikkajarvi Maastokartta Q513 1:50 000 Valtimo Rajakiven koordinaatit:

ETRS TM35FIM P 7060740 I 563059

Patikoi ja melo Suomen Sotilaan erikoistoimittajan, erä- ja luonto-opas Eerikki Rundgrénin matkassa Tiilikkajärven kansallispuistoon Täyssinän rauhan rajakivelle. Lue lisää Täyssinän rauhan rajanvedosta Pohjois-Savossa ja Kainuussa Suomen Sotilas -aikakauslehden numerosta 3/2012

Share This