Ruotsin talousvesialueelta löytynyt miinanraivauslaite

Ruotsin talousvesialueelta, Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream -kaasuputken lähistöltä, löytyi torstaina yllättäen vedenalaiseen miinanraivaukseen tarkoitettu laite. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että tämä Ruotsin varsinaisten aluevesien ulkopuolelta ruutitarkastuksessa löytynyt “räjähdepanoksella varustettu miehittämätön sukellusalus” olisi Nord Streamin putkilinjan ammusraivauksessa käytetty kauko-ohjattava vedenalainen laite (ROV – Remote Operated Vehicle).

Nord Stream -projektissa raivattiin sen putkilinjalta noin sata vanhaa merimiinaa, torpedoa, lento- ja syvyyspommia Venäjän, Suomen ja Ruotsin aluevesillä sekä niihin liittyvillä talousvesialueilla (EEZ – Exclusive Economic Zone). Yleisin raivauskohde oli toisen maailmansodan aikainen kosketusmiina – joko neuvostoliittolainen 1908/39 tai saksalainen UMA-sarjalainen. Suurin osa varsinaisesta raivaustyöstä tehtiin vv. 2009–2010.

Suomenlahdella raivauksia suoritettiin myös nk. ankkurointikäytävällä, joka ulottuu noin kilometrin varsinaisen putkilinjan kummallekin puolelle. Ruotsin ja Suomen osalta raivauksen toteutti Iso-Britanniassa pääkonttoriaan pitävä BACTEC International Ltd, joka on alan johtavia toimijoita maailmassa. Putkilinjan raivauksessa ei kuitenkaan käytetty eri maiden merivoimien yleisesti käyttämiä vedenalaisia miinanraivausvälineitä, vaan monikäyttöisiä vedenalaisia yleistyökoneita.

Läheskään kaikkia ammuksia ei haluttu eikä voitu tuhota suoraan löytöpaikalla, vaan ne siirrettiin ensin yllä kuvattujen työkoneiden niihin kiinnittämien ilmatyynyjen avulla. Tämän jälkeen ne tuhottiin samojen työkoneiden paikalleen asentamien erillisten 5–15 kg:n raivauspanosten avulla. Työkoneilla aseteltiin myös hiekkasäkkejä sekä tehtiin muita suojaustoimenpiteitä. Näin jouduttiin toimimaan muun muassa lähellä olleiden merikaapelien takia.

Jos kyseessä on siis todella miinanraivauskäyttöön erityisesti suunniteltu kauko-ohjattava raivauslaite, niin se tuskin liittyy millään tavoin Nord Streamin alkuperäisen putkilinjan raivaukseen.

Nord Streamin ruotsalaisen edustajan Lars O Grönstedtin SVD:lle kertomien tietojen mukaan Öölannin läheisyydestä nyt löydetty raivauslaite olisi Atlas SeaFox. Kyseessä on saksalaisen Atlas Elektronikin valmistama, useiden Nato-maiden merivoimien käyttämä kauko-ohjattu “kertakäyttöinen” miinanraivauslaite. Se on käytössä myös Suomen (MHC Katanpää -luokka) ja Ruotsin merivoimilla.

Atlas SeaFox Mk II:n pituus on 1,3 m ja massa 40 kg. Laitteen sensoreina toimivat kaikuluotain, sonar ja kamera. SeaFox Mk II:lla voidaaan sukeltaa aina 300 m syvyyteen ja sen raivauskyky perustuu suunnattuun räjähdysvaikutukseen.

Laitteesta on olemassa myös ilman taistelukärkeä oleva Atlas SeaFox I –versio, jota voidaan käyttää koulutukseen sekä vedenalaisten kohteiden tunnistamiseen.

@APulkki

Avainsanat: , , ,

Share This