Ruotsin uusi heitinajoneuvo ei Patrian ajoneuvoheittimille pärjää

Teksti: Arto Ojanen

Ruotsin FMV (Forsvarets Materielverk; Puolustusvoimien Materiaalilaitos) ilmoitti juuri ennen joulua tehneensä sopimuksen 40 kranaatinheitinpanssarivaunun toimittamisesta BAE Boforsin ja BAE Hägglundsin muodostaman yhteisyrityksen kanssa. Tilauksen arvo on 68 milj EUR ja vaunut toimitetaan vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Alustana toimii meilläkin käytössä oleva Hägglunds CV90 -taisteluajoneuvo, jonka päälle sijoitetaan BAE Boforsin Mjölner -niminen kaksiputkinen 120 mm kranaatinheitin.

Kaupan sanotaan lisäävän huomattavasti Ruotsin mekanisoitujen yksiköiden tulivoimaa. Vielä enemmän tulivoima olisi lisääntynyt, jos CV90 vaunuun olisi asennettu nykyaikainen AMOS- tai Nemo torni, kuten vielä viime vuosikymmenellä oli tarkoitus. Silloin Suomella ja Ruotsilla oli yhteinen kranaatinheitinajoneuvo –hanke, jossa Patrian oli tarkoitus valmistaa asetornit. Ruotsin porvarihallitus päätti osana säästötoimia luopua projektista v 2006. Mitään säästöä ei kyllä syntynyt, kuten Riksrevisionen (Valtion tilintarkastusvirasto) myöhemmin totesi.  Tarpeettomaksi jääneet tornittomat CV90 alustat varastoitiin pahan päivän varalle, joka ilmeisesti ruotsalaisten mielestä on nyt sitten tulossa.

Kyseessä on todellinen low-tech tuote, sillä Boforsin ase ei ole AMOS/Nemon tapaan takaaladattava vaan

kranaatit syötetään erillisen mekaanisen latauslaitteen avulla putken suusta. Siis kuten perinteisellä heittimellä. Suuntaus hoidetaan veivillä, joten nykyaikaisen MRSI:n (useampi kranaatti samaan aikaan maalissa) saa unohtaa!  Sama koskee tietysti myös suora-ammuntaa. Tarkempia teknisiä tietoja ei vielä ole saatavissa.

Toinenkin vaihtoehto olisi siis ollut: hakea AMOS-CV90 takaisin museosta, jonne ruotsalaiset sen jo olivat ehtineet kiikuttaa. Mahdollisesti Ruotsi halusi käyttää hankkeeseen ainoastaan minimimäärän varoja. Kappalehinnksi tuli nyt vähän yli 1,5 milj EUR, jolla ei vielä saa AMOS/Nemoa kaikkine siihen liittyvine töineen.

Suomen Jussi Niinistö sekä ruotsalainen kollega Peter Hultqvist ovat poseeranneet milloin sukellusveneessä, milloin Lapin kairoilla. Viimemainitussa heidät tapasi Suomen Sotilaskin kuukausi sitten Maavoimien Vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä.  Tilaisuuksia kotimaisen työn lobbaukseen on siis Niinistöllä ollut yllin kyllin.

Mjölner (suomennettuna murskaaja) tarkoittaa skandinaavisessa mytologiassa ukkosenjumala Thorin vasaraa, jolla hän ei lyö vaan heittää vastustajaa. Ja osuu aina; kyseessä on siis oikeastaan urheilukielellä moukari. Toimituksen mielestä tämä mainio nimi olisi kyllä voitu säästää jollekin onnistuneemmalle asekonstruktiolle!

Artikkelin kuvituskuvassa havainnekuva tulevasta heitinvaunusta. AMOSn historiaa tunteville tulee varmasti mieleen eräät muinaiset suomalaiset torniheitinprototyypit…

Ojanen on lehtemme tykistöjärjestelmäasiantuntija

Share This