Sanoista tekoja

Pauli Järvenpää

Niihin kai sitten vain tottui, presidentti Donald Trumpin tokaisuihin, liioitteluihin ja kertakaikkisiin möläytyksiin. Kun hän aivan tosissaan kutsui itseään maailman viisaimmaksi ihmiseksi ja siinä sivussa myös rikkaimmaksi, useimpien kuulijoiden korvat eivät edes lotkahtaneet. Ne nyt olivat taas niitä trumpismeja, ei niistä kannata olla huolissaan.

Viimeistään loppiaisen 2021 tapahtumat saivat ihmiset heräämään: Yhdysvaltain senaatissa riehuva joukko ei ollutkaan enää leikkiä vaan totisinta totta. Sanat olivatkin tulleet teoiksi.

Kuluneiden neljän vuoden mittaan presidentti Trump ja hänen tukijoukkonsa olivat laatulehti The Washington Postin laatimien selvitysten mukaan laskeneet ilmoille 30,573 väärää tai vääristeltyä “tosiasiaa“. Niidenkin todenperäisyyteen – tai tässä tapauksessa valheellisuuteen – alettiin nyt vihdoin ja viimein kiinnittää huomiota. Ehkäpä presidentti Trump todellakin tarkoitti, mitä hän sanoi.

Nyt historian heiluri on taas liikahtanut koko lailla toiseen suuntaan. Delawaresta kotoisin olevana senaatorina maataan palvellessaan vuosina 1973-2009 tulevan presidentin Joe Bidenin tavaramerkiksi oli tullut “asiat edellä“. Sama varovasuus oli ollut valttia myös Bidenin kausilla presidentti Barack Obaman varapresidenttinä vuosina 2009-2017.

Joe Biden on toiminut maansa politiikassa yli 50 vuotta. Tässä hän kättelee presidentti Ronald Reagania vuonna 1984. Kuva: William Fitz-Patrick, Reagan Archives

Biden itse on säntillinen ja pikkutarkka, ja hän on koonnut ympärilleen joukon asiantuntijoita, jotka ehkä perinteistä enemmän heijastelevat päämiehensä poliittisia näkemyksiä. Bidenin kannat voivat joistakin olla liian varovaisia. Niin voi olla, mutta eivät ne ole kuitenkaan mielikuvituksettomia.

Suuntaa presidentti Bidenin hallinnon alkutaipaleesta saadaan tuta perinteisen 100 päivän vallassa olon jälkeen. Siihen ei enää olekaan aikaa kuin tovi.

Joe Biden vannoo presidentin virkavalan Washington DC:ssä 20.1.2021

 

Avainsanat: , , ,

Share This