Suomalainen kaatunut löytynyt Kuuterselässä

Kuuterselässä VT-linjaa entisöivä venäläisryhmä on löytänyt linjan läpimurtopaikasta suomalaisen kaatuneen jäännökset. Löytöpaikka on nykyisen Kuuterselästä (Lebjatse) Raivolaan (Rostsino) menevän tien ja sen vieressä länsipuolella kulkevan vanhan, Suomen aikuisen tien välissä ollut umpeutunut taisteluhauta. Osa suomalaissoturin pahasti hajalleen menneistä jäänteistä löytyi jo viime kesänä, nyt jatkettujen kaivausten ansiosta jäänteitä löytyi lisää. Onnellisen sattuman johdosta myös tuntolevy löytyi tällä viikolla, se oli taisteluhaudasta kaivetun hiekan mukana taisteluhaudan vieressä kasassa, jota sade huuhtoi sillä seurauksella että hiekasta kuorruttunut tuntolevy puhdistui ja kiinnitti kaivajien huomion. ”Sotilas tahtoi kotiin ja kohtalo auttoi tässä” muotoili Kuuterselän aseman kunnostusta johtava Suomen Sotilaan tuttu Sergei Urvantsev.

Sergei osoittaa paikkaa, josta suomalaisen taistelijan jäänteet löytyivät

Asia etenee nyt koeteltuja latuja, vainajien etsintää vakavasti harrastava ja lehdelle tuttu Vjatseslav Skokov on ottanut tunnistuksen hoitoonsa ja on jo ollut yhteydessä Suomeen. Henkilöllisyys varmistunee tuntolevyn numeron perusteella ja aikanaan Kuuterselkää puolustanut, ehkä kranaatin täysosumasta hajonnut soturi palaa kotiin. Kyseessä on todennäköisesti JR 53:n toisen pataljoonan mies, koska ao. pataljoona oli vastuussa tästä kohtaa VT-linjaa. On olemassa kertomus erään joukkueenjohtajan katoamisesta kranaatin täysosumasta eli kyseessä voi olla hän.

Nyt löytyneet jäännökset ovat viidennet tältä nimenomaiselta läpimurtoalueella löytyneet suomalaisen jäänteet. Löytymättä kuitenkin on vielä miehiä, ainakin arkistotietojen mukaan eräs 8. Tykkikomppanian 75 mm panssarintorjuntatykin miehistöön kuulunut sotamies jouduttiin jättämään kaatuneena. Häntä ei tykkiaseman lähistöllä tehdyistä kaivuista huolimatta ole löytynyt.

Suomalaissoturin jäänteiden joukosta löytyy runsaasti patruunoita siteissään, kantaleimojen mukaan Valtion Patruunatehtaan vuonna 1943 valmistamia. Alueelta on yhdestä poterosta löytynyt runsaasti ampumattomia Mauser-patruunoita ja niiden hylsyjä, joiden alkuperä on tuntematon. Alueella taistelleen suomalaispataljoonan arsenaaliin ne eivät tuntuisi kuuluneen.

Kuuterselän venäläisharrastajien ryhmästä löytyy lisää: vk.com/kuuterselka


Jutun pääkuva: Kuuterselän maastosta löytyy jatkuvasti jäänteitä taisteluista. Ruosteisia kypäriä, aseiden osia, kranaatinsirpaleita ja muuta kertyy koko ajan kaikille muistomerkeille Kannaksella, sekä venäläisille että suomalaisille. Tapa näyttää olevan, että metsästä löytyvää siirretään ainakin tien varteen näkyvälle paikalle. Viime kesäkuussa Suomen Sotilaan lukijamatkalla Talinmyllyn tien varresta löytyy suomalaisilta ampumatta jäänyt panssarinyrkki.

Suomen Sotilas -lehden lukijamatka suuntautuu 15.-17.6.2018 rynnäkkötykkien taistelupaikoille Länsi- ja Keski-Kannaksella.

Sturmi -rynnäkkötykkejä käyttivät kesäsodassa 1944 oma Rynnäkkötykkipataljoonamme ja saksalainen Sturmgeschütz-Brigade 303, joiden taistelupaikkoja katsellaan mm. Kuuterselässä, Talissa, Ihantalassa ja Vuosalmella. Heikompaa venäläisistä BT-7 -vaunuista muunnettua BT-42 -rynnäkkötykkiä käytti Erillinen Panssarikomppania, jonka kohtalo kietoutuu taisteluun Viipurista ja kaupungin menettämiseen.

Erityisenä uutena kohteena matkalla on Rautakorvessa Viipurin pohjoispuolella sijaitseva luolasto, jossa kesäkuussa 1944 Viipurin taistelun aikana oli kaupungin puolustajat ilman ampumatarvikkeita jättänyt IV armeijakunnan kenttämakasiini.

Matkanjohtajana ja asiantuntijaoppaana toimii Göran Lindgren, panssarisodan asiantuntijaoppaana Kari Kuusela. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Vihdin Liikenne Oy VL-Matkat.

Matkaa hoitaa Vihdin Liikenteessä Helena Kuosmanen, ilmoittautumiset:

Puhelimitse 09-444 774 tai sähköpostitse myynti@vihdinliikenne.fi

Lue lisää lukijamatkasta:

Suomen Sotilaan lukijamatka 2018 – Rynnäkkötykit Kannaksella

Avainsanat: , ,

Share This