Suomalainen metsästäjä ja ammunnan harrastaja ei saa päätyä islamistisen terrorin maksumieheksi

Artikkelikuvassa Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (PS). Kuva Matti Matikainen.

 

Suomen Sotilas haastatteli Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaa Juho Eerolaa (PS) EU:n asedirektiivin kansallisesta sovittamisesta.

Juho Eerola kertoi kansalaisten olevan selvästi huolestuneita aselain muutoksen valmisteluprosessista. Hän kertoi saaneensa todella paljon yhteydenottoja aiheesta, sekä äänestäjiltä, että myös kollegoilta Eduskunnassa, yli puoluerajojen.

Toukokuussa jätetyssä esityksessä aselain muutoksesta on Eerolan mukaan selvästi enemmän tiukennuksia kuin direktiivi vaatisi. Tämä on herättänyt ihmetystä niin poliitikoissa, kuin kansalaisissakin.

 

Laki ei etene ennen syksyä

Lausuntokierroksella oleva esitys aselaista on ollut tavoitteena tuoda Eduskunnan käsittelyyn viikolla 25 (eli kuluvalla viikolla). Eerola arveli kuitenkin lain päätösprosessin venyvän syksyyn, sillä ainakaan  hallintovaliokunta ei ehdi esitystä enää kesällä käsittelemään. Hallintovaliokunnan lisäksi ainakin perustuslakivaliokunta ja todennäköisesti myös puolustusvaliokunta tulevat antamaan siitä mietintönsä.

Esityksen jättäneen työryhmän toimintaan Eerola ei ole ehtinyt perehtyä, mutta toivoo esitystä nyt muokkaavalta työryhmältä kykyä nähdä kokonaisuuksia. Direktiivi on Suomea velvoittava, mutta sen kansallinen sovitus pitää toteuttaa niin pienin vaikutuksin aseharrastuksiin kuin mahdollista. Suomessa on pitkä ja hieno perinne metsästyksessä, ampumaurheilussa, reserviläistoiminnassa ja muussa aseharrastuksessa.

Direktiivi on luotu erityisesti terrorismin kitkemiseksi, mutta sen todellisiin vaikutuksiin Eerola ei ainakaan Suomen osalta usko. Terroristit ja rikolliset eivät saa aseitaan laillisilta harrastajilta ja sen vuoksi suomalainen aseharrastaja ei saa päätyä islamistisen terrorismin maksumieheksi.

 

Ihmiset joilla ei ole aseita eivät ymmärrä aseita

Juho Eerola sanoo aseiden puolustamisen saavan vähän huonon kaiun ihmisten mielissä, erityisesti suurten kaupunkien alueilla, joissa monilla ei ole kosketusta aseharrastuksiin. Näillä ihmisillä ei välttämättä tule mieleen se, miten suuri osa suomalaisista kuitenkin harrastaa metsästystä, erilaisia ampumaurheilulajeja ja erityisesti on aktiivisesti mukana maanpuolustuksessa.

Esimerkkinä Eerola nostaa sen, miten moni urheilun seuraaja on viimevuosina kannustanut suomalaisia ampumahiihtäjiä ja iloinnut lajissa saavutetusta menestyksestä, miettimättä ehkä sitä että uusi aselaki potentiaalisesti olisi vaikeuttamassa lajin harrastusta, erityisesti nuorison ja lajia aloittelevien keskuudessa.

Juho Eerola toivottaa kuitenkin metsästäjille, reserviläisille ja aseharrastajille hyvää kesää hienon harrastuksen parissa ja pyrkii valamaan uskoa siihen, että he tekevät parhaansa harrastusmahdollisuuksien säilymiseksi Suomessa.

Avainsanat: , , ,

Share This