Suomalais-europarlamentaarikko levittänyt väärää tietoa Suomesta

Europarlamentaarikko (MEP) Jussi Halla-aho (ps.) ja Firearms-järjestö arvostelevat  MEP Petri Sarvamaata (kok.) asedirektiiviasiassa, Mikko Niskasaari kirjoittaa.

– Sarvamaa nousi EU-parlamenttiin varaedustajan paikalta vuonna 2012. Sitä ennen, eduskunnan käsitellessä vuosina 2009-2011 surullisen kuuluisaa HE 106/2009 eli esitystä ampuma-aselain muuttamiseksi, Sarvamaa, ammatiltaan toimittaja Yleisradiossa (YLE), kirjoitteli julkisuuteen erittäin asevastaisia tekstejä. Kävin hänen kanssaan julkisia väittelyitä nettilehti Uuden Suomen sivuilla. Väänsin Sarvamaalle rautalangasta, miksi Jemen-myytti on perätön ja miten väärennös syntyi, Niskasaari ihmettelee.

Jemen-myytti elää

Suomen Sotilas käsitteli laajasti komission asedirektiiviesitystä numerossaan 1/2016.

Suomen Sotilas käsitteli laajasti komission asedirektiiviesitystä numerossaan 1/2016.

Niin kutsutun Jemen-myytin mukaan maailmassa on vain kaksi maata, joissa on enemmän aseita asukasta kohti kuin Suomessa ja ne olisivat Jemen ja USA. Myytti on todettu useissa yhteyksissä paikkansa pitämättömäksi ja YLE:kin on joutunut oikaisemaan useissa yhteyksissä levittämänsä tiedon virheellisyyden. Suomessa ei ole väkilukuun suhteutettuna laillisia aseita sen enempää kuin monissa muissakaan länsimaissa. Sitä paitsi voidaan kysyä, että mikä ongelma lailliset aseet ovat? Suomessa laillisia aseita ei käytetä tilastollisesti tarkastellen juuri muita maita enempää rikoksissa. Ongelmia ovat aiheuttaneet niin Suomessa kuin muuallakin laittomat aseet ja niiden rikolliset käyttäjät.

MEP Sarvamaa kirjoitti IL-kolumnissaan vuodelta 2012, jolloin hänestä tuli europarlamentin jäsen, seuraavasti:

On tullut aika tiukentaa huomattavasti aseiden saatavuutta Suomessa.

Tämä on iso askel ja perusteellisen työmaan takana. Suomessa on henkilökohtaisia aseita asukasta kohti enemmän kuin yhdessäkään toisessa Euroopan maassa, unionin sisällä tai ulkopuolella. Koko maailmassa niitä oli viimeisen tilastoinnin jälkeen enemmän VAIN YHDYSVALLOISSA JA JEMENISSÄ.

On ryhdyttävä järjestelmälliseen operaatioon, jossa kaikki tiedossa olevat aseet käydään läpi. Sen jälkeen aseet kootaan kahden valtuutetun tahon taakse; metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse. Poliisi ja puolustusvoimat pitävät huolen aseistaan jo nyt.

Tämä kestää ja maksaa, mutta kuka kehtaa astua esiin ja selittää, ettei se olisi sen arvoista? Hyvinkään, Kauhajoen ja Jokelan nuoret uhrit olisivat kaikki elossa, jos näin olisi tehty jo kymmenen vuotta sitten. Nykymenon tulevat uhrit välttyisivät turhalta kuolemaltaan ja heidän läheisensä pohjattomalta surultaan. Tämä toimenpide ei rajoittaisi metsästystä eikä ampumaurheilua.

Me kaikki voimme vuorollamme sanoa, että “ei tämä yksi päätös” lopettaisi näitä kauhistuttavia tapauksia. On todella surullista, että Suomessa itse poliisiylijohtaja antaa arvovallallaan oikeutuksen seurata perässä ja hokea maailmanloppuun asti: “Ei ase tapa. Jokainen voi aina hankkia aseen jostain.”

Tai sitten enemmistö meistä voi päättää, että on aika aloittaa jostakin. Ja ryhtyä sanoista tekoihin.

Sarvamaa on esiintynyt julkisuudessa muun muassa reserviläistoiminnan ystävänä. Myös Jemen-myytti, jota Sarvamaa eräiden muiden YLE:n toimittajien tavoin on levittänyt, elää yhä vahvana Suomessa ja maailmalla.

Avainsanat: , ,

Share This