Suomen Sotilaan Panssarit

Lehden esittely

Panssarit on Suomen Sotilas -lehden erikoisjulkaisu, jonka saa vain irtonumeromyynnistä Lehtipisteistä kautta maan.

Panssarit käsittelee panssarisodankäynnin satavuotiasta historiaa ja tulevaisuutta. Upeasti kuvitetussa julkaisussa on 104 sivua ja sen mukana toimitetaan värikäs SA-panssarikalenteri vuodelle 2018.

Panssarit -erikoisjulkaisun hinta on vain 8,90 €

Katso tästä linkistä lähin Suomen Sotilaan Panssarit -lehteä myyvä Lehtipiste.

Panssarit -erikoisnumeron liitteenä on upea seinäkalenteri vuodelle 2018

Panssarit -erikoisnumeron liitteenä on upea seinäkalenteri vuodelle 2018

Tankin tarina

Taisteluvaunut vyöryivät sotakentälle sata vuotta sitten syksyllä 1916. Panssariautoja oli nähty sotakentillä jo puolenkymmentä vuotta aikaisemmin. Moderni panssarivaunu onkin pitkän ja värikkään tapahtumaketjun lopputulos. Kaikki alkoi yllättävästä, äkillisestä ja vakavasta ongelmasta, joka havaittiin ensimmäisen maailmansodan aikana reilu sata vuotta sitten…

Tank_MarkIPanssarivaunujen taisteludebyytti

Alun perin panssarivaunujen ja panssarijoukkojen kehitystä johtavalla brittien ”maa-aluskomitealla” oli erittäin kunnianhimoinen visio: ensin piti äärimmäisen salaa valmistaa tuhatkunta panssarivaunua, kouluttaa joukot niiden tehokkaaseen käyttöön ja strategista yllätysetua hyödyntäen käyttää niitä vain ja ainoastaan sellaisessa ratkaisutaistelussa, jolla voitettaisiin koko sota. Tavoitteena oli siis kehittää ennestään tuntematon ihmease, valmistaa sitä valtavia määriä, kouluttaa niiden tehokas käyttö ja käyttää sitä strategisena käänteentekijänä… ja lopuksi ajaa niillä Berliiniin saakka.

Panssari palaa!

Panssarikalusto on syntymästään lähtien joutunut toistuvasti panssarikriisiksi tai jopa -sukupuutoksi kutsuttuun tilaan, jossa torjuntatavat ja -keinot kehittyvät nopeammin kuin paikallaan junnaava kaluston kehitys, sillä seurauksella, että tilanne alkaa näyttää panssarikaluston tehokkaan käytön kannalta lähes toivottomalta. Uuden tehokkaamman panssaritorjunta-aseen kehittäminen ja käyttöönotto on usein huomattavasti helpompaa, halvempaa ja nopeampaa kuin siltä suojaavan uuden panssarivaunun kehittäminen. Lopettaako Armata alennustilan vai alkaako vain uusi kierros pelissä? Nouseeko feeniks-lintu tuhkasta? Voiko vanhoin konstein vastata uusiin uhkiin? Olisiko aika ottaa lusikka kauniisti käteen?

MerkavaAktiivinen suoja

Sekä passiivinen suoja että dynaaminen lisäsuoja perustuvat siihen, että vastustajan projektiilin annetaan ensin osua vaunuun ja vasta sitten yritetään estää tai minimoida sen tuhoavaa vaikutusta. Aktiivisessa suojassa mennään askelta pidemmälle: vastustajan projektiili pyritään tuhoamaan tai minimoimaan sen vaikutus jo ennen sen osumista vaunuun joko ampumalla uhkaava projektiili alas, vaurioittamalla sitä merkittävästi tai estämällä sen osuminen vaunuun esimerkiksi häirinnän avulla.

Toimittaja ja Brad Pitt Furyn panssarissa

Crompton Collectionin haltuun päätyi useita Fury-panssarivaunuleffan teossa käytettyjä ajoneuvoja ja paljon rekvisiittaa. Erikoisin ajoneuvo on kuvauksiin tehty Sherman-kopio, jota Suomen Sotilaalla oli mahdollisuus ajaa ikään kuin huvittelumielessä. Minkälainen on elokuvapanssari? Suomen Sotilas tyypitti.

T35-85Koeajossa T-34-85 voittajan vaunu

T-34 oli aikansa edelläkävijä, mutta oliko sen nuorempi versio, pitkäputkinen Sotka toisen maailmansodan paras taisteluvaunu, minkämoinen peli se lopulta oli ja on ja miten se pärjää vertailussa vastustajiensa kanssa? Suomen Sotilas otti T-34-85:stä mittaa, ajoimme sillä ja pengoimme koko kasan aineistoa ja käyttäjien kokemuksia. Siis otetaanpa ensin tyypit: kapteeni Kuusela, vaunu mars!

Suomen Sotilas koeajaa: Leopard 2A6

Vanha ja kulunut sanonta menee suunnilleen näin: ”Tyttö kuin unelma.” Sitä mukaillen voisi tämän taistelupanssarivaunun kohdalla sanoa, että vaunu kuin unelma. Tämä oli ainakin oma vaikutelmani tästä hyvin monessa maassa käytössä olevasta saksalaisesta panssarista. Saksalaisilla on itse asiassa tähän yhteyteen sopiva sanakin kielessään, Traumwagen (unelmavaunu), jolla yleensä kyllä tarkoitetaan kuumaa urheiluautoa tai vastaavaa.

Suomen puolustusvoimien uusi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu Parolannummella

Suomen puolustusvoimien uusi Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu Parolannummella

Leopard 2A6 – iso kissa

Maailman joka ikinen Leopard 2A5-, 2A6- ja uusin 2A7-taistelupanssarivaunu on alun perin nähnyt päivänvalon osana kylmän sodan aikaista, vuodesta 1979 alkaen valmistettua Leopard 2A4 -vaunujen yli 3 000 kappaleen pitkää tuotantosarjaa, josta ne on sitten jälkeenpäin modifioitu uudemmiksi versioksi. Eräät vaunuyksilöt ovat käyneet läpi kaikki välipäivitykset. Leopard 2 -konsepti ja sen sarjatuotantomalli, Leopard 2A4, jota hankittiin vuosina 2003 ja 2009 Puolustusvoimien käyttöön 139 vaunua, ovat osa Länsi-Saksan maavoimien panssarikaluston laajempaa kehityskaarta, josta lisää yksityiskohtaisemmin Suomen Sotilas -lehdessä. Lopulta Leopardissa on kuitenkin kyse tulivoimasta, liikkuvuudesta ja suojasta samassa paketissa ja parhaalla tavalla, mihin teknologia kykenee. Samoista asioista, joista taistelupanssarivaunuissa on ollut kyse jo sata vuotta. Kuinka Saksan kissa syntyi ja kasvoi kaksaakuutoseksi?

ViimeinenTiikeriViimeinen Tiikeri

Suomen Sotilaan toimitus tapasi 2000-luvun mittaan useita kertoja eri yhteyksissä reippaan saksalaisen veteraanin, jonka voi sanoa taistelleen todella loppuun asti, sillä hän oli panssareineen mukana aina Berliinin kukistumiseen asti. Hänellä oli myös yhteys suomalaisiin, sillä saksalaismies aloitti sotimisensa itärintamalla SS-divisioona Wikingin Nordland-rykmentissä. Samassa komppaniassa oli useita suomalaisia SS-vapaaehtoisia. Yhteys Suomeen säilyi ystävämme syksyllä 2016 päättyneen elämän loppuun asti yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Veteraani kertoi pari vuotta ennen kuolemaansa Suomen Sotilaalle viimeisistä päivistä Berliinissä – huhtikuussa yli 70 vuotta sitten. Mies, joka hävitti Hitlerin ruumiin ja todisti Bormannin kuoleman!

Sisällysluettelo

6 Tankin tarina

30 Panssarivaunujen taisteludebyytti

33 Satavuotisjuhlakirja: Devil’s Chariot

34 Panssari palaa!

41 Aktiivinen suoja – Kill hard, kill soft, stay alive

45 Toimittaja ja Brad Pitt Furyn panssarissa

46 Koeajossa: T-34-85, voittajan vaunu

57 T-34

62 75-vuotias voittajan veekakkonen

66 Leopard 2A6 – Traumwagen, petojen sukua

77 Leopard 2A6 – Iso kissa

86 Viimeinen Tiikeri

100 Tiger II – Kuningastiikeri

Share This