Suomen Sotilaan Ritarit

Lehden esittely

Talvisodan hangilta Vietnamin viidakoihin – Lauri Törni

Mannerheim-ristin ritari 144 Lauri Törni on eräs tunnetuimpia suomalaisia sotilaita. Hänen sotatiensä kulki Suomen armeijan, talvisodan ja jatkosodan läpi, siihen sisältyi kaksi reissua Saksaan ja lopulta vankilatuomion jälkeen eri käänteiden kautta matka Yhdysvaltain armeijaan.

Kolmen armeijan kapteeni, on hänestä joskus sanottu. Ilmaisu on sikäli virheellinen, että Yhdysvalloissa hänet ylennettiin vielä majuriksi. Tämä tosin tapahtui postuumisti. Eikä Törnin ylennyksestä kapteenia vastaavaan Waffen SS:n arvoon (Hauptsturmführer) ole virallisia dokumentteja. Myös suomalaisesta upseeriluettelosta hänet haluttiin poistaa. Mutta Törnin arvoa isänmaalle se ei muuta. Ritariristinsä arvoinen mies.

Stuka-ässä – Hans-Ulrich Rudel

Hans-Ulrich Rudel on ilmasotahistorian menestyksekkäin taistelulentäjä. Rudel palveli pääosan toista maailmansotaa Luftwaffen syöksypommitus- ja maataisteluyksiköissä lentäen Junkers 87 Stuka -syöksypommittajaa, sen panssarintorjuntaversiota sekä Focke-Wulf 190 -hävittäjäpommittajaa. Hän tuhosi virallisesti 519 neuvostoliittolaista panssarivaunua, upotti taistelulaivan ja särki paljon muutakin neuvostoasevoimien kalustoa.

Rudel sai ainoana Saksan asevoimien sotilaana Kolmannen valtakunnan ajan korkeimman sotilaallisista ansioista myönnetyn kunniamerkin, Rautaristin ritariristin miekoilla, timanteilla ja kultaisilla tammenlehvillä.

Moottoritorpedoveneiden isku Kronstadtiin – Augustus Agar

Stuka-ässä Rudel ei ollut ensimmäinen, joka iski tuhoisasti punalaivaston kimppuun sen kotisatamassa. Britannian kuninkaallisten merivoimien kapteeniluutnantti Agar ansaitsi Viktorian ristinsä operoidessaan Suomen alueelta Neuvosto-Venäjää vastaan jo vuonna 1919! Varsin värikkään ja pitkän uran tehnyt, useissa eri tehtävissä palvellut Agar käytti ainakin vuonna 1919 jossain määrin epäsovinnaisia toimintatapoja, ainakin tuolloin vallinneisiin toimintaolosuhteisiin nähden. Mutta niin käytti hänen sen aikainen työnantajansakin, brittien vastikään perustettu salainen palvelu MI6.

Tämä tarina on valkokankaalta tutun kuvitteellisen MI6-meriupseerin, hänen majesteettiinsa salaisen agentin James Bondin seikkailujakin huimempi ja sitä paitsi totta.

Punainen paroni – Manfred von Richthofen

Ratsumestari, vapaaherra Manfred von Richthofen on luultavasti ilmasotahistorian kuuluisin hävittäjälentäjä. Hän saavutti ensimmäisen maailmansodan aikana 80 virallista ilmavoittoa ja piti historian huippuässän titteliä aina kevääseen 1941 saakka.

Richthofenin tunnusmerkiksi muodostui punaiseksi maalattu hävittäjä, joka tunnettiin hyvin kummallakin puolella rintamaa. Tästä hän sai kutsumanimensäkin, joka sekin tunnettiin molemmilla puolilla.

Poikkeuksellisesta kunnioituksesta hävittäjä-ässää kohtaan kertoo sekin, että Saksan liittotasavallan Luftwaffe nimesi hävittäjärykmentti 71:n Richthofenin mukaan kesäkuussa 1959. Yksikkö on olemassa nykyäänkin ja lentää Eurofighter Typhoon -hävittäjillä.

Taivaan ritari – Paavo Kahla

Yksikään armeija ei toimi menestyksekkäästi ilman tiedustelua, ja useinkaan eivät tiedustelulentäjät ole julkisuudessa saaneet heille kuuluvaa arvostusta. Ilmasodan hiljaiset eivät poseeraa silkkihuivi kaulassa koneen peräsin täynnä ilmavoittoja. Kapteeni Paavo Kahla oli yksi heistä. Taivaan hiljaisista. Hänestä tuli lopulta myös viimeinen sodissamme kaatunut Mannerheim-ristin ritari.

Kahla ei ollut hurjapäinen hävittäjä-ässä vaan yhteistoiminta- ja tiedustelulentäjä. Pommituslentäjäkin. Kaikkiaan Kahla lensi yli 300 sotalentoa, kaikki Fokker CX -kalustolla. Suomalaiset – Kahla heistä tunnetuimpana – tekivät vanhentuneilla kaksitasokoneillaankin ihmeitä.

Viimeinen ritari – Tuomas Gerdt

Marraskuun ensimmäinen päivä taakse jääneenä kurjana pandemian vuonna 2020 toi surullisen mutta vääjäämättömän viestin kaikille meille Suomen sotilaille ja koko surevalle kansalle, viimeinen Mannerheim-ristin ritari nro 95, kapteeni Kaiho Tuomas Albin Gerdt, oli saanut iäisyyskutsun aseveljiensä luo.

Mannerheimristin ritarit ja heidän aseveljensä elävät aina muistoissamme.


Suomen Sotilaan Ritarit -erikoisjulkaisu ilmestyi 17.8.2021 ja on myynnissä Lehtipisteissä 15.10.2021 saakka. Katso Lehtipisteen karttapalvelusta lähin Ritarit-erikoisjulkaisua myyvä Lehtipiste: https://www.lehtipiste.fi/880706.html

Sisällysluettelo

4 Lauri Törni

20 Stuka-ässä Hans-Ulrich Rudel

30 Augustus Agar

42 Punainen paroni Manfred von Richthofen

56 Taivaan ritari Paavo Kahla

64 Tuomas Gerdt – Viimeinen ritari

73 Vapaudenristin Mannerheim-risti

78 Viktorian risti

79 Pour le Mérite

81 Rautaristi

Share This