Suomen Sotilas 1/2019

Lehden esittely

Tyynellämerellä virittyy Thukydideen ansa

Viime vuosisadan alussa uskottiin maailmanlaajuisen keskinäisriippuvuuden ehkäisevän suurvaltojen välisen ”maailmansodan”. Toisin kävi. Pelko voitti järjen. Thukydideen ansa laukesi, ja maailma ajautui täysin järjettömään sotaan. Sata vuotta sitten päättynyt ensimmäinen maailmansota ei lopettanut sotia vaan kylvi sen maailmanpoliittisen järjestelmän, jonka satavuotisen sadonkorjuun iltaa elämme vuosisata myöhemmin. Thukydideen maailma oli Välimeri. Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen maailmanjärjestelmä keskittyi Atlantin rannoille ja huomisen Tyynelle valtamerelle. Järjellä ajatellen sota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä olisi absurdi; siitä ei hyötyisi kukaan. Mutta ei ensimmäisen maailmansodankaan pitänyt olla edes mahdollinen, saatikka että se olisi ollut järkevä. Nyt ansa virittyy Tyynellämerellä, ja maailmaa johtavat historiattomat miehet.

MTS: maanpuolustustahto laskee

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n raportti vuodelta 2018 on karua luettavaa. Maanpuolustustahdon laskemisessa saattaa kuitenkin asiantuntijan mukaan olla kyse tilastopoikkeamasta. Suomen Sotilas tutustui numeroihin ja niistä esitettyihin arvioihin.

Kaaoksen kauppaa Ukrainassa

Venäjä on ollut näkyvästi läsnä Ukrainassa vuodesta 2014 saakka, jolloin se valtasi Krimin niemimaan niin kutsuttujen tunnuksettomien joukkojen avulla. Venäjä on pyrkinyt horjuttamaan vakautta myös eri puolilla itäistä Ukrainaa, mutta menestystä se on saavuttanut separatisteineen lähinnä Donetskissa ja Luhanskissa. Strategisesti tärkeää Mariupolin satamakaupunkia Venäjä ei saanut vastaavin keinoin, mutta Asovanmerelle suuntautuvan liikenteen sulkeminen ja häiritseminen – josta marraskuun lopulla tapahtuneessa laivojen valtauksessa on kyse – ajaa osin saman asian.

Sotilaana Ukrainassa

Suomen Sotilas haastatteli Ukrainan itärintamalla Azovpataljoonassa taistellutta Carolus Löfroosia. Miltä sota näyttää sen jatkuttua jo pian viisi vuotta?

Suomen Ilmavoimien synty 100 vuotta sitten

Maailman vanhimmat itsenäiset ilmavoimat, Suomen ilmavoimat, täytti viime vuonna 6.3.2018 sata vuotta. Ilmavoimilla on ollut työntäyteinen ja kunniakas historia, joka jatkuu yhä. Mutta miten kaikki alkoi? Tätä valottaaksemme ja vuosituhannen kone- ja ilmasotajärjestelmähankintaan valmistautuvaa satavuotiasta kunnioittaaksemme Suomen Sotilas kertoo seuraavilla sivuilla Ilmavoimiemme synnystä sata vuotta sitten, vuosina 1918–1920. Lehtemme täyttäessä samalla itsekin sata vuotta juhlistamme myös sitä, että olemme julkaisuna seuranneet ”ilmailutarhamme” toimintaa jo vuosisadan, joskus kriittisestikin.

Hyökkäys Sisiliaan – Operaatio Husky

Ensi kesänä vietetään meidän torjuntataisteluidemme ja Normandian maihinnousun 75. muistopäivää. Ne tulevat täyttämään median ja meidän kaltaisiemme julkaisujen sivut, mutta muistaako kukaan liittoutuneiden pitkää ja kivistä tietä Berliiniin, jolloin Suomellekin oli käydä kehnosti. Reilu 75 vuotta sitten – kesällä 1943 – huomio siirtyi hetkeksi itärintamalta Välimerelle, kun liittoutuneet ensin toukokuussa tyhjennettyään Afrikan akselivaltojen joukoista, nousivat maihin Italiassa – Sisiliassa. Sen vaikutukset ylsivät meille pohjolaan asti; Saksa oli nyt pakotettu miehittämään Välimeren pohjoisrannan entistä vahvemmin, mikä olisi pois sieltä, minne pääiskut tulivat vuotta myöhemmin.

Bankku – BvS10 Beowulf

Olipa kerran ongelma. Runsaslumisessa maastossa joukot etenivät hitaasti, ja kaluston kuljettaminen oli hankalaa. Ratkaisun ongelmaan toi pieni pintapaine. Hiihtäen joukot selvisivät kohtalaisesti, mutta kohta ohi karautti telavaunu, bandvagn, joka kuljetti niin miehistön kuin kalustonkin nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen ja tarvittaessa hinasi hiihtäjätkin perässään. Suomen Sotilas otti mittaa vaunuista niiden valmistajan vieraana Ruotsissa.

Sisällysluettelo

STRATEGIA

6 Tyynellämerellä virittyy Thukydideen ansa – Mika Malinen

JYVÄLLÄ

12 Turvallisuuskatsaus

16 Naiset nousussa

Täsmäaseita ja ammunanhallintaa

Kaksoiskansalaisille rajoituksia

Sotilaskoulutus MPK:ssa loppuu

17 Palvelukseen vain, jos haluaa

18 SS-mies Veikko Kasslin 100 vuotta – Kari Kuusela

19 Suomeen kohdistuu hybridisodan uhka

Vastatykistötutkat Israelista

Maailmalta – Pekka Mäkelä

IIVI

23 Naisten kapina – Iivi Masso

MAANPUOLUSTUS

24 MTS: Maanpuolustustahto laskee – Pekka Virkki

UKRAINAN SOTA

26 Kaaoksen kauppaa Ukrainassa – Pekka Virkki

30 Sotilaana Ukrainassa – Tom Lindblom

100 VUOTTA SITTEN

32 Ilmasotaa Suomessa – Timo Säyrinen

60 Sotatoimiin 1918–1922 osallistuneet

suomalaiset sotilaskoneet – K. Partonen

SOTAHISTORIA

62 Operaatio Husky – Antti Karila

71 Tiikerit Sisiliassa – Antti Karila

75 SRS ja Rangers iskivät ensin – Antti Karila

KOEAJOSSA

80 Bankku BvS10 Beowulf – Seppo Salmi

KIRJAT & VIIHDE

87 Sisällissodan taistelut kansien väliin – Pekka Virkki

Kuvia ja uhkakuvia – Pekka Virkki

88 Kotirintamasta kokonaisvaltaisesti – Pekka Virkki

Onnistunut peli vuoden 1918 taisteluista – Jaakko Puuperä

KNUUTI

90 Kenraali hankki hullun paperit – Jukka Knuuti

Share This