Suomen Sotilas 1/2019
Lehden esittely

Tyynellämerellä virittyy Thukydideen ansa
Viime vuosisadan alussa uskottiin maailmanlaajuisen keskinäisriippuvuuden ehkäisevän suurvaltojen välisen ”maailmansodan”. Toisin kävi. Pelko voitti järjen. Thukydideen ansa laukesi, ja maailma ajautui täysin järjettömään sotaan. Sata vuotta sitten päättynyt ensimmäinen maailmansota ei lopettanut sotia vaan kylvi sen maailmanpoliittisen järjestelmän, jonka satavuotisen sadonkorjuun iltaa elämme vuosisata myöhemmin. Thukydideen maailma oli Välimeri. Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen maailmanjärjestelmä keskittyi Atlantin rannoille ja huomisen Tyynelle valtamerelle. Järjellä ajatellen sota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä olisi absurdi; siitä ei hyötyisi kukaan. Mutta ei ensimmäisen maailmansodankaan pitänyt olla edes mahdollinen, saatikka että se olisi ollut järkevä. Nyt ansa virittyy Tyynellämerellä, ja maailmaa johtavat historiattomat miehet.
MTS: maanpuolustustahto laskee
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n raportti vuodelta 2018 on karua luettavaa. Maanpuolustustahdon laskemisessa saattaa kuitenkin asiantuntijan mukaan olla kyse tilastopoikkeamasta. Suomen Sotilas tutustui numeroihin ja niistä esitettyihin arvioihin.
Kaaoksen kauppaa Ukrainassa
Venäjä on ollut näkyvästi läsnä Ukrainassa vuodesta 2014 saakka, jolloin se valtasi Krimin niemimaan niin kutsuttujen tunnuksettomien joukkojen avulla. Venäjä on pyrkinyt horjuttamaan vakautta myös eri puolilla itäistä Ukrainaa, mutta menestystä se on saavuttanut separatisteineen lähinnä Donetskissa ja Luhanskissa. Strategisesti tärkeää Mariupolin satamakaupunkia Venäjä ei saanut vastaavin keinoin, mutta Asovanmerelle suuntautuvan liikenteen sulkeminen ja häiritseminen – josta marraskuun lopulla tapahtuneessa laivojen valtauksessa on kyse – ajaa osin saman asian.
Sotilaana Ukrainassa
Suomen Sotilas haastatteli Ukrainan itärintamalla Azovpataljoonassa taistellutta Carolus Löfroosia. Miltä sota näyttää sen jatkuttua jo pian viisi vuotta?
Suomen Ilmavoimien synty 100 vuotta sitten
Maailman vanhimmat itsenäiset ilmavoimat, Suomen ilmavoimat, täytti viime vuonna 6.3.2018 sata vuotta. Ilmavoimilla on ollut työntäyteinen ja kunniakas historia, joka jatkuu yhä. Mutta miten kaikki alkoi? Tätä valottaaksemme ja vuosituhannen kone- ja ilmasotajärjestelmähankintaan valmistautuvaa satavuotiasta kunnioittaaksemme Suomen Sotilas kertoo seuraavilla sivuilla Ilmavoimiemme synnystä sata vuotta sitten, vuosina 1918–1920. Lehtemme täyttäessä samalla itsekin sata vuotta juhlistamme myös sitä, että olemme julkaisuna seuranneet ”ilmailutarhamme” toimintaa jo vuosisadan, joskus kriittisestikin.
Hyökkäys Sisiliaan – Operaatio Husky
Ensi kesänä vietetään meidän torjuntataisteluidemme ja Normandian maihinnousun 75. muistopäivää. Ne tulevat täyttämään median ja meidän kaltaisiemme julkaisujen sivut, mutta muistaako kukaan liittoutuneiden pitkää ja kivistä tietä Berliiniin, jolloin Suomellekin oli käydä kehnosti. Reilu 75 vuotta sitten – kesällä 1943 – huomio siirtyi hetkeksi itärintamalta Välimerelle, kun liittoutuneet ensin toukokuussa tyhjennettyään Afrikan akselivaltojen joukoista, nousivat maihin Italiassa – Sisiliassa. Sen vaikutukset ylsivät meille pohjolaan asti; Saksa oli nyt pakotettu miehittämään Välimeren pohjoisrannan entistä vahvemmin, mikä olisi pois sieltä, minne pääiskut tulivat vuotta myöhemmin.
Bankku – BvS10 Beowulf
Olipa kerran ongelma. Runsaslumisessa maastossa joukot etenivät hitaasti, ja kaluston kuljettaminen oli hankalaa. Ratkaisun ongelmaan toi pieni pintapaine. Hiihtäen joukot selvisivät kohtalaisesti, mutta kohta ohi karautti telavaunu, bandvagn, joka kuljetti niin miehistön kuin kalustonkin nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen ja tarvittaessa hinasi hiihtäjätkin perässään. Suomen Sotilas otti mittaa vaunuista niiden valmistajan vieraana Ruotsissa.
Sisällysluettelo
STRATEGIA
6 Tyynellämerellä virittyy Thukydideen ansa – Mika Malinen
JYVÄLLÄ
12 Turvallisuuskatsaus
16 Naiset nousussa
Täsmäaseita ja ammunanhallintaa
Kaksoiskansalaisille rajoituksia
Sotilaskoulutus MPK:ssa loppuu
17 Palvelukseen vain, jos haluaa
18 SS-mies Veikko Kasslin 100 vuotta – Kari Kuusela
19 Suomeen kohdistuu hybridisodan uhka
Vastatykistötutkat Israelista
Maailmalta – Pekka Mäkelä
IIVI
23 Naisten kapina – Iivi Masso
MAANPUOLUSTUS
24 MTS: Maanpuolustustahto laskee – Pekka Virkki
UKRAINAN SOTA
26 Kaaoksen kauppaa Ukrainassa – Pekka Virkki
30 Sotilaana Ukrainassa – Tom Lindblom
100 VUOTTA SITTEN
32 Ilmasotaa Suomessa – Timo Säyrinen
60 Sotatoimiin 1918–1922 osallistuneet
suomalaiset sotilaskoneet – K. Partonen
SOTAHISTORIA
62 Operaatio Husky – Antti Karila
71 Tiikerit Sisiliassa – Antti Karila
75 SRS ja Rangers iskivät ensin – Antti Karila
KOEAJOSSA
80 Bankku BvS10 Beowulf – Seppo Salmi
KIRJAT & VIIHDE
87 Sisällissodan taistelut kansien väliin – Pekka Virkki
Kuvia ja uhkakuvia – Pekka Virkki
88 Kotirintamasta kokonaisvaltaisesti – Pekka Virkki
Onnistunut peli vuoden 1918 taisteluista – Jaakko Puuperä
KNUUTI
90 Kenraali hankki hullun paperit – Jukka Knuuti