Suomen Sotilas 1/2016

Lehden esittely

Maavoimien vaalikausi

Suomen Sotilas tapasi tammikuussa 2016 puolustusministerin. Edellisen hallituskauden hieman vaisun elon jälkeen näyttäisi maanpuolustussaralla taas tapahtuvan niin hankinnoissa kuin suurissakin ratkaisuissa. Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi Suomen Sotilaalle, mitä on luvassa.

Kolme skenaariota: uhka Itämerellä

Venäjän voimankäyttö lähialueillaan ei tuo sodankäynnin yleiseen teoriaan mitään uutta.Monet tuntuu kuitenkin yllättäneen se, että Venäjä toimii niin kuin se toimii. Mitkä ovat Itämeren piirin maiden – Suomen, Ruotsin ja Nato-maiden – vaihtoehdot, jos Venäjä päättää käyttää voimaa? Mitkä ovat uhkaskenaariot? Mikä neuvoksi?

Suomi-visio: Ilmasotaa alivoimalla

Perustuuko puolustusministeriön asettaman työryhmän esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamiseksi tuoreimpiin viime vuosien sotakokemuksiin ja meneillään olevan sotateknillisen kehityksen tosiasioihin? Nähtiinkö liittoutumaton Suomi ilmaylivoimaisena vai -alivoimaisena osapuolena, kun tehtiin arvioita suorituskyvyn korvaamisesta? Mikä on työryhmän visio tulevaisuuden ilmasodasta ja siitä, miten sen uhkakuvat tulisi huomioida Suomessa? Parantaako kallis hävittäjähanke Suomen puolustuskykyä vai heikentääkö se sitä? Suomen Sotilas selvitti.

Sphera-S -luotisuojakypärä

Sphera-S -luotisuojakypärä

Sphera-S – testissä venäläinen luotisuojakypärä

Vanhassa laulussa lähdettiin tähtäämään silmien väliin. Kypärän päätehtävä on suojata sirpaleilta ja muilta taistelukentän lentäviltä kappaleilta, ja nykyään sen tulisi yhä useammin toimia myös lavettina esimerkiksi pimeänäön sekä kuulon- ja näönsuojauksen vahvistusjärjestelmille. Joskus myös kiväärimies yrittää nappia otsaan. Voiko sitä vastaan suojautua järkevästi? Suomen Sotilas testasi, minkälaista suojaa venäläinen luotisuojakypärä antaa mahdolliselle vihulaiselle. Uusi terminaaliballistiikkaan erikoistunut avustajamme Jukka Janhunen kokeili ja totesi, että kyllä sekin nikkeliä yhä uskoo… jos vaan osuu… hyvin ja läheltä.

Suomen sotilaat Kyproksen sodassa – heinäkuun kriisi 1974

Viime syksynä tuli täyteen 60 vuotta siitä, kun Suomi liittyi Yhdistyneisiin kansakuntiin. Voittajien järjestö otti häviäjiä mukaan, kun sodasta oli kulunut kymmenen vuotta. Jo seuraavana vuonna – tasan 60 vuotta sitten – Suomen sotilaat olivat turvaamassa rauhaa ympäri maailmaa YK:n sinisen lipun alla. Reilu neljäkymmentä vuotta sitten rauhanturvaajamme joutuivat siihen asti kiperimpään paikkaan Kyproksella turkkilaisten tehdessä täysimittaisen maihinnousun saarelle. Ilmansuunta on taas ajankohtainen, kun Turkin ja Venäjän välit kiristyvät ja Syyrian sisällissota jatkuu.

EU tahtoo aseet pois kansalta – suostuuko Suomi?

Loppuvuodesta 2015 alkaen on julkisessa keskustelussa vilahdelleet sanat ”asedirektiivi” ja ”reserviläiskivääri”, jotka on liitetty oudosti suoraan Pariisin terrori-iskuihin. Kaikkivaltias EU-komissio julkistikin asedirektiiviehdotuksensa 18.11.2015, ja sen sisällössä on pykäliä, jotka toteutuessaan vaikuttaisivat dramaattisesti useimpiin aseita hallussaan pitäviin myös Suomessa. Siis heihinkin, joilla ei ole puoliautomaattiaseita. Mistä tässä oikeastaan on kysymys? Suomen Sotilas otti selvää.

Desert Eagle .50AE – puolituumaista, rakkaudella, Israelista

Desert Eagle .50AE

Desert Eagle .50AE

Ihmisillä on elokuvista, videopeleistä ja oikeasta elämästäkin saatuja käsityksiä, joita voisi olettaa todeksi. Tälläkin kertaa totuus poikkeaa viihdemaailman kuvastosta melkoisesti, ja kuvien murtaja on rakkaudella Israelissa tuotettu Desert Eagle .50AE. Uusi asetoimittajamme Mikko Anttila otti uuden vuoden kunniaksi mittaa aavikon kotkasta.

Ja paljon muuta…

Lehti ilmestyy 19.2.2016. Lehden saat lähimmästä lehtipisteestä tai tilaamalla suoraan kotiisi: www.suomensotilas.fi/tilaa

Katso lehden esittelyvideo!

 


 

Sisällysluettelo

TURVALLISUUS

6 Jussi Niinistö ja maavoimien vuodet – Kari Kuusela

14 Kolme uhkakuvaa – Pauli Järvenpää

JYVÄLLÄ

23 Turvallisuuskatsaus

29 Ampumaradat, Suomi ja Nato, Sotapelit, Haukat uusiksi – Pekka Mäkelä

30 Hankinnat, kansainvälinen kriisinhallinta ja veteraanit, vakoilu – Pekka Mäkelä

31 Maailmalta: Puola, Viro, Kiina, Ruotsi, Venäjä, Ukraina ja Syyria – Pekka Mäkelä

34 Pikatesti: UAP – Jo on pikkureppu! – Tom Lindblom

35 Kari kommentoi: Pyssyt pois! – Kari Kuusela

TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA

38 Mitä Hornetin tilalle – Ahti Lappi

44 Kiväärin kestävä kypärä Venäjältä SPHERA-S – Jukka Janhunen

52 Maalina metallit – Jukka Janhunen

56 Venäläisen kypärän tulevaisuus – Jukka Janhunen

58 Kypärä kuulolla – Jaakko Puuperä

IIVI

59 Toisten arvot – Iivi Masso

SOTAHISTORIA

64 Suomen Sotilaat Kyproksella – Kari Kuusela

75 Komentajana ja aliupseerina Kyproksella – Jaakko Puuperä

78 Veekakkonen – Kari Kuusela 80 T-34:n tekniikka – Kari Kuusela

ASEET

78 EU vie kansalaisilta aseet – Kari Kuusela

88 Puolituumainen Juudean kotka – Mikko Anttila

KNUUTI

94 Upseerikaappaus jatkuu… – Jukka Knuuti

Share This