Suomen Sotilas 2/2015

Lehden esittely

Kaikki kaupan – Venäläisten maakaupat ovat suomalaisten itse luoma ongelma

Suomalaisen lainvalmistelun ja lainsäädäntätyön laatu on ollut kritiikin kohteena jo kaksi vuosikymmentä. Yksi esimerkki huonolla lainsäädännällä aiheutetusta vakavasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle on EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten henkilöiden ja yhteisöjen kiinteistökaupat – eli venäläisten hämärät maakaupat strategisesti tärkeiden kohteiden lähimaastoissa Suomessa. Prikaatikenraali evp Hannu Luotola on perehtynyt aiheeseen niin aiemmassa virassaan kuin sen jälkeen tekemässään työssä reservissä. Luotolan viesti Suomen sotilaille on se, että Suomen turvallisuuden on oltava keskeisellä sijalla. Isänmaamme ei saa olla myytävänä, kenraali muistuttaa.

Idän uusi miljoona-armeija: Venäjän sotilaat

Ukrainan kriisi on tuonut uudistuneet Venäjän asevoimat iltapäivälehtien lööppeihin ja jokailtaisiin uutisiin. Miten Venäjällä pääsee tai joutuu armeijan harmaisiin, millainen on Venäjän asevoimien henkilöstörakenne, mistä tuo henkilöstö tulee ja miten se koulutetaan? Suomen Sotilas otti selvää minkälaisia ovat Venäjän sotilaat.

Piilossa pinnan alla ja pitkään – sukellusvenesotaa Itämerellä

Itämeri ei ole meri, oikeat meret eivät jäädy, sanovat valtameriä kyntäneet suolaisten vesien oikeat merimiehet. Mutta meille Itämeri on strateginen vesiväylä. Suomi ei sukellusveneitä tarvitse, ne ovat meilleliian kalliita, mutta suomalaisten merisotilaiden on sitäkin tärkeämpi tietää, minkälaisilla teknologioilla mahdolliset vastustajat ja liittolaiset pinnan alla kulkevat. Perinteisellä dieselveneellä on vaikea enää pärjätä sukellusvenetorjuntaa vastaan. Ydinsukellusvene on Itämeren kokoiseen lätäkköön liian meluisa, iso ja kallis. Mutta uudet polttokennot ja Stirling-moottorit tuovat nyt pieniin murtovesialtaisiinkin sopivan hiljaisen tappajan mukaan Itämeren merisotaan. Ruotsi ja Saksa ovat alan edelläkävijöitä, mutta Venäjä hiihtää jo kannoille.

Viimeinen tiikeri

Suomen Sotilaan toimitus on tavannut 2000-luvun mittaan useita kertoja eri yhteyksissä reippaan saksalaisen veteraanin, jonka voi sanoa taistelleen todella loppuun asti, sillä hän oli panssareineen mukana aina Berliinin kukistumiseen asti. Hänellä on myös ollut yllättävä yhteys suomalaisiin, sillä saksalaismies aloitti sotimisensa itärintamalla SS-divisioona Wikingin Nordland-rykmentissä. Samassa komppaniassa oli useita suomalaisia SS-vapaaehtoisia. Yhteys Suomeen on säilynyt yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Veteraani kertoi Suomen Sotilaalle viimeisistä päivistä Berliinissä – huhtikuussa 70 vuotta sitten. Mies, joka hävitti Hitlerin ruumiin ja todisti Bormannin kuoleman.

Lisäksi mukana tuttuun tapaan turvallisuuskatsaus, maailmalta-palsta, jyvällä -uutiskooste ja vakiokolumnistiemme terävät kommentit.

Sisällysluettelo

Turvallisuus

6 Ostaako Venäjä Suomen? – Hannu Luotola
12 KOMMENTTI: Konstit on monet – Jaakko Puuperä

Jyvällä

14 Turvallisuuskatsaus: Kolumbia, Keski-Afrikka, Mali, Kiina ja Burma, Irak, Boko Haram
17 Lisää kertasinkoja, kopterit, bemarit ja Rauma korjaamolle. Itsevetäviä Suomeen? – Pekka Mäkelä
19 Nolo sotku Natoharjoituksesta, Miinat takaisin! Venäjä, Venäjä, Venäjä… – Pekka Mäkelä
21 Suomi ampuu omaan nilkkaan, Jääkäriliike 100 vuotta – Pekka Mäkelä
22 Waterloo, Otto Carius 1922-2015 – Pekka Mäkelä ja Kari Kuusela
23 Jaakko Bergqvist 1932-2015 – Jaakko Puuperä
24 Maailmalta – Pekka Mäkelä
29 Iranin likainen sota ISIS:iä vastaan – Saana-Maria Jokinen
31 Kari kommentoi: Omituinen sota – Kari Kuusela
57 Pikatestit – Tom Lindblom
89 Venäjällä uudistettu S-300V4 – Ahti Lappi

Venäjä

32 Venäjän uusi uljas armeija – Aleksei Kettunen
39 Uusia palvelusmuotoja – Aleksei Kettunen
43 Ammattimaisempaan armeijaan – Aleksei Kettunen
50 Venäläinen upseeri – Aleksei Kettunen

Sodankäynti

53 Palkkasotilaana Ukrainassa – Kari Kuusela

Merisota

58 Sota pinnan alla Osa III, 2010-luvun AIP-näkymät – Aleksei Kettunen

70 vuotta sitten

68 Viimeinen Tiikeri Berliinissä – Kari Kuusela
77 Diersin pirssi 314 – Kari Kuusela
82 Berliini – Loppu 1945 – Kari Kuusela
86 Kuningastiikeri – Kari Kuusela

Knuuti

90 Dresden – Jukka Knuuti

Share This