Suomen Sotilas 3/2020
Lehden esittely

Pandemia muuttaa maailmaa
Olemme kaikki kuulleet taakse jääneen kevään aikana monta kertaa, ettei vanhaan ole paluuta. Koronan jälkeen vallitsee uusi normaali, joka osan mielestä on hyvin erilainen kuin vanha normaali. Selvää on, ettei menneisyyteen koskaan palata muutenkaan, mutta yleensä ihmiset ja ihmisyhteisöt muuttuvat vähemmän ja hitaammin kuin odotetaan. Miten ja millaiseen uuteen olemme menossa? Kuka maksaa hinnan muutoksesta ja kuka on voittaja? Voisivatko valtiotoimijat samalla myös oppia hallitsemaan paremmin kaikenlaisia kriisejä sotatilanteista pandemioihin ja luonnonmullistuksiin?
HEDE – hengityssuojainten dekontaminaatio
Suomessa on kehitetty täysin kotimainen, tehokas ja turvallinen suojavarusteiden dekontaminaatiojärjestelmä, joka perustuu vetyperoksidikaasun käyttöön. Tehdyt dekontaminaatiokokeet todistavat, että koronaviruksen saastuttamat hengityssuojaimet voidaan ottaa turvallisesti käyttöön käsittelyn jälkeen. Puhdistettuja suojaimia ei ole kuitenkaan jaettu uudelleenkäyttöön, koska siihen ei ole saatu lupaa.
Korvaako Super Hornet Hornetit?
Suomen Sotilaan laaja ja perusteellinen tyyppi- ja järjestelmäkokonaisuuskohtainen analyysi HX-ehdokkaista alkaa lähestyä loppuaan. Sokerina pohjalla esittelemme tällä kertaa amerikkalaisen Boeingin Super Hornetin. Seuraavassa numerossa onkin vuorossa sitten Lockheed Martinin F-35, joka päättää sarjamme, mutta ei suinkaan aiheen ja yleensä ilmasodankäynnin käsittelyä. Suomen Sotilaan käytössä olevista avoimista, julkisista lähteistä saatavien tietojen valossa Super Hornet ei olisi huono vaihtoehto nykyisen Hornetimme suorituskyvyn korvaamiseksi. Super Hornet sopisi Suomelle niin ELSO-kone Growlerin kanssa kuin ilman niitä. Tämän toteamme siis meillä olevan tiedon, asiantuntemuksen ja ymmärryksen valossa. Tarkkaa ja luottamuksellista tietoa eri HX-kandidaattien sotilaallisesta suorituskyvystä ei ole kuin Ilmavoimilla, ja tuo tieto tulee edes osittain julkiseksi vasta 25 vuoden salassapitoajan kuluttua.
Tukialuskone sopii Suomelle
Suomen ilmavoimat ei ole hävittäjäkaluston tuotekehitysorganisaatio vaan käyttöorganisaatio. Ensi vuonna valittavan HX-kaluston on siksi oltava maksimaalisen käyttövalmista minimaalisilla lastentaudeilla. Meillä käytössä olevan konetyypin evoluutiomallina Super Hornet olisi ainakin tässä mielessä vahvoilla. Mutta miksi amerikkalainen tukialuskone istuu hyvin suomalaiseen järjestelmään ja käyttöperiaatteisiin?
Boeing EA-18G Growler
Osana HX-tarjoustaan Boeing tarjoaa F/A-18 E/F Super Hornet Block III -monitoimihävittäjien ohella Suomen ilmavoimille myös taktista elektronisen sodankäynnin (ELSO) erikoiskonetta Boeing EA-18G Growler Block II. Millainen peto on taktinen ELSO-kone ja minkä kanssa siitä nautitaan?
Robotit korvaavat pilotit
Puolen vuosikymmenen takainen esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta ei ole enää sotakokemusten ja teknillisen kehityksen valossa kaikilta osin ajan tasalla. Niiltä osin, joilta se on, ei sen suosituksia näytetä noudatettavan. Monitoimihävittäjiä on jo pitkään korvattu muulla sotakalustolla. Vuoteen 2030 mennessä muutos on vielä jyrkempi. Onko HX-hanke enää ajan tasalla esiselvityksen ja tähän mennessä tehtyjen päätösten valossa, kysyy eversti evp Ahti Lappi.
Marine Alutech – pieni suuri suomalainen
Suomalaisvalmisteisia sotilas- ja viranomaisaluksia voi tavata eri puolilla maailmaa. Pieni mutta sisukas suomalaistelakka on panostanut päämäärätietoisesti erikoisosaamiseen, toiminnan tehokkuuteen, prosessien hallintaan sekä laadunvalvontaan ja sen läpinäkyvyyteen asiakkaille. Tämä on avannut tiet maailman kaikille seitsemälle merelle – tai ainakin niiden rantavesille.
100-vuotias kaaderi, sotaveteraani, majuri Olli Vuorio
Lehtemme edellisessä numerossa haastateltavanamme oli Olli Fallenius, toinen kadettikurssin 27 yhä elossa olevista kaadereista. Tässä numerossa tarinansa kertoo edellisen kurssin 26 toinen elossa olevista kaadereista, Suomen vanhin kadettiupseeri, majuri Olli Vuorio.
Brewster – tukialushävittäjä Suomen suojana
Ilmavoimiamme hyvin palvellut Hornet on amerikkalainen tukialuskone, ja sen seuraajaksikin tarjotaan muiden ohella amerikkalaista tukialuskonetta. Mutta on Suomessa lennetty Yhdysvaltain merivoimille suunnitellulla kalustolla ennenkin. Ensimmäiset Brewsterit lennettiin Suomeen maaliskuun alussa 1940, mutta ne eivät enää ehtineet talvisodan taivaille. Viimeiset kaikkiaan 44 Brewsterista saapuivat Suomeen vappuna 80 vuotta sitten. Mersun ohella ByllyWaltteri on maineikkain hävittäjämallimme, joka näytti kyntensä jatkosodan taivailla taitavien suomalaisohjaajien käsissä. Maailmalla Brewster ei ole niin kritiikittömän arvostuksen kohde kuin se on Suomen sotahistoriassa. Koneesta oli eri malleja, käyttäjät olivat erilaisia ja niin olivat vastustajatkin.
Osta tämä lehti diginumerona:
Suomen Sotilas 3/2020
- Tutustu lehden sisältöön: www.suomensotilas.fi/suomensotilas/suomen-sotilas-3-2020/
- Kustannus Oy Suomen Mies
Sisällysluettelo
PANDEMIA
6 Pandemia muuttaa maailmaa – Jouko Ahvenainen
12 Hengityssuojainten dekontaminaatio – Jaakko Puuperä
JYVÄLLÄ
14 Turvallisuuskatsaus
15 Puolustusvoimat siirtyi poikkeusoloihin
16 Talkoilla korona-ajan kyberuhkia vastaan
Kouluttajat kotiin Irakista
RUL: Suomeen tarvitaan varaamisrekisteri
Parempi myöhään…
Maailmalta – Pekka Mäkelä
24 Ase-Esa on poissa – Jaakko Puuperä
PALAUTTEET
22 Palautteet
IIVI
25 Liberaalin demokratian loppu – Iivi Masso
HX-HANKE
26 Korvaako Super Hornet Hornetit? – Jaakko Puuperä
37 Tukialuskone sopii Suomelle – Aleksei Kettunen
42 Hopealuoti ja merisuurvallan ilmasotafilosofia – Aleksei Kettunen
44 Klassinen Hornet – Aleksei Kettunen
52 Boeing EA-18G Growler – Aleksei Kettunen
KOMMENTTI
54 Robotit korvaavat pilotit – Ahti Lappi
MATERIAALI & TUOTANTO
56 Pieni suuri suomalainen – Seppo Salmi
62 Jurmo-luokka peruskorjauksessa – Seppo Salmi
HÄVITTÄJÄT
66 Brewster Suomen suojana – Timo Säyrinen
77 Hävittäjätaktiikan suurmies – Timo Säyrinen
SUOMEN SOTILAAT
80 100-vuotias kaaderi – Jaakko Puuperä
KNUUTI
90 Tolvajärven sankari(t) – Jukka Knuuti