Suomen Sotilas 5/2018

Lehden esittely

Ilmasodan uusi doktriini – ohjuspuolustus

Doktriinin muutos alkaa siitä hetkestä, kun havaitaan, että puolustuskyky ei vastaa uhkakuvaa. Ilmasodassa doktriinin muutos asettaa myös ihan uusia teknillisiä vaatimuksia. 2000-luvulla ollaan samanlaisessa tilanteessa kuin 1950-luvun Euroopassa, missä kylmän sodan osapuolet näkivät uhkana vastustajan atomipommittajat. Niiden torjumiseksi kehitettiin ensimmäiset korkeatorjuntakykyiset ilmatorjuntaohjukset. Nyt uhkana ovat ballistiset ohjukset, joiden torjuminen oli vielä viime vuosituhannen puolella teknillisesti hyvin rajoitettua. Nyt torjuntakykyä olisi tarjolla. Mitä tekee Suomi?

Jyvällä

Ajankohtaisessa Jyvällä-palstalla jälleen tuoreimmat uutiset meiltä ja maailmalta. Aiheina tässä numerossa mm. Syyria pudotti venäläiskoneen, Skripalien murhaajat tunnistettiin venäläisiksi agenteiksi, Iranin vallankumousparaatiin tehtiin isku, puolustusbudjetti kasvaa maltillisesti, Ruotsille Patriot-ilmapuolustusjärjestelmä ja paljon muuta.

Saksalaisvuosi 1918

Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä on pian sata vuotta. Länsirintaman mutaisilla taistelukentillä vuonna 1918 ratkaistiin osaltaan myös Suomen kohtalo. Sata vuotta sitten saksalainen kreivi, kenraali Rüdiger von der Goltz istui divisioonineen tiukasti vajaata vuotta aikaisemmin itsenäiseksi julistautuneen Suomen pääkaupungissa. Saksalaiset kouluttivat ja osin johtivat Saksassa koulutuksensa saaneiden jääkärien avustuksella pienen maan asevoimia. Takana oli verinen vapaustaistelu – sisällissota – jossa Saksan aseilla oli ollut ratkaiseva rooli. Suomalaiset olivat vielä ympärysvaltojen kanssa neuvottelemaan matkanneen valkoisen kenraalin Gustaf Mannerheimin protesteista piittaamatta kutsuneet saksalaisen prinssin kuninkaakseen. Saksa oli jo vääjäämättömästi häviämässä maailmansodan, mutta Suomi istui tiukasti uppoavassa veneessä. Mutta mistä kaikki oli saanut alkunsa? Suomessa asuva saksalainen historioitsija, tutkija ja Bundeswehrin everstiluutnantti evp Agilolf Kesselring vie meidät Suomen Sotilaassa julkaistavassa kaksiosaisessa juttusarjassa sadan vuoden takaisiin nuoren kansakunnan kohtalonhetkiin saksalaisesta näkökulmasta. Miten Suomi vapautui Venäjän otteesta ja joutui hetkeksi Saksan syliin?

Monitoimityökalu Mercedes-Benz Unimog

Mercedes-Benz Unimogit ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet eri puolilla maailmaa niin kansallisten puolustusvoimien kuin erilaisten siviilikäyttäjien työkaluihin. Tarvittaessa yhdellä ja samalla ajoneuvolla voi tehdä lukuisia erilaisia tehtäviä. Suomen Sotilas tutustui Suomenkin puolustusvoimia palvelevaan jokapaikanhöylään ja sen historiaan.

Unimogin seitsemän vuosikymmentä

Toisen maailmasodan jälkeen sodan hävinnyt Saksa oli vaikeassa tilanteessa. Pulaa oli käytännössä kaikesta – myös ruuasta. Tuon ajan haasteet innostivat Daimler-Benz AG:n lentomoottorisuunnittelusta pitkään vastannutta Albert Friedrichiä kehittämään uuden moottoriajoneuvotyypin, jolla maataloustuotannon tehokkuutta saataisiin parannettua.

Sveitsin uudet partioveneet Suomesta

Sveitsi uusii moottorivenekomppaniansa alukset. Tiukan kansainvälisen tarjouskilpailun jälkeen toimittajaksi on valittu suomalainen Marine Alutech.

Odotuksen vuosi Libaussa

Sata vuotta sitten jääkärit olivat Suomessa rakentamassa nuoren valtion asevoimia yhdessä saksalaisten kanssa. Takana oli raaka vapaustaistelu ja sisällissota. Maasta piti nyt tulla kuningaskunta, ja Saksan voittaa sota. Kaikki näytti jääkäreiden silmin menevän syksyllä 1918 hyvin. Mutta vuotta aikaisemmin tunnelmat olivat olleet kovin toisenlaiset. Suomen Sotilaan sarja jääkäreistä päättyy kertomukseen viimeisestä epävarmuuden vuodesta meren takana Libaussa reilu sata vuotta sitten.

Vichyn Ranskan loppu

Miehittämätön Vichyn Ranska oli Saksan nopeaan miehitysoperaatio Fall Antoniin saakka marraskuussa 76 vuotta sitten pyrkinyt pysymään puolueettomana. Aivan muuta oli kuitenkin tulossa. Lehtemme edellisessä numerossa alkanut tapaustutkimus erään puolueettoman maan kohtalosta päättyy.

Sisällysluettelo

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

6 Ilmasodan uusi doktriini – Ahti Lappi

46 Unimog , monitoimityökalu – Seppo Salmi

56 Unimogin seitsemän vuosikymmentä – Seppo Salmi

58 Sveitsin uudet partioveneet Suomesta – Seppo Haario

75 Naton suurin harjoitus

JYVÄLLÄ

12 Turvallisuuskatsaus

14 Puolustusbudjetti kasvaa maltillisesti

Saako nuoria perehdyttää sotilastaitoihin?

Growler tarjolla Suomelle

15 Hakaristit sensuroitava

Ilmavoimien kuljetuskoneet päivitetään

16 Sata uutta virkaa Puolustusvoimiin

Reserviupseerikoulutus uudistuu

Maailmalta – Pekka Mäkelä

100 VUOTTA SITTEN

24 Saksalaisvuosi 1918 – Agilolf Kesselring

36 OHL – Agilolf Kesselring

42 Erich Ludendorff – Agilolf Kesselring

43 Mustan kotkan ritarikunta – Agilolf Kesselring

44 Ansiosta Pour le Mérite – Agilolf Kesselring

IIVI

45 Pohjolan rantojen aaveet –Iivi Masso

SOTAHISTORIA

62 Odotuksen vuosi Libaussa – Jukka Knuuti

HISTORIA & POLITIIKKA

76 Vichyn Ranskan loppu – Timo Säyrinen

86 Miksi Ranska luhistui? – Timo Säyrinen

88 Charles de Gaulle – Timo Säyrinen

89 François Darlan – Timo Säyrinen

KNUUTI

90 Hengenvaarallinen pienoishelikopteri – Jukka Knuuti

Share This