Suomen Sotilas 5/2020

Lehden esittely

Sodankäynnin psykologia

Sodassa on yleensä kysymys voittamisesta, ei tappamisesta. Voittaminen on yleensä päämäärä, ja väkivalta vain väline. Ymmärtämällä paremmin vastustajan mielialoja voidaan hyödyntää taktiikoita, joilla säästetään molempien osapuolten verta – ja voittaa voittamalla vastustajan mieli. Valintojen tarjoaminen ei sodan melskeissä ole aina yksinkertaista, mutta tarjolla oleva palkinto kannustaa sekä etsimään parempia ratkaisuja että hyödyntämään niitä. Vastustajakin on viime kädessä vain ihminen, ainakin toistaiseksi.

Salamasotaa

Keväällä 80 vuotta sitten sota yllätti jälleen. Saksa oli aloittanut syöksynsä länteen 10.5.1940. Sitzkriegistä tuli nyt Blitzkriegiä. Otsikot kirkuivat syksyn 1939 tavoin salamasotaa. Lehtien etusivuilla hehkutettiin aavedivisioonaa ja muuta vauhdikasta, dramaattista ja myyvää. Sota yllätti, ja lööpit olivat sen mukaisia. Tänä keväänä meidät yllätti pandemia ja reaktiot sen uhkaan. Mitä otsikoiden takana oikeasti tapahtui keväällä 1940 ja mitä tapahtuu tänään? Sotahistoriatoimittajamme, Bundeswehrin everstiluutnantti evp, sotahistorian dosentti Agilolf Kesselring aloittaa uuden asiantuntija-artikkelisarjan sodankäynnin historiasta. Suomeksi vain Suomen Sotilaassa, suomalaisille sotilaille. Aloitetaan siis toukokuusta 1940. Ajoneuvoon nouse! Vaunu mars, mars! Vai mentiinkö kuitenkin aika usein kuorma-autolla, hevosella ja jalan… ihan marssivauhtia?

Kenraalieversti Eduard Dietl

Suomessa hänet muistetaan tänään yhä useimmiten aseveljenä ja saksalaisena kenraalina Lapissa. Kenraalina, joka nautti myös Mannerheimin arvostusta ja säilytti maineensa suomalaisten silmissä, koska kuoli ennen kuin saksalaiset vetäytyessään polttivat pohjolan. Aseveljeys oli 80 vuotta sitten vasta tuntematonta tulevaisuutta, mutta kaikki Suomessakin Saksan Wehrmachtin alkumenestystä henkeään pidätellen seuranneet tunsivat jo ainakin kahden saksalaisen kenraalin nimet, aavedivisioonan komentajan Rommelin ja Narvikin sankarin Dietlin. Dietlillä oli kuten Rommelilla, jolla oli myös vuoristojääkäritaustaa, läheiset suhteet kansallissosialisteihin, ja molemmat kelpasivat myös natsien propagandan keulakuviksi ja Saksan aseiden voittamattomuuden ruumiillistumiksi. Mutta kuka ja mikä mies Eduard Dietl oikeastaan oli? Joutuiko Dietl lopulta Rommelin tavoin Hitlerin uhriksi?

Ajankohtainen Jyvällä-palsta

Turvallisuuskatsaus. HX-hanke nostaa puolustusmenoja. Vandaalit iskivät Mikkelissä ja Helsingissä. Venäläiset Suomen avoimella taivaalla. Amiraali Jan Klenberg on poissa. Kenttälaboratorio koronatestaukseen. Maailmalta – ajankohtaiset uutiset.

Yhdysvaltojen maavoimille uusi 6,8 mm patruuna

Suomen Sotilas tutustui Lontoossa Yhdysvaltain maavoimien käynnissä olevaan Next Generation Squad Weapons -projektiin, jossa haetaan nykyajan taistelukentän vaatimuksiin vastaavaa 6,8 mm:n patruunaa jalkaväkitaistelijalle. Samalla tavoitellaan moderneja aseita, jotka syövät uutta patruunaa: uutta rynnäkkökivääriä ja kevyttä konekivääriä. Kilpailuun osallistujat tarjoavat siis ampumatarvikkeen ja aseet valintatesteihin. Kehityskisaan otti osaa alun perin kuusi kilpailijaa, joista loppusuoralle on päässyt kolme eri valmistajaa. Kullakin niistä on tarjolla erilainen patruunaratkaisu ja uudet modernit aseet uudelle kaliiperille jalkaväen uusiin haasteisiin.

Yllätyskäänne Saksan asevalinnoissa: MK 556 Saksan Bundeswehrille

Saksan puolustusministeriö julkaisi päätöksen Bundeswehrin tulevasta rynnäkkökivääristä 15. syyskuuta 2020. Monille tuli yllätyksenä, että kilpailua ei voittanut Heckler & Koch (H&K) vaan sen rinnalla monille nykyihmisille melko tuntematon C. G. Haenel, toki Suomen sotilaiden vanhemman polven ja metsämiesten tuttu.

Taistelijan M17-luotisuojaliivit

Puolustusvoimat tilasi taannoin uuden M17-luotisuojaliivinsä kotimaiselta, forssalaiselta C.P.E. Production Oy:ltä. Suomen Sotilas tutustui paikan päällä Forssassa kotimaiseen suojavarustetuotantoon, tutkimukseen, tuotekehitykseen ja testaukseen, ja saimme mukaan testattaviksi uudet M17-luotisuojaliivit. Ja nehän sitten tetsattiin oikein huolellisesti.

Sisu GTP – päivitetty päästä päähän

Sisu esitteli suojatun miehistönkuljetusajoneuvonsa GTP:n demoversion pari vuotta sitten. Päivitetty versio näki päivänvalon viime syksynä, ja siitä on jo tehty ensimmäiset sopimukset asiakastoimituksista. Suomen Sotilas koeajoi pelin.

Viimeinen suomalainen SS-upseeri

Eräs aikakausi päättyi, kun viimeinen suomalainen SS-upseeri, SS-Untersturmführer, yliluutnantti Brynolf Palmgren nukkui pois maaliskuun lopulla 2020. Hän oli kuollessaan 97-vuotias ja ”oikea” SS-upseeri, koska hän oli käynyt SS-joukkojen upseerikoulun Bad Tölzissä Saksassa vuonna 1943. Suomen Sotilas julkaisee tässä hieman editoituna hänestä vuonna 2006 tekemäni haastattelun. Tätä kirjoitettaessa elossa on vielä seitsemän suomalaista SS-miestä, heistä kaksi yli 100-vuotiasta ja nuorinkin jo 95-vuotias.

Bioaseet ja Covid-19

Suomen Sotilaan edellisessä numerossa Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, tohtori Katariina Simonen kertoi joukkotuhoaseista karmivimman – ydinaseen – menneisyydestä, nykyhetkestä ja hieman tulevaisuudestakin. Toinen saman koulun dosentti, tohtori Agilolf Kesselring puolestaan kertoi samassa numerossa bioaseesta ja disinformaatiokampanjoista, mielten myrkyttämisestä joukkotuhon pelolla. Mutta mitä bioaseelle kuuluu tänään ja onko koronapandemia maailmanlaajuinen kulkutautiepidemia vai kavalan bioaselaboratorion tuote?

Slavuta-kuolemansairaala – biologiset aseet partisaanien käsissä

Neuvostoliitto käytti toisessa maailmansodassa biologista asetta. Agilolf Kesselring kertoo NKVD:n johtamien partisaanien terrorisodankäynnin ja Slavutan kuolemansairaalan tarinan. Sotahistorian unohdetun sivun, joka murtaa partisaanimyytin lopullisesti ja on taas ajankohtainen koronan ja Venäjän salaisen palvelun myrkytysattentaattien vuonna 2020.


Suomen Sotilas -lehden numero 5/2020 on saatavana hyvinvarustetuista lehtipisteistä 21.12. saakka. Katso lähin lehteä myyvä lehtipiste karttapalvelun avulla: www.lehtipiste.fi/858427.html

Sisällysluettelo

SODANKÄYNTI

6 Mielen voittajat – Jani Jumppanen

KIRJAT

12 Kuinka mieli voittaa sodan – Jani Jumppanen

13 Ruutitynnyrin vartijat

JYVÄLLÄ

14 Turvallisuuskatsaus

17 HX-hanke nostaa puolustusmenoja

18 Vandaalit iskivät Mikkelissä ja Helsingissä

19 Venäläiset Suomen avoimella taivaalla

20 Amiraali Jan Klenberg on poissa

21 Kenttälaboratorio koronatestaukseen

22 Maailmalta – Pekka Mäkelä

IIVI

29 Oman aikamme Stanford-koe – Iivi Masso

SALAMASOTA

30 Salamasotaa! – Agilolf Kesselring

36 Lapin keisari, Narvikin sankari, Bergfex – Agilolf Kesselring

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

48 Amerikan isompi paukku – Jarmo SInkkonen

56 MK 556 Saksan Bundeswehrille – Agilolf Kesselring

KENTÄLLÄ

60 Taistelijan M17-luotisuojaliivit – Jukka Janhunen

KOEAJOSSA

66 Sisu GTP – Seppo Salmi

SUOMEN SOTILAAT

70 Viimeinen SS-upseeri – Kari Kuusela

JOUKKOTUHO

82 Bioaseet ja COVID-19 – Katariina SImonen

86 Slavuta – Agilolf Kesselring

KNUUTI

94 Kaksi tapaa kaapata vastustajan tutka – Jukka Knuuti

Share This