Suomen Sotilas 5/2014
Lehden esittely

Itä-Ukrainan ulkopuolinen voima
Venäjän asevoimat valtasi keväällä Krimin hyvin hallitulla, selkeällä sotilasoperaatiolla. Tapahtumat Itä-Ukrainassa ovat olleet ihan jotain muuta kuin hallittuja ja selkeitä. Kriisin pitkittyessä Venäjän asevoimien rooli on kuitenkin tullut näkyvämmäksi myös Itä-Ukrainassa.
Miten talouspakotteet toimivat?
Euroopan unioni on käyttänyt useita erilaisia talouspakotteita Ukrainan tilanteen johdosta. Suomi on mukana näissä pakotteissa. Tämä lienee ensimmäinen kerta sitten toisen maailmansodan, kun Suomi toimii tietoisesti itänaapurinsa etuja vastaan. Suomen ulkopoliittisessa johdossa on kuitenkin ollut merkittävää ristivetoa pakotteiden suhteen: pääministeri Alexander Stubb on puhunut toistuvasti EU:n yhteisen linjan tärkeydestä, samalla kun ulkoministeri Erkki Tuomioja ja oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat kritisoineet EU:n pakotepolitiikkaa ja sen kielteisiä vaikutuksia Suomen taloudelle. Toimivatko talouspakotteet ja muuttaako Venäjä niiden johdosta suuntaansa?
Bundeswehrin kaputt
Saksan asevoimat ovat huonommassa kunnossa kuin miltä ne näyttävät. Kun Venäjä uhkaa Itä-Euroopan maiden turvallisuutta aletaan Saksassa herätä näkemään asevelvollisuuden alasajon ja epäonnistuneiden kumppanuusohjelmien aiheuttama tuho.
Kulttuuri informaatiosodan aseena
”KGB oli arkipäiväinen asia lapsuudessani, alati läsnäoleva myös Suomessa. Neuvostoliitto ei koskaan päästänyt ulkokansalaisinaan pitämiä ihmisiä otteestaan, ja se koski myös ulkovirolaisia. Tarkoin valittuihin henkilöihin kohdistettiin mustamaalamiskampanjoita, jotta heidän sanojensa luotettavuus ulkomailla kyseenalaistettaisiin, ja pakolaisyhteisöstä etsittiin kätyreitä. Yhtenä päämääränä oli luoda epäluulon ilmapiiriä ja siten yhteisön sisäistä hajontaa”, kirjailija Sofi Oksanen muistaa lapsuuttaan. Nyt kirjailijan lapsuuden varjot ovat palanneet Putinin uuden Venäjän informaatiosodan myötä. Kulttuuristakin taotaan ase.
Maarobotit tulevat
Kauko-ohjattu, ohjelmoitu ja autonominen teknologia korvaa taistelijoita likaisissa, vaarallisissa ja turruttavan väsyttävissä tehtävissä, valvonnassa, tiedustelussa, vaarallisten kohteiden tekemisessä vaarattomiksi ja nyt jopa asevaikutuksessa. Kriisinvalvonnassa länsimaisen sotilaan henki on niin kallis, että se kannattaa korvata yhä useammin kalleilla roboteilla.
Tuhansien järvien maassa
Sitä mikä toimii, sitä ei huomaa. Hanaa vääntäessään tai vessassa käydessään tulee harvoin pohdiskeltua vesi-ja viemärilaitostoimintaa eli vesihuoltoa ja sen kriisinkestävyyttä. Miksi pitäisi, jos kaikki toimii hyvin? Sitä paitsi, koko vesihuolto toimii pääosin näkymättömissä maan alla ja toimijoina ovat vaikeasti hahmotettavat etäiset organisaatiot. Suomen Sotilas selvitti virtaavatko vedet vaikeinakin aikoina.
Armee-Abteilung Narwa ja Sinimäet
Suomen kohtaloa ei ratkaistu yksin Talissa ja Ihantalassa vaan myös Narvassa, Sinimäissä ja Normandiassa. Edellisissä numeroissamme kerroimme torjuntataisteluistamme ja ratkaisusta lännessä. Mutta mitä tapahtui Suomenlahden etelärannalla? Suomen Sotilaan lukijamatkalaiset tutustuivat elokuussa 2014 tapahtumien ratkaisupaikkoihin Kannaksella, Inkerinmaalla ja Virossa. Lue mitä näimme, kuulimme ja opimme.
Sisällysluettelo
SOTA UKRAINASSA
6 Venäjän sotatoimet Ukrainassa – Arto Pulkki
14 Sota vai selkkaus? – Arto Pulkki
15 Erillinen moottoroitu jalkaväkiprikaati – Arto Pulkki
20 Venäläinen mekanisoitu taisteluosasto – Arto Pulkki
21 BTR-82A – se uikin! – Arto Pulkki
JYVÄLLÄ
23 Turvallisuuskatsaus: ISIL ja Syyria – taistelu Kobanesta
25 Maailmalta – Jaakko Bergqvist
30 Kotimaasta – Pekka Mäkelä
31 Puolustusvoimat – Pekka Mäkelä
33 Ukrainan kriisi – Pekka Mäkelä
34 Venäjä – Pekka Mäkelä
35 Ulkomailta – Pekka Mäkelä
38 Nato – Pekka Mäkelä
39 Pikatestissä suojaa sotilaalle ja älykännylle – Tom Lindblom
41 Kari kommentoi – Nato, riski vai apu? – Kari Kuusela
TURVALLISUUS
42 Miten talouspakotteet toimivat? – Pekka Mäkelä
ASEVOIMAT
44 Bundeswehrin KAPUTT! – Seppo Haario
SODANKÄYNTI
49 Kulttuuri on ase – Sofi Oksanen
SOTATEKNIIKKA
54 Maarobottien sota – Mika Pitkänen
TURVALLISUUS & HUOLTOVARMUUS
65 Vesihuollon haasteet tuhansien järvien maassa – Eeva Vänskä
68 Tuusula varautuu vesipulaan – Eeva Vänskä
71 Osuuskunta vesihuollon ratkaisuna – Eeva Vänskä
70 VUOTTA SITTEN
72 Narwa ja Sinimäet – Kari Kuusela
PIKATESTI
89 ”Römmiläistä” votkaa Tyrnävältä testasi – Tom Lindblom
SOTARETKELLÄ
90 Suomen Sotilaan lukijamatka kesään 1944 – Kari Kuusela
95 Suomen pojat – Jaakko Puuperä
PALAUTTEET
97 Oikaisu juttuun edellisessä lehdessä – Jaakko Puuperä
KNUUTI
98 Jääkärit – pettureita vai sankareita? – Jukka Knuuti