Suomen Sotilas 6/2018

Lehden esittely

Venäjän asevoimien vuosi 2018

Miten Venäjän asevoimat voivat, mikä niiden julkisuuskuva, asema ja suosio on Putinin Venäjällä ja kuinka Venäjä haluaa asevoimiensa näkyvän? Suomen Sotilas tutustui itänaapurin asevoimiin ja niiden julkisuuskuvaan viime kesän ja taakse jääneen syksyn ajan. On raportin aika.

Saksalaisvuosi 1918

Vuodesta 1916 lähtien ensimmäinen maailmansota näytti strategisesta näkökulmasta Saksalle hävityltä. Puuttuvien reservien takia voitto mantereella oli poissuljettu. Merellä laivasto ei kyennyt murtamaan Ison-Britannian laivaston saartoa. Tästä eteenpäin oli vain kaksi mahdollisuutta jäljellä: erillisrauha Venäjän kanssa tai Ison-Britannian karkottaminen merialueilta rajoittamattoman merisodankäynnin avulla. Yksi kortti pelissä oli Suomi. Peli johti saksalaisten tukemien Venäjän vallankumousten ja -kaappausten kautta Suomen itsenäisyysjulistukseen, sisällissotaan, Saksan interventioon Suomeen ja lopulta Saksan tappion kautta Suomen pelastumiseen ensimmäisen maailmansodan lopun pyörteistä. Suomi ei saanut itsenäisyyttään lahjaksi, ei Leniniltä eikä Ludendorffilta, eikä se säilynyt ilman ulkoista apua, mutta paljon hyvää onnea oli matkassa sata vuotta sitten. Itsenäistymisessä vaikuttivat lopulta yksittäisten aktivistien aloitteellisuus, rohkeus ja toiminta sekä viime kädessä kansainvälisen politiikan ja suursodan yllättävätkin käänteet. Suuren sodan pieni näyttämö Suomessa oli kuin järjettömän maailmansodan itsensä kuva; tapahtumakulku, joka ei lopulta ollut kenenkään hallinnassa, ansiota tai syytä… sata vuotta sitten.uosi 1918

Desantit iskevät

Venäjän kielen sanan ”desantit” – maahan- tai maihinlaskujoukot – ymmärretään Suomessa usein tarkoittavan vain laskuvarjolla pudotettuja salaisia asiamiehiä ja tiedustelijoita. Neuvostoliitto oli kuitenkin alkujaan maahanlaskujoukkojen kehityksen pioneeri, ja sen maahanlaskujoukkojen historia noudatteli lopulta 75 vuotta sitten käydyssä maailmanpalossa pitkälti muiden laskuvarjojoukkoja ja yleensä maahanlaskujoukkoja käyttäneiden maiden vastaavien joukkojen historiaa – kaikki alkoi uuden aseen myötä suurella innostuksella ja päättyi epäonnistumisiin. Mutta ensin laskuvarjo näytti lupaavalta…

Aselaki valiokuntakäsittelyyn

Ampuma-asedirektiivin kansallinen täytäntöönpano on siirtynyt eduskunnassa valiokuntakäsittelyyn. Varsinaisen esityksen käsittelee ja eduskunnalle jättää hallintovaliokunta, mutta vasta kuultuaan puolustusvaliokuntaa ja perustuslakivaliokuntaa. Puolustusvaliokuntaa asia koskettaa ensisijaisesti Suomen EU:lta neuvotteleman reserviläispoikkeuksen vuoksi, sillä reserviläisten oma-aloitteinen ampumaharjoittelu nähdään tärkeänä osana Suomen puolustuskykyä. Onhan jokaisen sotilaan osattava käyttää henkilökohtaista asettaan, ja omaehtoinen harjoittelu parantaa tätä taitoa ilman, että se maksaa yhteiskunnalle mitään. Perustuslakivaliokuntaa kuullaan varmasti useammastakin syystä, mutta Suomen Sotilaan käsityksen mukaan perustuslain kanssa ristiriidassa ovat ainakin esitys suurten lippaiden muuttamisesta luvanvaraisiksi aseen osiksi ja niin kutsutun grandfathering clausen soveltaminen takautuvasti 12.6.2017 alkaen.

André Swanström: ”suomalaisista SS-miehistä suurin osa oli fasisteja”

Suomalaisten SS-miesten mahdollinen osuus juutalaisten massamurhiin itärintamalla vuosina 1941–1943 on ollut jo vuoden verran esillä yhdysvaltalaisen Simon Wiesenthal Centerin vaadittua tasavaltamme presidentiltä Sauli Niinistöltä kansallista selvitystä suomalaisten SS-miesten mahdollisista sotarikoksista. Valtioneuvoston kanslia antoikin pikaisesti Kansallisarkistolle tehtäväksi selvityksen tekemisen, ja julkistamista odotetaan lähiaikoina.

Sisällysluettelo

VENÄJÄ

6 Venäjän asevoimien vuosi 2018 – Aleksei Kettunen

JYVÄLLÄ

16 Turvallisuuskatsaus

20 Eurofighter ja Luftwaffe Viron taivaalla – Jaakko Puuperä

23 Suomi osallistui Nato-harjoitukseen – Pekka Mäkelä

24 Intti IT-alan suosikki

Northern Coasts kokosi kumppanit Itämerelle

Venäjä häiritsi GPS-paikannusta

Maailmalta – Pekka Mäkelä

26 GRU:n villi menneisyys – Pekka Virkki

28 Liettua Suomen tiellä – Pekka Virkki

29 Mallisotilas majuri Metsavas – Pekka Virkki

30 Trump ja tähtien sodan paluu – Pekka Virkki

31 Myrkkymiehiä ja luusahoja – Pekka Virkki

32 Suomen Sotilaan avustajia palkittiin – Jaakko Puuperä

IIVI

33 Sata vuotta vapautta – Iivi Masso

100 VUOTTA SITTEN

36 Saksalaisvuosi 1918, Osa II – Agilolf Kesselring

63 Lenin, bolševikkidiktaattori – Agilolf Kesselring

64 Trotski, puna-armeijan perustaja – Agilolf Kesselring

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

66 Desantit iskevät – Antti Karila

ASEET

86 Aselaki valiokuntakäsittelyyn – Juha Särestöniemi

KIRJAT

90 Hakaristin ritarit – Kari Kuusela

98 Swanström: “Suomalaisista SS-miehistä suurin osa oli fasisteja” – Kari Kuusela

102 Venäjä vailla tulevaisuutta – Pekka Virkki

Dagbok från UD – Pekka Virkki

103 Vakoilijoita ja veijareita – Pekka Virkki

KNUUTI

106 Tuomio ilman todisteita – Jukka Knuuti

Share This