Suomen Sotilas 6/2012
Lehden esittely

Myös sotilasorganisaatioihin tarvitaan keskustelukulttuuria ja uskallusta luottaa. Verkostokeskeinen tietovaltainen sodankäyntitapa edellyttää osaavia alaisia ja esimiehiä, ja se mahdollistaa luottamuksen ja toiminnan vapauden. Keskustelukulttuurin omaksuminen on myös tehokkaan esikuntatyöskentelyn perusedellytys. On selvää, että nopeissa tilanteissa tarvitaan nopeaa toimintaa ja käskyjä, mutta jos sitä on edeltänyt toimijat huomioiva, valmentava ja sitouttava – keskusteleva – tapa työskennellä, on lopputulos taatusti parempi. Se myös mahdollistaa nopean reagoinnin ja toiminnan vapauden, vapautumisen kangistavasta hierarkiasta. Koulutetuista ihmisistä saa irti tehoa vain, kun heitä kuuntelee. Alaista huomioimaton johtamistapa ja jäykkä hierarkia sopii enintään matalan teknologian armeijaan, jossa sotamiesaines on lukutaidotonta, jos kohta sinnekään.
Sata vuotta sitten käytiin sota, jossa nähtiin ensimmäistä kertaa taistelukentällä lentokoneita, panssariautoja ja radioasemia. Nykyaikainen kuolema oli paljastanut rumat kasvonsa Libyan autiomaassa, maisemissa, joissa sen tuhovoima pääsisi valloilleen ensin kolmekymmentä- ja sitten sata vuotta myöhemmin. Sodassa sai kannuksensa myös yllä olevassa harvinaisessa värikuvassa poseeraava turkkilaisupseeri, josta oli tuleva nyky-Turkin perustaja.
Halli Ilmavoimien tekniikan osaajat Ilmavoimilla on ratkaiseva rooli nykysodissa. Mutta urheiden hävittäjä-ässien ja maaliinsa tarkasti osuvien täsmäaseiden takana on aina ollut valtava määrä hiljaisia tekijöitä ja työtä, joka ei näy paraatien, uutiskatsausten tai sotaelokuvien näyttävässä maailmassa. Suomessa ilmavoimien teknisen ylläpidon tekijät kouluttaa Ilmavoimien teknillinen koulu Hallissa. Nyt edessä on muutto. Suomen Sotilas tutustui tunnelmiin strategisesti elintärkeässä ja kovin huonosti tunnetussa joukko-osastossa.
Ruotsin malli Suomen Sotilas on tänä vuonna esitellyt pienten eurooppalaisten maiden puolustusjärjestelmiä. Esittelyssä ovat olleet Viron ja Sveitsin mallit. Vuoden päättää Ruotsin malli. Toisin kuin asevelvollisuuteen nojaavat, omaa maataan puolustavat Suomi, Sveitsi ja Viro, Ruotsi siirtyy ammattiarmeijaan ja nostaa sen päätehtäväksi rauhanturvaamisen. Ratkaisun taustalla on ruotsalaisten analyysi toimintaympäristöstä sekä puolustusmateriaaliteollisuuden intressit. Mutta onko analyysi oikea ja ovatko teollisuuden ja kansalaisten edut yhtenevät?
Turvallisuusteollisuuden yhteinen sävel Länsi-Euroopan aseteollisuus on kriisissä. Suomi on ollut rakentamassa yhteisiä pelisääntöjä yhteiselle eurooppalaiselle puolustusmateriaaliteollisuudelle. Miten pitkään on järkevää suojata omaa tuotantoa? Millä panostuksilla kannattaa ja on mahdollista luoda uusia tuotteita ja toimintamalleja kestävälle pohjalle? Entä kuinka Suomen ja ristiin omistetun toisistaan riippuvaisen eurooppalaisen sota- ja turvallisuusteollisuuden käy kansainvälisen kilpailun kourissa?
Sisällysluettelo
RUOTSIN MALLI:
6 Ruotsi kontallaan – Jaakko Bergqvist
JYVÄLLÄ
18 Turvallisuuskatsaus – Läntinen Afrikka – Gaza – Kongo – Pakistan – Kolumbia
20 Maailmalta – Koonnut: Jaakko Bergqvist
22 Puolustusvoimat 23 Kotirintamalla
25 Maailman tapahtumia
26 Historian hämärästä
27 Venäjä
28 Oikaisu numeroon 5/2012
KAKSI KARIA
32 Kari Suomalainen – Kruunun omat 1975
33 Kari kommentoi – Kruunun omat 2012
PUOLUSTUSVOIMAT
34 Ilmavoimien ylläpitäjät – HALLI – Petri Välkki
SUOMEN SOTILAS 2012
42 Kapteeniluutnantti Ari Kurppa – Petri Välkki
PUOLUSTUS JA TURVALLISUUS
45 Muuttuvilla markkinoilla – Eeva Vänskä
50 Sääntelyä ja kilpailua – Eeva Vänskä
51 Vientiluvat kaupan tiellä – Eeva Vänskä
50 VUOTTA SITTEN
52 Kuuban kriisi 1962 – Ahti Lappi
SODANKÄYNTI
56 Avaruussotaa – Ahti Lappi
100 VUOTTA SITTEN
61 Turkin ja Italian moderni sota – Mika Vuolle
68 Ensimmäiset sotalennot – Mika Vuolle
70 Viestin pioneerit – Mika Vuolle
71 Panssarit tulevat! – Mika Vuolle
KANSAINVÄLINEN POLITIIKKA
74 Kriisi Jemenissä – Mikko Patokallio
PALAUTTEET
78 Urheilijoista, asevelvollisuudesta ja Sveitsistä
KIRJAT
79 Strategisen ajattelun historia, ja tulevaisuus – Jaakko Bergqvist
80 Menetetty paratiisi, Sotavangin kolkko osa, Rellulla voittoon, Panssarintorjunta- ja rautatietykkejä – Kari Kuusela
IN ENGLISH
83 English summary
SOTAHISTORIA
84 Viikingit Balkanilla
KNUUTI
90 Atomipommi Berliiniin