Suomen Sotilas 6/2014

Lehden esittely

Ohjuksia vai hävittäjiä?

Suomella on edessä ilmapuolustuksen suurhankinta – Hornetin korvaaminen. Kyse on kuitenkin paljon suuremmasta päätöksestä kuin pelkästä konetyypin valinnasta. Päätöksen tekee vaikeaksi resurssipula ja se, että sotilaat eivät saa poliitikoilta ja kansalta päätöstä, liittoudummeko vai pysymmekö yksin. Raha ei riitä kaikkeen, varsinkaan yksin. Onko Suomella enää mahdollisuuksia puolustautua nykyaikaisia uhkia vastaan yksin, kun se ei onnistunut 70 vuotta sittenkään? Miehittämättömät taivaanrannan takaa laukaistavat aseet ovat korvaamassa uhkakuvana miehitetyn koneen. Pitäisikö puolustusratkaisummekin vastata tähän uuteen uhkaan?

Täsmällinen sodan kuva

Sota Venäjän kaltaista häikäilemätöntä, ketterää ja teknisesti kehittynyttä vastustajaa vastaan olisi aivan erilainen kuin sota, jota länsi käy kehitysmaiden terroristiliikkeitä vastaan. Suomen rajalliset puolustuspanostukset edellyttävät keskittymistä siihen sodan kuvaan, joka on turvallisuutemme kannalta keskeisin. Tarvitsemme pitkäjänteistäpuolustuskyvyn kehittämistä. Se ei ole mahdollistailman Nato-päätöstä. Puolustuksemme voi ollajoko tehokas, uskottava ja verkottunut tai tehotonja itsenäinen.

Sukellusvenesotaa Itämerellä

Sukellusvenejahti kuohutti mediaaja Itämeren aaltoja syksyllä. Itämeren kiristynyt tilanne, Venäjän uhittelu ja ruotsalaisten sähläily ovat nostaneet jälleen keskustelun myös Suomen meripuolustuksen tilasta. Tarvitsisiko Suomikin sukellusveneitä? Mikä on sukellusveneaseen tulevaisuus maailman seitsemällä merellä ja Itämereksi kutsutussa murtovesialtaassa?

Islamilaisen valtion uhka

Yhdysvallat aloitti syyskuussa sotilasoperaation ISIS-nimellä tunnettua Islamilaisen valtion Syyriaan ja Irakiin perustanutta jihadistiryhmää vastaan. Huolestuneena siitä, että ISIS ajaa al-Qaidan tavoin jihadismia, harjoittaa valtapiirissään silmitöntä väkivaltaa ja uhkaa koko maailmaa terrorismilla, rakentaa Yhdysvallat nyt kansainvälistä liittokuntaa ISISin ja Islamilaisen valtion tuhoamiseksi. Mutta onko sota Islamilaista valtiota vastaan tehokas keino sen tuoman uhan torjumiseksi ja minkälaisen uhan ISIS todellisuudessa muodostaa?

Suojeluskuntalaisten viimeinen palvelus isänmaalle – Asekätkentä pelasti Suomen

Suojeluskunnat lakkautettiin Suomessa välirauhansopimuksen mukaisesti syksyllä 1944. Tasavallan presidentti vahvisti lain 3.11.1944, ja puolustusministeriö teki päätöksen marraskuun 6. päivänä, että suojeluskunnat on lakkautettava seuraavana päivänä. Piiritasolla suojeluskuntien tehtävät siirtyivät sotilaspiireille. Mutta entiset suojeluskuntalaiset tekivät vielä isänmaalleen palveluksen. Asekätkentä ei olisi ilman suojeluskuntalaisia onnistunut. Suojeluskuntalaiset asekätkijät pelastivat Suomen.

6X6 toisesta maailmansodasta

Tässä jutussa koeajetaan länsirintaman todellinen voittaja, amerikkalaisten yleisin kuorma-auto, joka tehtaan mielestä ansaitsee niinkin monimutkaisen nimen kuin GMC CCKW

353B2 mutta joka sotien jälkeen Suomessa tunnettiin ”Kemsuna”. Suureksi osaksi juuri Kemsulla kuljetettiin ne käsittämättömät määrät polttoainetta, ammuksia ja muuta huoltoa, jolla yhdysvaltalaisarmeija pidettiin liikkeellä toisessa maailmansodassa.

Sisällysluettelo

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

6 Ohjuspuolustus ratkaisee – Ahti Lappi

19 Hornetin jälkeen – Jaakko Puuperä

20 Uusi sodankuva – Jaakko Puuperä

24 Tähdet kertovat – Jaakko Puuperä

JYVÄLLÄ

25 Turvallisuuskatsaus: Kimin Low Tech UAV – ISIS – Terrorismin uhka taas kasvussa

28 Maailmalta – Jaakko Bergqvist

31 Maanpuolustus – Pekka Mäkelä

33 Turvallisuus – Pekka Mäkelä

35 Venäjä – Pekka Mäkelä

38 Vuoden Suomen Sotilas: eversti Ahti Lappi – Jaakko Puuperä

39 Kari kommentoi – Venäjä uhkaa! – Kari Kuusela

TAKTIIKKA & TEKNIIKKA

40 Ruotsin vedenalainen ase Itämerellä – Aleksei Kettunen

44 Ei sukellusvenettä Suomelle – Aleksei Kettunen

46 Sukellusvene eilen ja huomenna – Aleksei Kettunen

84 Tilanne Suomenlahdella – Tom Lindblom

87 Gabriel Suarez villistä lännestä – Tom Lindblom

KANSAINVÄLINEN POLITIIKKA

55 Islamilaisen valtion uhka – Mikko Patokallio ja Juha Saarinen

57 Mikä ISI on? – Mikko Patokallio ja Juha Saarinen

70 VUOTTA SITTEN

60 Suojeluskuntalaiset asekätkijät pelastivat Suomen – Lauri Väättänen

81 Red Ball Express – kun huolto ratkaisi sodan lännessä – Kari Kuusela

SUOMEN SOTILAS KOEAJAA

66 Kuuspyörävedolla voittoon – Kari Kuusela

74 Kemsulla ajossa – Kari Kuusela

KIRJAT

88 Sota 2016 – Jukka Knuuti

KNUUTI

90 Putinin-Molotovin-Ribbentroppin sopimus – Jukka Knuuti

Share This