Suomen Sotilas 6/2015
Lehden esittely

7.62 RK 62M
Suorituskykyä iskuportaan jalkaväkitaistelijalle
Monissa sotilasorganisaatioissa on huomattu, että kilpa-ammunta on varsin huono lähtökohta sotilasaseen suunnittelulle. Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia rynnäkkökiväärejä vaivaavat pitkälti samat ongelmat – hyviä ampumaradalla, hitaita ja hankalia taistelukentällä. Koska kaikkien kiväärien uusimiseen ei Suomessa(kaan) ole varaa, on päätetty muutoskorjata riittävä määrä vanhoja. Maavoimien taisteluajatus päivitetystä 7.62 RK 62:sta on hyvä, ja sen toteutus tuntuu toimivalta.
Vuoden Suomen sotilas, tohtori Pauli Järvenpää: Suomi ja Ruotsi Natoon!
Pauli Järvenpää on tehnyt pitkän uran Suomen puolustus- ja ulkoasiainhallinnossa. Kabulissa suoritetun suurlähettiläspestin jälkeen voimakkaana pitkän linjan Natojäsenyyden kannattajana tunnetuksi tullut valtiotieteen tohtori on työskennellyt tutkimusjohtajana puolustusasioita tutkivassa International Centre for Defence and Security -keskuksessa Tallinnassa. Reservin everstiluutnantti Järvenpää työskenteli vuosina 2001–2010 puolustusministeriössä ylijohtajana ja puolustuspoliittisen osaston päällikkönä, ensimmäisenä ja tähän asti ainoana siviilihenkilönä. Pauli Järvenpää kutsuttiin marraskuussa 2015 Vuoden Suomen sotilaaksi ja toimitus luovutti hänelle kunnianosoituksen myötä jaettavan kiertopalkinnon Tallinnassa itsenäisyyspäivän alla. Suomen Sotilas tiedusteli Järvenpään ajatuksia Ukrainan ja Suomen lähialueiden tilanteesta syyskuussa 2015, ja Järvenpää vastasi.
ARMATA osa III
Naapurin aseet on hyvä tuntea. Voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9.5.2015 julkistettu Armata-panssarivaunuperhe ja muut venäläiset kalustouutuudet herättivät laajasti huomiota. Koska uudesta kalustosta oli aluksi saatavissa varsin rajoitetusti luotettavaa tietoa virallisista venäläisistä lähteistä, varsinkin länsimaisessa sotilasalan mediassa alkoi reipas analysointi ja arpominen uuden kaluston taktisista kyvyistä, hinnasta, palveluskäyttöön tulemisen aikataulusta ja kaikesta muustakin. Valtiosta ja näkökulmasta riippuen ulkomaisten analyysien lopputulos saattoi olla joko positiivinen tai negatiivinen, lohduttava tai kauhunsekainen ja oman kaluston välitöntä modernisointia vaativa. Maailmalla vallitsee kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että Armata-panssarivaunuperhe on uusi virtapylväs panssarikaluston kehityksessä ja siihen pitää reagoida, joskin keinoista ollaan montaa mieltä. Kävipä projektin niin tai näin, on se jo muuttanut panssarisodan kehitystä.
Koeajossa T-34-85, voittajan vaunu
T-34 oli aikansa edelläkävijä, mutta oliko sen nuorempi versio, pitkäputkinen Sotka toisen maailmansodan paras taisteluvaunu, minkämoinen peli se lopulta oli ja on ja miten se pärjää vertailussa vastustajiensa kanssa? Suomen Sotilas otti T-34-85:stä mittaa, ajoimme sillä ja pengoimme koko kasan aineistoa ja käyttäjien kokemuksia. Siis otetaanpa ensin tyypit: kapteeni Kuusela, vaunu mars!
Puolustusvoimien viestintäverkkotoimittajasta tuli Bittium
Maavoimien uudistettua taistelutapaa tukemaan kehitetty langaton runkoverkko on jo koulutuskäytössä. Laitetoimittaja Elektrobit muuttui yritysjärjestelyjen myötä Bittiumiksi, mutta ohjelmistoradioteknologia pysyy edelleen suomalaiskäsissä.
Saksalaisten ja venäläisten jaloissa
Syksyllä 1944 Suomi joutui aselevon jälkeen kääntämään aseensa entistä aseveljeä, Saksaa, kohti. Lapin sotana tunnettu konflikti ei rajoittunut kuitenkaan vain pohjoisimpaan Suomeen. Se kosketti myös Kainuuta, jossa selkkaus tunnetaan nimellä saksalaissota.
Napue Pohojanmaalta: katajaiselta kansalta
Kansainvälinen sotilasyhteistyö edellyttää muidenkin kirkkaiden kuin votkan tuntemusta. Tyylikkäästi pakattu ja nyt testattu kotimainen gini sopii vaikka joululahjaksi Suomen sotilaalta Suomen sotilaalle. Onhan tämä tuote todettu kansainvälisilläkin kentillä hyväksi.
Lisäksi jälleen paljon muuta: ajankohtaisten asioiden Jyvällä-palsta sekä asiantuntevat kolumnistimme. Uutena kirjoittajana aloittaa tässä numerossa Viron presidentin entinen neuvonantaja, valtiotieteiden tohtori Iivi Anna Masso.
Katso lehden esittelyvideo
Lehti on myös saatavana digiversiona Suomen Sotilas -lehden verkkokaupasta
Sisällysluettelo
RYNKYT UUSIKSI
6 7.62 RK 62M – Arto Pulkki
15 Taittoperä rynnäkkökiväärissä – Arto Pulkki
16 Punapisteellä vai tähtäinkaukoputkella? – Arto Pulkki
16 5.56 mm NATO vai 7.62 mm M43? – Arto Pulkki
17 Amerikkalainen ratkaisu – Arto Pulkki
JYVÄLLÄ
21 Turvallisuuskatsaus
28 Jyvällä; Suomi, Ruotsi ja Venäjä – Pekka Mäkelä
30 Maailmalta, MH-17, Viro ja Ukraina – Pekka Mäkelä
31 Syyria, Iran ja Ranska, asedirektiivi ja omakohtaista ilmatorjuntaa – Pekka Mäkelä
32 Tykkejä ruotsalaisille, Nato ja kranaattikiväärin äly – Pekka Mäkelä
33 Kiina, Viro ja Venäjä – Pekka Mäkelä
34 Kanada luopuu F-35:sta, Panssariseminaari 2016 – Pekka Mäkelä
37 Kari kommentoi: Ranskan asia on meidän – vai…? – Kari Kuusela
SUOMEN SOTILAS 2015
35 Vuoden Sotilas Pauli Järvenpää – Pekka Virkki
TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA
38 Armata – Osa III – Aleksei Kettunen
48 Panssari palaa taistelukentälle – Aleksei Kettunen
55 Aktiivinen suoja – Aleksei Kettunen
81 Bittium, kotimaista langatonta älyä – Pekka Hietala
82 TAC WIN ja MANET – Pekka Hietala
83 BITTIUM Tough Mobile – Pekka Hietala
IIVI
59 Joku raja – Iivi Masso
KOEAJOSSA
62 T-34-85 – Kari Kuusela
73 T-34 – Kari Kuusela
78 Veekakkonen – Kari Kuusela
80 T-34:n tekniikka – Kari Kuusela
SILMINNÄKIJÄ
84 Kahden armeijan jaloissa – Vesa Keinonen
PIKATESTI
86 Katajaisen kansan kyröläinen kyytimies – Tom Lindblom
PALAUTTEET
88 Oppilaslähtöisesti – Mika Aalto
ELOKUVAT
89 Virolainen 1944 – Kari Kuusela
KNUUTI
90 Ilmavoimilla ei sotia voiteta – Jukka Knuuti