Suomen Sotilas 6/2015

Lehden esittely

7.62 RK 62M

Suorituskykyä iskuportaan jalkaväkitaistelijalle

Monissa sotilasorganisaatioissa on huomattu, että kilpa-ammunta on varsin huono lähtökohta sotilasaseen suunnittelulle. Suomalaisia ja yhdysvaltalaisia rynnäkkökiväärejä vaivaavat pitkälti samat ongelmat – hyviä ampumaradalla, hitaita ja hankalia taistelukentällä. Koska kaikkien kiväärien uusimiseen ei Suomessa(kaan) ole varaa, on päätetty muutoskorjata riittävä määrä vanhoja. Maavoimien taisteluajatus päivitetystä 7.62 RK 62:sta on hyvä, ja sen toteutus tuntuu toimivalta.

Vuoden Suomen sotilas, tohtori Pauli Järvenpää: Suomi ja Ruotsi Natoon!

Pauli Järvenpää

Pauli Järvenpää

Pauli Järvenpää on tehnyt pitkän uran Suomen puolustus- ja ulkoasiainhallinnossa. Kabulissa suoritetun suurlähettiläspestin jälkeen voimakkaana pitkän linjan Natojäsenyyden kannattajana tunnetuksi tullut valtiotieteen tohtori on työskennellyt tutkimusjohtajana puolustusasioita tutkivassa International Centre for Defence and Security -keskuksessa Tallinnassa. Reservin everstiluutnantti Järvenpää työskenteli vuosina 2001–2010 puolustusministeriössä ylijohtajana ja puolustuspoliittisen osaston päällikkönä, ensimmäisenä ja tähän asti ainoana siviilihenkilönä. Pauli Järvenpää kutsuttiin marraskuussa 2015 Vuoden Suomen sotilaaksi ja toimitus luovutti hänelle kunnianosoituksen myötä jaettavan kiertopalkinnon Tallinnassa itsenäisyyspäivän alla. Suomen Sotilas tiedusteli Järvenpään ajatuksia Ukrainan ja Suomen lähialueiden tilanteesta syyskuussa 2015, ja Järvenpää vastasi.

ARMATA osa III

Naapurin aseet on hyvä tuntea. Voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9.5.2015 julkistettu Armata-panssarivaunuperhe ja muut venäläiset kalustouutuudet herättivät laajasti huomiota. Koska uudesta kalustosta oli aluksi saatavissa varsin rajoitetusti luotettavaa tietoa virallisista venäläisistä lähteistä, varsinkin länsimaisessa sotilasalan mediassa alkoi reipas analysointi ja arpominen uuden kaluston taktisista kyvyistä, hinnasta, palveluskäyttöön tulemisen aikataulusta ja kaikesta muustakin. Valtiosta ja näkökulmasta riippuen ulkomaisten analyysien lopputulos saattoi olla joko positiivinen tai negatiivinen, lohduttava tai kauhunsekainen ja oman kaluston välitöntä modernisointia vaativa. Maailmalla vallitsee kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että Armata-panssarivaunuperhe on uusi virtapylväs panssarikaluston kehityksessä ja siihen pitää reagoida, joskin keinoista ollaan montaa mieltä. Kävipä projektin niin tai näin, on se jo muuttanut panssarisodan kehitystä.

Koeajossa T-34-85, voittajan vaunu

T-34-85

T-34-85

T-34 oli aikansa edelläkävijä, mutta oliko sen nuorempi versio, pitkäputkinen Sotka toisen maailmansodan paras taisteluvaunu, minkämoinen peli se lopulta oli ja on ja miten se pärjää vertailussa vastustajiensa kanssa? Suomen Sotilas otti T-34-85:stä mittaa, ajoimme sillä ja pengoimme koko kasan aineistoa ja käyttäjien kokemuksia. Siis otetaanpa ensin tyypit: kapteeni Kuusela, vaunu mars!

Puolustusvoimien viestintäverkkotoimittajasta tuli Bittium

Maavoimien uudistettua taistelutapaa tukemaan kehitetty langaton runkoverkko on jo koulutuskäytössä. Laitetoimittaja Elektrobit muuttui yritysjärjestelyjen myötä Bittiumiksi, mutta ohjelmistoradioteknologia pysyy edelleen suomalaiskäsissä.

Saksalaisten ja venäläisten jaloissa

Syksyllä 1944 Suomi joutui aselevon jälkeen kääntämään aseensa entistä aseveljeä, Saksaa, kohti. Lapin sotana tunnettu konflikti ei rajoittunut kuitenkaan vain pohjoisimpaan Suomeen. Se kosketti myös Kainuuta, jossa selkkaus tunnetaan nimellä saksalaissota.

Napue Pohojanmaalta: katajaiselta kansalta

Kansainvälinen sotilasyhteistyö edellyttää muidenkin kirkkaiden kuin votkan tuntemusta. Tyylikkäästi pakattu ja nyt testattu kotimainen gini sopii vaikka joululahjaksi Suomen sotilaalta Suomen sotilaalle. Onhan tämä tuote todettu kansainvälisilläkin kentillä hyväksi.

Lisäksi jälleen paljon muuta: ajankohtaisten asioiden Jyvällä-palsta sekä asiantuntevat kolumnistimme. Uutena kirjoittajana aloittaa tässä numerossa Viron presidentin entinen neuvonantaja, valtiotieteiden tohtori Iivi Anna Masso.

Katso lehden esittelyvideo

Lehti on myös saatavana digiversiona Suomen Sotilas -lehden verkkokaupasta

http://www.suomensotilas.fi/verkkokauppa/

Sisällysluettelo

RYNKYT UUSIKSI

6 7.62 RK 62M – Arto Pulkki

15 Taittoperä rynnäkkökiväärissä – Arto Pulkki

16 Punapisteellä vai tähtäinkaukoputkella? – Arto Pulkki

16 5.56 mm NATO vai 7.62 mm M43? – Arto Pulkki

17 Amerikkalainen ratkaisu – Arto Pulkki

JYVÄLLÄ

21 Turvallisuuskatsaus

28 Jyvällä; Suomi, Ruotsi ja Venäjä – Pekka Mäkelä

30 Maailmalta, MH-17, Viro ja Ukraina – Pekka Mäkelä

31 Syyria, Iran ja Ranska, asedirektiivi ja omakohtaista ilmatorjuntaa – Pekka Mäkelä

32 Tykkejä ruotsalaisille, Nato ja kranaattikiväärin äly – Pekka Mäkelä

33 Kiina, Viro ja Venäjä – Pekka Mäkelä

34 Kanada luopuu F-35:sta, Panssariseminaari 2016 – Pekka Mäkelä

37 Kari kommentoi: Ranskan asia on meidän – vai…? – Kari Kuusela

SUOMEN SOTILAS 2015

35 Vuoden Sotilas Pauli Järvenpää – Pekka Virkki

TAKTIIKKA JA TEKNIIKKA

38 Armata – Osa III – Aleksei Kettunen

48 Panssari palaa taistelukentälle – Aleksei Kettunen

55 Aktiivinen suoja – Aleksei Kettunen

81 Bittium, kotimaista langatonta älyä – Pekka Hietala

82 TAC WIN ja MANET – Pekka Hietala

83 BITTIUM Tough Mobile – Pekka Hietala

IIVI

59 Joku raja – Iivi Masso

KOEAJOSSA

62 T-34-85 – Kari Kuusela

73 T-34 – Kari Kuusela

78 Veekakkonen – Kari Kuusela

80 T-34:n tekniikka – Kari Kuusela

SILMINNÄKIJÄ

84 Kahden armeijan jaloissa – Vesa Keinonen

PIKATESTI

86 Katajaisen kansan kyröläinen kyytimies – Tom Lindblom

PALAUTTEET

88 Oppilaslähtöisesti – Mika Aalto

ELOKUVAT

89 Virolainen 1944 – Kari Kuusela

KNUUTI

90 Ilmavoimilla ei sotia voiteta – Jukka Knuuti

Share This