Supervallan suunnannäyttäjät

Uusi hallinto, uudet kasvot. Tässä artikkelissa esittelemme Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnon keskeisimmät hahmot turvallisuuden ja ulkosuhteiden saralla. Heidän taustansa ja näkemyksensä saattavat kertoa paljokin siitä, mitä seuraavan neljän vuoden aikana on odotettavissa.

Osaa nimityksistä ei ole vielä hyväksytty kongressissa, mutta todennäköisesti ne menevät suhteellisen helposti lävitse molempien kamarien ollessa Bidenin oman puolueen, demokraattien, hallussa.

Antony Blinken.

Ulkoministeri Antony Blinken

Ulkoministeriksi noussut Antony Blinken on pitkän linjan demokraattivaikuttaja omalla sektorillaan. Kuusikymppinen oikeustieteen tohtori voidaan lukea puoleensa interventionistisempaan siipeen.

Muun muassa Unkarissa ja Ukrainassa juuria omaavan juutalaistaustaisen Blinkenin johtoajatuksena on Yhdysvaltain arvopohjaisen, mutta realiteetit huomioonottavan kansainvälisen johtajuuden lisäksi ollut demokratioiden välisten syvien liittolaissuhteiden vaaliminen. Senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuulemisessa hän ottikin etäisyyttä Barack Obaman kauden vetäytymispolitiikkaan.

Vuonna 1987 Blinken julkaisi teoksen Ally versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline Crisis. Hänen akateemiseen opinnäytetyöhönsä perustuvan kirjan pääteesinä oli hyvien liittolaissuhteiden säilyttämisen tärkeys verrattuna Länsi-Euroopan painostamiseen sen Neuvostoliittoon suuntautuneiden energiahankkeiden torppaamiseksi. Analogioita nykypäivään ei tarvitse kaukaa hakea.

Toisaalta Yhdysvalloissa tuskin kenelläkään on halua lähteä purkamaan 2020-luvun vastaavalle hankkeelle asetettuja pakotteita. Myös Kiinan suhteen Blinken aikoo kaikesta päätellen rakentaa edeltäjänsä luomalle pohjalle. Merkittävimmät yksittäiset muutokset lienevät luvassa Lähi-idässä, jossa uusi hallinto pyrkii ainakin soveltuvilta osin ja liittolaisten kanssa koordinoidusti palauttamaan Iranin ydinsulkusopimuksen voimaan.

Lloyd J. Austin III.

Puolustusministeri Lloyd J. Austin III

Lloyd J. Austinin nimitys on herättänyt enemmän epäilyksiä kuin useimmat Bidenin esitykset maan johtotehtäviin. Ei siksi, etteikö Austin olisi kokenut – neljän tähden kenraali evp. ja CENTCOMIN komentaja on alallaan mitä ansioitunein – vaan nimenomaan sotilastaustansa vuoksi. Yhdysvalloissa ammattipalveluksen jälkeen pitäisi nimittäin periaatteessa odottaa seitsemän vuotta ennen ministerin tehtävään astumista, mutta myös Trumpin hallinnon ensimmäinen puolustusministeri James Mattis nimitettiin pestiinsä kongressin myöntämän erikoisluvan turvin.

West Pointin sotilasakatemiasta sekä Auburnin ja Websterin yliopistosta valmistunut Austin on palvellut muun muassa Irakissa. Bidenin kerrotaan oppineen arvostamaan tiukasti yksityisyyttään varjelevan, itseensä väitetysti kolmannessa persoonassa viittaavan kenraalin analyysejä varapresidenttiaikoinaan.

Nimitetyksi tullessaan Austin olisi Yhdysvaltain ensimmäinen musta puolustusministeri. Afroamerikkalainen neljän tähden kenraali Colin Powell toimi George W. Bushin hallinnossa ammatillisesta taustastaan huolimatta ulkoministerinä.

Jake Sullivan.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan

Jake Sullivan on ulkoministeri Blinkenin tavoin ”poliittisen asiantuntijan” tyyppiesimerkki. Yhdysvalloissa on tavallista, että korkeat virkamiehet vaihtuvat hallinnon vaihtuessa ja molemmat pääpuolueet ehdokkaineen kokoavat omat asiantuntijatiiminsä hyvissä ajoin ennen vaaleja – työmahdollisuudet kasvavat, jos veikkaa oikein.

Yalen huippuyliopistosta valmistunut juristitaustainen Sullivan työskenteli Obaman hallinnon kaudella sekä presidentin että ulkoministerin lähipiirissä. Vuonna 2016 hän toimi entisen esimiehensä, Hillary Clintonin ulkopoliittisena neuvonantajana.

Donald Trumpin kaksi ensimmäistä turvallisuusneuvonantajaa olivat sotilastaustaisia ja heidän jälkeensä tehtävään astui ”ristiriitaisia tunteita herättävä” John Bolton. Nyt tehtävän haltijalta voinee odottaa näkymättömämpää ja professionaalisempaa otetta. Toki myös H. R. McMaster oli hillityn ilmaisun perikuva, mutta presidentin ulostulojen myötä neuvonantajan julkisuusrooli korostui nimenomaan perinteisyyden vuoksi.

William J. Burns.

CIA:n johtaja William J. Burns

William J. Burns on konkaridiplomaatti ja entinen apulaisulkoministeri, jonka kehumisessa herran toimintaa tuntevat eivät ole ylisanoja säästelleet.

Ennen ministerikauttaan (2011-2014) hän ehti muun muassa työskennellä suurlähettiläänä Moskovassa vuodet 2005-2008 ja on siten nähnyt Vladimir Putinin Venäjän ajautumisen kohti Georgian sotaa, josta monien mielessä muodostui käännekohta maan kansainvälisessä asemoitumisessa. Uransa aikana Burns on erityisesti paneutunut myös Lähi-idän kysymyksiin.

Monet muistavat ”Yhdysvaltain diplomatian salaisen aseen” Wikileaksin kautta vuodetuista diplomaattisähkeistä, joista eräs koski Kaukasiassa pidettyjä öljypohatta Gadhzi Mahatshevin pojan häitä. Juhlissa vieraita pyydettiin erikseen käyttämään tuliaseita hääparin kunniaksi, mutta jossain vaiheessa iltaa Dagestanin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan rehtori alkoi tarjota turhan innokkaasti ”suojelusta” muille läsnäolijoille. Burns rohkeni kieltäytyä vieressään istuneen, epäkohteliaisuudesta syvästi loukkaantuneen FSB:n everstin tarjouksesta kaataa suurlähettilään viiniin ”konjakkia” – olihan kyse ”käytännössä samasta asiasta”.

Monista kollegoistaan poiketen Burns ei ole koulutustaustaltaan juristi, vaan historioitsija sekä kansainvälisen politiikan asiantuntija. Biden ilmoitti nimityksen keskeiseksi perusteeksi häntä sekä ehdokasta yhdistävän halun erottaa puoluepolitiikka ja ammattimainen tiedustelu toisistaan.

Bonus: sisäpoliittinen neuvonantaja Susan Rice

Barack Obaman hallinnon aikainen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja sekä ulkopolitiikan voimahahmo Susan Rice toimii vastedes presidentin sisäpoliittisen neuvoston (DPC) johtajana. Jotakuinkin koko uransa kansainvälisten asioiden parissa tehneen demokraattioperatiivin nimitys tehtävään on symbolinen signaali siitä, ettei paluuta ole odotettavissa sen enempää Trumpin kuin hänen edeltäjänsäkään linjaan.

Liittolaissuhteista ja Yhdysvaltain läsnäolosta aiotaan pitää aiempaa parempaa huolta, mikä ulkoministeri Blinkenin kuulemisessa välittyi myös näkyvien republikaanien – esimerkiksi John McCainin vanhan ystävän, sittemmin Trumpin liittolaiseksi ryhtyneen Lindsey Grahamin – suoranaisena suitsutuksena kilpailevan puolueen kandidaatille.

Share This