Sveitsin malli

Sveitsin yleiseen asevelvollisuuteen perustuvassa maanpuolustuksessa on reservin johtajilla suuri vastuu ja heihin luotetaan. Sveitsin kansalaisten maanpuolustustahto on korkea, ja se näkyy haluna tehdä töitä maanpuolustuksen eteen. Sveitsissä asevelvollisuus ei ole pelkkää sanahelinää, vaan se on asevelvollisten arjessa läsnä.

Mutta pelkkä tahto ei riitä, tarvitaan myös osaamista ja välineitä. Välineitä saa rahalla, ja sitä Sveitsissä tunnetusti on. Osaamista taas saa vain työllä, jota sveitsiläiset ovat valmiita tekemään. Miten Sveitsi kouluttaa reserviläisensä ja kantahenkilökuntansa? Olisiko Sveitsin mallista soveltaen mallia Suomellekin, kun haemme lisää tehoa yhä pienemmillä määrärahoilla?

Lue lisää lehdestä 5/2012


 

Pilkkuvirhe ja lisätietoa Sveitsistä

Oikaisu numeroon 5/2012

Everstiluutnantti Seppo Haarion asiantuntevaan artikkeliin ”Sveitsi varautuu jatkossakin” Suomen Sotilaan numerossa 5/2012 oli sivulla 23 päässyt lipsahtamaan puolustusmäärärahoihin ikävä pilkkuvirhe.

Sivulla 23 lukee: Puolustus-, väestönsuoja- ja urheiluministeriön (Eidgenössisches Departement für Verteidigung, Bevölkerungsschutz und Sport) kokonaismenot ovat olleet hienoisessa nousussa. Vuoden 2012 kokonaismenot ovat 4977,6 miljardia Sveitsin frangia ja siitä puolustuksen osuus 3947, 6 miljardia frangia (noin 3,3 miljardia euroa).

Sveitsin puolustusmenojen summien pitää olla: kokonaismenot Puolustus-, väestönsuoja- ja urheiluministeriölle ovat 4,9776 miljardia Sveitsin frangia ja siitä puolustuksen osuus 3,9476 miljardia frangia.

Lähde:

http://www.vbs.admin.ch/internet/vbs/de/home/documentation/zahlen/vbs.html

Toimitus pahoittelee harmillista virhettä.

Olemme saaneet Seppo Haariolta myös tuoreempaa tietoa sijoitustilanteesta Sveitsissä, jonka julkaisemme tässä samassa.

Vuoden 2012 sodan ajan joukkojen sijoitustilanne oli elokuussa 102 % (186143, määrävahvuus 182 693). Kapteeneista on jonkin verran pulaa (sijoitus 90 %). Aika hoitanee asian pian. Muita upseereita, aliupseereita ja miehistöä on sijoitettu yli määrävahvuuden.

Naisia on sijoitettu vuonna 2012 yhteensä 1 055. Kantahenkilökuntaan kuuluu 10 upseeria ja 21 aliupseeria. Yhteensä naisia on sijoitettu 272 upseeria, 275 aliupseeria ja 508 miehistöön kuuluvaa.

Lähde:

Armeeauszählung 2012 Kurzfassung, Personelles der Armee (FGG 1) August 2012

Toimitus kiittää everstiluutnantti Haariota oikaisusta ja lisätiedoista.

Share This