Syyrian kapinallisilla käytössään suomalaisille tuttuja aseita

Syyriasta tulevat videot, joissa kapinalliset tuhoavat Assadin asevoimien panssari- ja kuljetusajoneuvoja TOW-panssarintorjuntaohjuksille, ovat varmasti jo hyvin tuttuja kaikille Suomen Sotilaan lukijoille.

Syyrian kapinallisten aseapuna saamien TOW-2A -ohjusten taistelukärjen kaksoisontelopanos tehoaa hyvin myös reaktiivipanssaroituihin maaleihin ja ulottuvuutta riittää. Asejärjestelmällä voidaan siten tuhota ilman aktiivista omasuojajärjestelmää oleva taistelupanssarivaunu jopa 3,5 km etäisyydeltä – kuten videoista käy hyvin ilmi. Yhdysvaltalainen TOW-2A (BGM-71E) -ohjus tunnetaan meillä Suomessa nimellä PSTOHJ 83MA.

Syyriassa on kuitenkin ollut käytössä myös toinen suomalaisille maanpuolustajille tuttu panssarintorjunta-ase – raskas kertasinko, eli 112 RSKES APILAS OKR.

Apilaksen ontelokranaatin läpäisykyky on varsin hyvä. Asejärjestelmän ylivoimaisesti suurin haaste on sillä osuminen taistelukentän olosuhteista.

112 RSKES Apilas näkyy myös oheisella Syyriassa kuvatulla videolla (0:35 alkaen) tämän vuoden kesäkuulta.

 

Apilas on toki nähnyt taistelutoimintaa jo aiemminkin – muun muassa Ranskan asevoimien käytössä Tšadissa sekä Persianlahdella. Myös Saudi-Arabian asevoimat ovat käyttäneet Apilasta taistelutoiminnassa.

@APulkki

Share This