Taistelu Raqqasta

Taistelu niin sanotun “Islamilaisen valtion” tosiasiallisesta pääkaupungista Raqqasta alkoi viime viikolla, kun Yhdysvaltojen tukema kurdien johtama liittouma eteni kolmesta suunnasta Raqqan porteille. Terroristijärjestön vastaisen liittouman komentaja kenraaliluutnantti Steve Townsend totesi Raqqan taistelun tulevan olemaan pitkä ja vaikea. Amerikkalaisarvioiden mukaan kaupunkiin on linnoittautunut 3 000-4 000 ISIS:n jihadistia. Näitä vastassa on amerikkalaistykistön ja ilmavoimien tukemat 50 000 “Syrian Demokraattisten voimien” (SDF) taistelijaa.

ISIL:n taistelijoiden alivoimaa kompensoi kuitenkin näiden taktiikka. Mosulin taisteluista oppineina ISIL pyrkii houkuttelemaan hyökkääjiä asutuskeskustaisteluun ja aiheuttamaan tarkka-ampujilla ja itsemurhapommittajilla mahdollisimman suuria tappioita. Isojen joukkojen lähettämisen sijasta terroristit lähettävät yksittäisiä terroristejaan houkuttelemaan hyökkääjiä väijytyksiin ja räjähdeansoihin.

SDF:n tukemiseksi amerikkalaiset ovat vahvistaneet SDF:n mukana kulkevia amerikkalaisia “neuvonantajia” lisäksi tiettävästi useilla sadoilla uusilla erikoisjoukkojen sotilailla. Lisäksi Merijalkaväen tykistöosasto ja Apache-taisteluhelikopterit vastaavat SDF:n lähitulituesta. Amerikkalaisjoukkojen funktio ei rajoitu yksin sotilaalliseen. Amerikkalaisjoukkojen läsnäololla on myös poliittinen tarkoitus.

Raqqasta käytävä taistelu alkoi varsinaisesti jo viime vuoden marraskuussa, hieman Mosulin vapautusoperaation alkamisen jälkeen. Tuolloin operaatio kuitenkin tyssäsi turkkilaisten kovaan vastarintaan. Ankara pitää kurdien johtamaa SDF-liittoumaa terroristisena, koska liittoumaan kuuluu Turkkia vastaan taistelevan PKK:n osia. Turkki on patistanut Yhdysvaltoja vaihtamaan tukensa Turkin tukemille syyrialaiskapinallisille. Nämä ovat kuitenkin sotilaallisesti SDF:ää heikompia. Hiljattain Yhdysvaltojen ja Turkin suhteita rasitti Yhdysvaltojen päätös aseistaa kurdeja. Turkki ei voi lähiaikoina suunnata iskujaan Yhdysvaltojen tukemaa SDF-liittoumaa vastaan, mutta Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan maa pitää oikeuden puuttua Raqqan taisteluun, jos sen kulku uhkaa Turkin turvallisuutta. Tässä tilanteessa amerikkalaissotilaat toimivat puskurina SDF:n ja Turkin välissä.

Raqqan pikainen vapautuminen ISIL:n vallasta on toki myös Turkin intresseissä. Kaupunki on toiminut ISIS:n ulkomailla tehtävien terroristi-iskujen johtokeskuksena. Raqqassa johtavien jihadistikomentajien joukossa on uutisoitu olevan turkkilaiset Ilhami Bali ja Mustafa Dokumaci, joita epäillään useiden Turkissa tehtyjen terroristi-iskujen suunnittelijoiksi.

Myös Bashar al-Assadin joukot ovat pyrkineet osallistumaan Raqqan taisteluun. Regiimin maavoimat ovat edenneet kaupungin länsipuolella sijaitsevaan Tabka-laaksoon. Tässä yhteydessä uutisoitiin regiimin ja SDF:n käyneen tulitaisteluita. Syyrian ilmavoimien väitettiin 8.6.2017 pommittaneen SDF:n asemia. Assadin regiimi kiisti tämän väittäen koneidensa pommittaneen ISIL:n asemia ja panssaroituja ajoneuvoja. Regiimin mukaan haluaa se estää ISIL:n vetäytymisen Raqqasta etelään Deir al-Zorin lääniin. ISIL on viimeisten kuukausien aikana siirtänyt väitetysti lääniin johtajiaan.
Käynnissä on Syyrian regiimin ja amerikkalaisten tukeman SDF:n kilpajuoksu Syyrian ja Irakin raja-alueiden hallitsemiseksi. Tämän seurauksena amerikkalaishävittäjät pommittivat viime viikolla regiimin joukkoja ja näiden puolella olevia puolisotilaallisia joukkoja, jotka väitetysti olivat edenneet liian lähelle amerikkalaisten puolella taistelevan kapinallisryhmän tukikohtaa.

Raqqasta käytävä taistelu on moniulotteinen poliittinen välienselvittely, jossa ISIS:n lyöminen voi osoittautua sen helpoimmaksi tehtäväksi.

PS: Edellisessä terrorismia koskevassa nettipäivityksessämme käsiteltiin filippiiniläisestä Marawin kaupungista käytävää taistelua. Tuo toukokuun lopussa alkanut taistelu jatkuu edelleen. Kirjoituksen julkaisun jälkeen Filippiinien ilmavoimat pommittivat omia joukkojaan kaupungin ulkopuolella ja alueen poliisivoimien uutisoitiin myyvän ja salakuljettavan aseita ISIS:lle uskollisuutta vannoneille jihadisteille. Viimeisimpänä käänteenä 10.6.2017 uutisoitiin amerikkalaisten erikoisjoukkojen antavan “teknistä tukea” Filippiinien asevoimille Marawin vapauttamisoperaatiossa.

Share This