Taiwan ostaa aseita Yhdysvalloista

Yhdysvaltojen kongressi on hyväksynyt lähes 2 miljardin dollarin asekaupat Taiwanille.

Taiwan (Kiinan tasavalta) ostaa Yhdysvalloista kaksi käytöstä poistettua laivaston fregattia, ohjuksia ja ilmatorjuntaohjuksia, amfibioajoneuvoja sekä viestivälineitä.

Taiwan on kasvattanut puolustusbudjettiaan Kiinan kansantasavallan varustautumisen johdosta 10,2 miljardiin dollariin. Samaan aikaan Kiina on viidessä vuodessa lähes tuplannut puolustusbudjettinsa 216 miljardiin dollariin. Alueen muutkin maat varustautuvat Kiinan aggressiivisen politiikan johdosta, joka pyrkii alueelliseen hegemoniaan Etelä-Kiinan merellä.

Kiina ei hyväksy Yhdysvaltojen asekauppoja Taiwanin kanssa, jota se pitää omana irtaantuneena maakuntanaan. Taiwan on kuitenkin ollut de facto itsenäinen valtio jo yli kuusikymmentä vuotta.

Kiina kutsui Yhdysvaltojen asiainhoitajan puhutteluun asekauppojen johdosta ja aikoo asettaa talouspakotteita amerikkalaisille puolustusteollisuuden yrityksille.

Presidentti Barrack Obaman hallinto on vitkutellut asekauppojen kanssa, koska ei halua suututtaa Kiinaa. Kongressin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, republikaanipuolueen John McCain on vaatinyt hallinnolta pitkäjänteisempää politiikkaa Taiwanin tukemiseksi.

Kuva: Taiwanin laivaston kaksi Kidd-luokan hävittäjää, Kee Lung (DDG-1801) ja Ma Kong (DDG-1805). Kuva: 玄史生, CC-lisenssillä

Lähde: Wall Street Journal

Avainsanat: , , , ,

Share This