Talibanien paluu

Pauli Järvenpää

Läntiset tiedustelupalvelut ja muut yleensä luotetut tietolähteet uskovat Iranin maksaneen Afganistanin talibaneille palkkioita yhdysvaltalaisten sotilaiden tappamisesta.

Nämä tiedot ovat linjassa sen kanssa, että pari kuukautta sitten the New York Times, raportoi Venäjän maksavan talibaneille tapporahaa Afganistanissa.

Presidentti Donald Trump on tapansa mukaan vähätellyt amerikkalaisten omien tiedustelutietojen paikkansapitävyyttä, ja Venäjä on jyrkästi kiistänyt sen sotilaita koskevat tiedot, myös tässä tapauksessa sen, että venäläisten kohdalla kyse voisi olla niin sanotun lähinnä palkkasotilaista koostuvan Wagner -ryhmän toiminnasta.

Iranin suuntaan viittaavat myös CNN-televisiokanavan käsiinsä saamat tiedot. Sen omien itsenäisten tietolähteiden saamien ja nyt julkistamien tietojen mukaan Iran on toiminut välikätenä, kun tapporahoja maksettu erityisesti niin kutsutulle Haqqani-verkostolle.

Tämän verkoston jäsenet ovat menneinä vuosina usein toteuttaneet kaikkein uskaliaimmat iskut Afganistanin laillista hallitusta vastaan, kunnes ovat vasta viime vuoden mittaan taipuneet – kovin ehdoin – neuvotteluihin tämän hallituksen kanssa.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalveluilla on viime vuodelta tiedossaan ainakin kuusi tapausta, joissa Iran on maksanut iskuista Haqqani-verkostolle. CNN:n näkemän raportin mukaan esimerkiksi joulukuussa 2019 Bagramin lentotukikohtaan tehdystä voimakkaasta itsemurhaiskusta oli maksettu rahaa Haqqaneille, ja maksajana oli vieraan maan hallitus.

Vaikkei raportissa nimetty tätä hallitusta, on tiedustelulähteiden mukaan kyse Iranista. Bagramin iskussa kuoli kaksi siviiliä ja haavoittui yli 70 ihmistä, joista neljä oli Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa.

Pentagon ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tätä CNN:n uutista, mutta sen tiedottaja kommentoi asiaa toteamalla, ettei puolustusministeriö paljasta yksityiskohtia hallinnon sisäisistä keskusteluista tai tiedustelutiedoista lisäten, että “Iran pyrkii vihamiehisellä vaikuttamisellaan heikentämään Afganistanin rauhanprosessia ja vahvistamaan väkivallan ja epävakauden jatkumista.“

Amerikkalaissotilas kouluttamassa afgaanipoliiseja. Kuva: US Army

Palkkamurhat sinänsä eivät ole olleet tuntemattomia väkivallan muotoja Afganistanin konfliktissa. Esimerkiksi jo vuosina 2010-2013, jolloin palvelin Suomen suurlähettiläänä Kabulissa, Yhdysvaltain johdolla koulutettiin yli 300 000 henkilöä käsittävät Afganistanin turvallisuusjoukot (puolustusvoimien edustajia, poliiseja ja tiedusteluasiantuntijoita). Silloin tällöin saimme Kabulissa kuulla kentällä tapahtuneista tilanteista, joissa koulutettavat afgaanit olivat kääntäneet aseensa kouluttajiaan kohti. Useimmiten kohteet olivat Yhdysvaltain sotilaita, muttei suinkaan aina.

Jo tämä kansainvälisen yhteisön yhdessä Kabulin hallituksen kanssa asettama yli 300 000 henkilön kouluttaminen oli alun perin äärimmäisen kova tavoite, eikä sitä valitettavasti koskaan saavutettu.

Suurlähettiläs Pauli Järvenpää
Entinen Suomen suurlähettiläs Afganistanissa, 2010-2013

Avainsanat: , , , , ,

Share This