Talvisotaa venäläisin silmin

Talvisota on herättänyt mielenkiintoa myös itäisessä naapurissamme, kuuluuhan tämä sen näkökulmasta lyhyt rajakahakka kuitenkin sikäläisenkin sotahistoriaan. Kirjoja on ilmestynyt, joista mielenkiintoisin on Bair Irincheevin Tanki na finskoi voine, eli Panssarit Suomen sodassa. Kirja ilmestyi jo viime vuonna mutta sattui vasta nyt käteeni.

Jutun pääkuva: tuhoutuneita T-28-vaunuja venäläisten kuvaamana taisteluiden jälkeen, heikäläisittäin “pisteen 65,5″ lähellä, meikäläisittäin siis Lähteen lohkolla tien varressa olleen vahvan linnoituksen “Poppiuksen” eli Sj. 4:n tuntumassa.

Irincheev on tuttu sotahistorian kirjoittaja Suomessa, häneltä on ilmestynyt useita suomenkielisiäkin kirjoja. Hänen etunsa on kielitaito, äidinkieli venäjän lisäksi hän osaa sujuvasti suomea ja pystyy mm. käyttämään hyväkseen täkäläisiä arkistoja. Useissa hänen kirjoissaan näkyykin kyky käyttää sekä suomalaista että venäläistä aineistoa.

Tässä kirjassa esitellään sekä suomalaisia että venäläisiä panssareita kuvin ja tekstein. Teksti on tietysti venäjää, mutta jos vaikka osaa edes kyrilliset kirjaimet niin kirjasta saa paljon irti. Se käsittelee mm. Puna-armeijan panssariyksiköitä, jotka olivat Suomea vastassa, mutta myös suomalaisia harvoja komppanioita. Jälkimmäisten osalta ei muutamaa uutta valokuvaa lukuun ottamatta uuta ainakaan tämä jutun kirjoittajalle ole, mutta vastapuolen osalta uutta kyllä löytyy. Mielenkiintoista on myös lyhyet elämänkerrat Puna-armeijan panssarimiehistä, jotka saivat Neuvostoliiton sankarin arvon sodan perusteella. Heitä oli peräti 73, jos tämän kirjoittaja listauksen oikein ymmärsi.

Kirjassa on 215 sivullaan runsas kuvitus, josta toki SA-kuvat ovat meillä tuttuja, mielenkiintoisimmat kuvat ovat vastapuolen ottamia.

Kirjaa näyttäisi löytyvän netin kautta kirjakauppa Ruslaniasta eli ruslania.com hintaan 28 euroa, ao. venäläisiin kirjoihin erikoistunut kirjakauppa löytyy Helsingistä osoitteesta Bulevardi 7.

Allekirjoittanut osti opuksen Viipurista Torkkelinkadulla olevasta kirjakaupasta, jossa kannattaa poiketa kun Viipuriin sattuu, esillä on aina mielenkiintoista, toki lähinnä venäjäksi.

Bair Irincheev, Tanki na finskoi voine
ISBN 978-5-00155-013-6

Kaksi suomalaissoturia vallatun T-26:n päällä. Vaunu on kuvatekstin mukaan 40. Kevyestä Panssariprikaatista. Kirjan kuvitusta.

Avainsanat: , ,

Share This