Tasavalta vaarassa

jaakkopaakirjoitusOrganisaatio on terve, kun sen jäsenet uskaltavat ja saavat esittää kritiikkiä, jota myös kuunnellaan. Erityisen vahva on sellainen organisaatio tai yhteisö, joka hyödyntää fiksujen jäsentensä negatiivisenkin palautteen ja on valmis muuttumaan. Tasavalta ja sen julkiset toiminnot ovat parhaimmillaan tällainen organisaatio.

Demokratiassakin on puutteensa. Mikään järjestelmä ei ole täydellinen, mutta meidän länsimaisen kulttuurin kasvattien kokemuspiirissä tasavalta taitaa olla se paras tunnettu tapa järjestää yhteiskunta, ihan meidän jokaisen tavallisen tallaajan näkökulmasta katsottuna. Tässä maassa onkin siksi oltu pian sata vuotta valmiita elämään, työskentelemään ja tarvittaessa myös kuolemaan kansanvallan puolesta. Äärivasemmiston ja -oikeiston yritykset horjuttaa vaalitulokseen perustuvaa laillista järjestysvaltaa on torjuttu. Ulkoiset yritykset tuhota kansanvalta on lyöty. Molemmat tarvittaessa raskain tappioin.

Demokratioiden ei tiedetä hyökänneen koskaan toistensa kimppuun. Oikea tasavalta ei aja poikiaan ja tyttäriään turhaan tykinruoaksi. Päätösvalta on viime kädessä kansalla, ja se suojaa kansaa myös omien päättäjien tyrannialta, typeryydeltä ja mielivallalta. Valta ei sovi kenellekään. Siksi sitä on valvottava.

Tasavalta on siis enemmän kuin pelkkä määritelmä valtiosäännössä tai liite valtion nimessä. Kansantasavallathan on nähty. Kun tasavalta alkaa vaimentaa toisinajattelijoiden ääniä itseään suojatakseen, ollaan vaarallisella tiellä. Sillä tiellä, jonka on nähty niin monen kerran johtavan ensin näennäisdemokratiaan ja sitten diktatuuriin.

On totta, että demokratiaa pitää suojella niin sisäisiltä kuin ulkoisilta uhilta, mutta vielä enemmän tasavallan on vahdittava omia johtajiaan ja virkamiehiään. Me kansalaiset olemme isäntä, ja meidän valitsemamme päättäjät ja heidän nimittämänsä virkakoneisto ovat meillä töissä. Tämä tuntuu viime aikoina unohtuneen maailman suurimmassa demokratioiden yhteenliittymässä, EU:ssa ja sen useissa jäsenvaltioissa.

Meitä eurooppalaisia, suomalaisia, ei uhkaa tänään terrorismi, putinit, trumpit tai putinistit, ei äärivasemmisto sen enempää kuin oikeistokaan – miten hullusti ne sitten tänään määritelläänkään. Meitä ja meidän kansanvaltojamme uhkaa byrokraattispoliittisen rälssin mielivalta. Se on turvallisuusuhka, joka uhkaa hajottaa koheesiomme ja lopulta saattaa tehdä meistä heikkoja edellä mainittujen olemassaolomme kannalta mitättömien ongelmien edessä. Tasavaltojen on seistävä yhdessä rintamassa, mutta sen on tapahduttava kansalaisten hiljaista töissä puurtavaa enemmistöä kuunnellen. Kuunnellen meitä, jotka maksamme viulut.

Usein romahdusta edeltävät vaimeat signaalit. Ne, jotka eivät ylitä valtamedian sopulien uutiskynnystä. Eräs tällainen – monien, monien muiden joukossa – tuli toukokuussa Ranskasta. Asedirektiivin myötä maan kansalaisilta viedään heidän laillisesti hankkimaansa omaisuutta ilman muodollistakaan korvausta. Pikku juttu? Ehkäpä, mutta jäävuorien huiput ovat yleensä aina pieniä. Kysymys nimittäin kuuluu, onko oikein ja järkevää, että sivullisia rangaistaan vain, jotta poliittiset päätöksentekijät ja virkakoneisto voivat väittää tehneensä jotain, vaikka sillä jollain ei voida vaikuttaa mitenkään itse ongelmaan? Jos yksi läntisen markkinatalouden ja tasavaltaisen sivilisaatiomme perusoikeuksista, yksityisen omaisuuden suoja, joutaa romukoppaan näin helposti ja ilman vastalauseita, on vain ajan kysymys, milloin muurille viedään yksilön koskemattomuus ja sananvapaus. Terrorismin torjunta ja vihapuheen estäminen tuntuvat oikeuttavan kaikkeen täällä iltaruskon mailla. Jos näin jatkuu, tulee tasavallasta pelkkä sana. Jos näin jatkuu, kysyy moni pian, voiko se, mikä ei ole oikein, olla lakikaan. Silloin olemmekin jo aika pitkällä.

jaakko.puupera(ät)suomensotilas.fi

PS. Jos ajat humalassa, sinulta viedään ajokortti, mutta saat sen takaisin, ja mikäli tarvitset autoa työhösi, saat korttisi takaisin vielä nopeammin. Näin voi tapahtua useamman kerran, ja silti saat ajokorttisi takaisin aikanaan. Jos kotiisi murtaudutaan ja sinulla sattuu olemaan luvallinen ase ja käytät väkivaltaa päällekarkaajia vastaan itsesi, perheesi ja omaisuutesi suojelemiseksi, saat todennäköisesti vähintään syytteen pahoinpitelystä ja aseenkantolupasi perutaan lopullisesti vedoten väkivaltaiseen käytökseen, vaikket olisi asetta edes esiin lukollisesta kaapistasi kaivanut.

Aikoinaan Suomesta yritettiin kitkeä alussa mainittu ongelma – juoppous – pois kieltolailla. Seurauksista maksamme yhä. Terrorismia ei voi estää täysin muutoin kuin luopumalla demokratiasta ja siirtymällä poliisivaltioon. Poliisihallitushan meillä jo on, ja virkamiesmielivalta aseen omistavia lainkuuliaisia kansalaisia kohtaan tuntuu kasvavan samaa tahtia kuin poliisin rutina liian pienistä määrärahoista ja henkilöstövajeesta. Suomessa on hyvä aselainsäädäntö, eikä se ole ristiriidassa uuden direktiivin tavoitteiden ja hengen kanssa. Kysymys kuuluukin, miksi meiltä halutaan aseet pois? Mitä pahaa me olemme tehneet? Vai onko siinä joku ongelma, jos lainkuuliaisilla tasavallan kannattajilla on aseita? Me olemme niitä viimeisiä ihmisiä tässä maassa, jotka ryhtyvät kansalaistottelemattomuuteen, vaikka se tuntuukin olevan tänään niin kovin muodikasta – kun on vain oikean asian puolesta tottelematon.

Avainsanat: , , , , ,

Share This