Todisteita venäläisistä joukoista Ukrainassa: kaatuneita ja kiinniotettuja

Sosiaalisessa mediassa leviävien tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Itä-Ukrainassa operoi ainakin kahden venäläisen maahanlaskudivisioonan sotilaita.

Ukrainan hallitus ilmoitti myöhään eilen illalla saaneensa vangiksi kymmenen venäläistä laskuvarjojääkäriä. Pian sen jälkeen ukrainalainen riippumaton Unian-tietotoimisto julkaisi yhdeksän Ukrainan armeijan joukkojen vangiksi ottaman venäläisiksi laskuvarjojääkäreiksi väitetyn sotilaan kuvat ja nimet internet-sivuillaan.

Myöhemmin internettiin ja tiedotusvälineiden uutisiin oli jo ilmestynyt sotilaiden haastatteluita, joissa he myöntävät olevansa venäläisiä laskuvarjojääkäreitä ja kertovat tulleensa komennetuksi tehtävään, jonka luonteesta heillä ei ollut selvää käsitystä.

Ukraina on esittänyt jo aiemminkin väitteitä venäläisistä laskuvarjojääkäreistä Itä-Ukrainassa. Venäjän hallitus on tähän asti syyttänyt ukrainalaisia todisteiden väärentämisestä ja kiistänyt jyrkästi joukkojensa läsnäolon Ukrainan maaperällä. Viimeisimmän kymmenen sotilaan osalta Venäjä kuitenkin on myöntänyt, että nämä ovat ”eksyneet” Ukrainan puolelle.

Kostroman poikia

Ukrainan viranomaisten mukaan kaikki kymmenen sotilasta kuuluvat 98. Kaartin maahanlaskudivisioonan 331. Kaartin maahanlaskurykmenttiin, jonka tukikohta sijaitsee Moskovan koillispuolella olevassa Kostroman kaupungissa.

Sotilaista kolme on nimen ja valokuvan perusteella identifioitavissa “Venäjän Facebookin”, VKontakte-sivuston käyttäjiksi ja yhdellä on profiili Ordnoklassiki-sivustolla. He ovat nuoria, 21-22-vuotiaita sotilaita. Sotilaista kolme ilmoittaa kotipaikakseen Kostroman ja neljäs, Novosibirskistä kotoisin oleva, kertoo palvelevansa maahanlaskujoukoissa. Sotilaiden profiileista löytyy runsaasti valokuvia, joissa he esiintyvät sotilasvarusteissa ja usein myös venäläisten laskuvarjojääkärien vaaleansininen baretti päässään.

Yhden sotilaan VK.com-profiili on poistettu. Neljä muuta ukrainalaisten vangitsemaa ei ole jättänyt itsestään jälkiä sosiaaliseen mediaan.

Venäläiset ihmettelevät kadonneita laskuvarjojääkäreitä

Venäjällä oppositiomedia ja sosiaalinen media ovat parin viime päivän aikana kuhisseet kadonneista laskuvarjojääkäreistä, jotka ovat salaperäisesti poistuneet sosiaalisen median verkostoista elokuun puolenvälin jälkeen. Monia heistä on mainittu ukrainalaisessa mediassa joko kaatuneiksi tai kadonneiksi. Epäiltyjä tapauksia on lähteistä riippuen jopa yli kolmekymmentä.

VKontakt-sivut ovat suosittuja muuallakin Itä-Euroopassa, joten monien kaatuneiden tai kadonneiden sotilaiden sivuille onkin parin viime päivän aikana ilmestynyt ilkeämielisiä kommentteja ukrainalaisilta, läheisten ja ystävien huolenilmausten sekaan.

Kaksi selvää tapausta on identifioitavissa niin ikään VK.com-sivuston käyttäjiksi ja Pihkovassa sijaitsevan 76. Kaartin maahanlaskudivisioonan 234. Kaartin maahanlaskurykmentin sotilaiksi. Ukrainalaiset toimittajat Leonid Shvets ja Roman Bochkaloy valokuvasivat 21.8. heidän henkilöasiakirjojaan vallatun BMD-2-miehistönkuljetusvaunun luona Lutuginon kylässä, Luhanskin eteläpuolella. Vaunusta löytyneet asiakirjat osoittivat sen kuuluvan 76. Kaartin maahanlaskudivisioonalle, tarkemmin sanottuna luutnantti Popovin joukkueeseen, joka kuuluu 1. laskuvarjojääkärikomppaniaan. Toisen, 20-vuotiaan, sotilaan ulkomaanpassi oli leimattu 1. elokuuta 2014. Sotilaiden kohtalosta ei ole varmaa tietoa, mutta mahdollisesti he ovat saaneet surmansa. He olivat ajaneet sen verran kauas rajasta ja keskelle taistelualuetta, että eksyminen ei voi olla selityksenä.

Äidit pahoillaan poikiensa puolesta

Samaan osastoon kuuluneen kadonneen sotilaan äiti on tänään antanut haastattelun Vapaat uutiset -nimiselle uutissivustolle. Haastattelussa hän pyytää ukrainalaisilta anteeksi sitä, että hänen poikansa lähetettiin Ukrainaan sotimaan. Äidin kertomuksen mukaan poika oli soittanut äidilleen 15. elokuuta ja kertonut lähtevänsä harjoituksiin. Elokuun 17. päivänä lähetetyn tekstiviestin mukaan poika oli tuolloin Rostovissa harjoituksissa.

Moskovalainen Slon-lehti kirjoitti viime sunnuntaina Pihkovan kaupungissa järjestetyistä hautajaisista, joissa haudattiin salaperäisin menoin kaksi 76. Kaartin maahanlaskudivisioonan nuorta sotilasta. Näiden epäillään saaneen surmansa Ukrainassa. Heistä toisen vaimo oli kutsunut ystäviä miehensä VKontakte-sivulla Pihkovassa pidettyihin hautajaisiin. Kun Slon-lehti alkoi selvittää asiaa, sotilaan puhelimeen vastasi mies, joka kertoi olevansa kysytty henkilö ja olevansa elossa. Pian sen jälkeen sotilaan henkilökohtaisille sivuille ilmestyi uusi päivitys, jossa väitettiin hänen elävän ja pyydettiin olemaan soittamatta. Hänen läheisensä VKontakte-sivulla oli kuitenkin edelleen muistokirjoitus ja -valokuva. Toimittajien jatkaessa selvitystään Pihkovan Vybutyn hautausmaalta löytyi kuitenkin samalla nimellä varustettu tuore sotilashauta – toisen samanlaisen lisäksi. Hautaristeissä olevien tietojen mukaan sotilaat ovat kuolleet 19. ja 20. elokuuta tänä vuonna.

Teksti: Mika Vuolle

Avainsanat: , ,

Share This