Trump vetää sotilaita Saksasta

Pauli Järvenpää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on juuri ilmoittanut, että Yhdysvallat tulee lähiaikoina vetämään sotilaitaan Saksasta. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan joukkojen vähentämisellä on “strategiset syynsä“.

Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin mukaan vähennettäviä joukkoja tulee olemaan noin 11 900 sotilasta, jotka muodostavat tällä hetkellä noin kolmanneksen Saksassa majailevista amerikkalaisjoukoista. Esperin mukaan siirrettävistä joukoista noin 6400 palaa ensin väliaikaisesti takaisin Yhdysvaltoihin ja loput sijoitetaan amerikkalaisjoukkojen yhteyteen Italiaan ja Belgiaan sekä mahdollisesti joihinkin muihin NATO-maihin.

On jopa mahdollista, että pienehköjä määriä amerikkalaisjoukkoja asettuu Puolaan ja Baltian maihin niin, että näitä joukkoja kierrätetään näissä maissa tarpeen mukaan. Mikäli näin tapahtuu, tullee tällaisten joukkojen käyttötarkoituksena olemaan nopea – ja erikoisjoukkojen toiminta.

Se jo tiedetään julkisesti, että Puola on ilmoittanut asettavansa 2 miljardia dollaria yhteishankkeeseen, joka toisi Yhdysvaltain joukot Puolaan rakentamaan raskasta prikaatia yhdessä sen kanssa. Myös Latvia on ilmaissut Yhdysvalloille toiveensa tämänlaatuisesta yhteistyöstä.

Voi pitää varmana, että keskustelu joukkojen vähennyksistä tulee vielä käymään Yhdysvalloissa isoilla kierroksilla. Kongressissa on muun muassa jo nyt herättänyt laajaa ärtymystä se, ettei presidentti Trump ensinnäkään tiedottanut leikkaussuunnitelmistaan puolustusasioista vastaaville senaatin ja edustajainhuoneen valiokunnille. Asiasta ei myöskään ollut informoitu NATO:n johtoa eikä sen korkeita virkamiehiä. Edes joukkojen leikkausten tulilinjalla olevaa jäsenmaata Saksaa Yhdysvallat ei ollut katsonut tarpeelliseksi tiedottaa asiasta.

Puolan presidentti Andrzej Duda (ensimmäisenä vasemmalla) ja presidentti Donald Trump valkoisessa talossa 24.6.2020. Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper äärimmäisenä oikealla.

Kylmän sodan päättymisen jälkeen Yhdysvaltain joukoista noin vajaat 300 000 sotilasta oli sijoitettuina Eurooppaan, ja nyt joukkojen lukumäärä laskee siis yllä mainittuun vajaaseen 24 000 sotilaaseen.

Yllä myös mainittiin, kuinka useat USA:n senaatin jäsenet ovat jo ehtineet esittää leikkauksiin kohdistuneita vähennyksiä. Myös useat Yhdysvaltain osavaltiot ovat vedonneet USA:n kongressiin presidentti Trumpin tekemän päätöksen peruuttamiseksi. Myös neljä Saksan osavaltiota, Baden-Wurtenberg, Baijeri, Hessen ja Rheinland-Pfalz, ovatkin sen jo ehtineet tehdä.

Pentagonin strategisia perusteluja leikkausten suorittamiseksi ei vielä ole ehditty kuulla, mutta aika vankkaa perua niiden on oltava, mikäli ne ylittävät Yhdysvaltain joukkojen nykytason. Yhdysvalloilla on edelleenkin Saksaan sijoitettuina kaksi tärkeätä esikuntaa – Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen maavoimien esikunta sekä samantasoinen Afrikan joukkojen esikunta, jonka aluevastuussa on myös Lähi-itä ja Yhdysvaltain ilmavoimien koordinointitoiminta sillä alueella.

Juuri saatujen lulkisten tietojen pohjalta näyttäisi siltä, että US EURCOM muuttaa tässä samassa yhteydessä Stuttgartista Belgiaan, mutta vahvistusta asialle ei vielä ole. Stuttgartissa sijaitsevien jättimäisten Yhdysvaltain sotilassairaaloiden kohtalosta ei myöskään vielä ole varmuutta.

Yhdestä asiasta voi jo olla varma: Yhdysvaltain joukkojen leikkaukset tulevat vääjäämättä heikentämään liittokunnan yhteistä puolustusta erityisesti sen koillisella ja itäisellä suunnalla. Myös Yhdysvaltain symboli- ja sotilaallinen painoarvo läntisten demokratioiden takaajana on kärsimässä aimo kolauksen.


Pauli Järvenpää vanhempi tutkija, International Centre for Defence and Security (ICDS), Tallinna

Avainsanat: , , ,

Share This