Tutkija: Iran ja Venäjä vahvistuvat Lähi-idässä

Lähi-idän tutkija Saana-Maria Jokinen sanoo Suomen Sotilaalle antamassaan haastattelussa ISIS-järjestön olevan pääosin lyöty. Tilanne seudulla ei ole kuitenkaan ruusuinen ja uudet uhkat näyttävät jo irvistävän ilkeästi vanhojen hiljalleen väistyessä.

Ulkomaalaiset taistelivat loppuun saakka

– Läheskään kaikki ISIS:in taistelijat eivät kuolleet taisteluissa. Ulkomaalaiset jihadistit jäivät tiettävästi puolustamaan Raqqaa viimeiseen saakka, mutta samaan aikaan satojen järjestön arabijäsenten raportoitiin poistuneen Raqqasta heidän ISIS:in vastaisen liittouman kanssa tekemänsä sopimuksen turvin.

Osa heistä käytti tiettävästi salakuljettajien palveluita päästäkseen Turkkiin, jossa majailevien ISIS:in jäsenten määrän paikalliset syyrialaiset ovat arvioineet liikkuvan tuhansissa.

Lisäksi osan joukoista uskotaan odottavan uudelleenjärjestäytymisen mahdollisuutta autiomaassa tai paenneen terroristijärjestön edelleen hallitsemille alueille Syyrian armeijan sekä sen liittolaisten hallitsemien alueiden läpi.

Amerikkalaisten arvioiden mukaan ISIS:in aktiivisten taistelijoiden määrä Irakissa ja Syyriassa on noin 1000-3000, mutta järjestölle uskollisten kannattajien määrä voi olla jopa 10 000.

Kääntyykö Turkki edelleen pois lännestä?

ISIS:in vastaisen liittouman maajoukot ovat koostuneet suurelta osin Kurdistanin työväenpuolue PKK:n sisarpuolue PYD:n aseellisesta siivestä. Turkki pitää PYD:tä PKK:n jatkeena. Tämä on kiristänyt paitsi kurdien ja arabien välejä alueella, aiheuttanut säröjä myös Yhdysvaltain ja Turkin suhteisiin. PKK on vasemmistolainen ja sekulaari organisaatio, jonka keskushenkilö Abdullah Öcalanin mm. entinen KGB:n agentti Aleksandr Litvinenko on maininnut maansa tiedustelupalvelun kouluttamaksi. Jokisen mukaan Yhdysvaltain päätös aseistaa YPG:n yhteydessä toimivia taistelijoita saattoi kiihdyttää Turkin ajautumista pois lännestä, millä voi olla paljon vaikutuksia myös Euroopalle.

Turkki on edelleen Naton jäsenmaa, mutta erityisesti vuoden 2016 vallankaappauksen jälkeen liukunut paitsi entistä autoritaarisemmaksi valtioksi, myös geopoliittisesti kohti Venäjää. Taustalla vaikutti pitkä räjähdysherkkä vaihe, joka aiheutui Venäjän uhittelusta Turkin rajalla ja tästä seuranneesta venäläishävittäjän alasampumisesta. Vallankaappauksen aikana maassa vieraili kukapa muu kuin Vladimir Putinin imperialismia tukeva keskeinen venäläisgeopoliitikko, Johan Bäckmanin ystävänäkin tunnettu Aleksandr Dugin.

Viimeisimmäksi Turkki aiheutti länsimaille päänsärkyä hyökättyään Pohjois-Syyrian kurdialueille tammikuun puolivälissä. Aluetta hallitsevat YPG-joukot. Hyökkäys on kiristänyt Turkin ja Yhdysvaltain suhteita entisestään ja onkin epäilty, että taustalla saattaisi olla jonkinlainen vaihtokauppa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Putinin välillä.

Iranin vaikutus kasvaa

Jokisen mukaan Iran on proxyjensa avulla ja ISIS:in vastaisen taistelun varjolla laajentanut vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.

– Yksi suurimmista konfliktipotentiaaleista liittyy Iranin alueelliseen vahvistumiseen.

Maan keskeinen tavoite Syyriassa on ollut maareitin muodostaminen Teheranista Välimerelle, joka mahdollistaisi Hizbollahin tehokkaamman aseistamisen.

Jokisen mukaan Iran on saanut varpailleen sekä Israelin että Saudi-Arabian, joista ensimmäistä voisi uhata sota Hizbollahin ja jälkimmäistä itse Iranin kanssa.

Abdullah Öcalanin kuva koristi ISIS-terroristijärjestön vallasta vapautettua Raqqaa.

Venäjä vahvistuu, ISIS on oire

Jokisen mukaan hänen syyrialaiskontaktinsa pitävät ISIS-järjestön nousua ennemminkin oireena kuin itse sairautena ja siksi kritisoivat länsimaiden keskittymistä vain sen vastaiseen taisteluun. Vaikka Syyrian presidentti Bashar al-Assadin valta on pysynyt muodollisesti vakaana, hän on enemmän riippuvainen erilaisista puolisotilaallisista ryhmistä ja liittolaisten – Venäjän ja Iranin – tuesta kuin ennen. Yhdysvaltojen ja Turkin ohella nämä ovatkin nyt Lähi-idän voimatekijät.

– Mitään konfliktin juurisyistä ei tosiasiassa ole ratkaistu ja niin kauan, kun tilanne on tämä, heijastuu Lähi-idän epävakaus todennäköisesti eri tavoin myös Eurooppaan.

Aiheesta on luvassa lisää asiaa Suomen Sotilaan lähiaikojen numeroissa!

Avainsanat: , , , ,

Share This