Uganda-vyyhdin monet kasvot

Suomen Sotilas julkaisi Ugandassa tapahtuneen, Patriaan kytkeytyneen suomalaisliikemiehen kuoleman jälkeen asiaa käsittelevän blogitekstin, jossa tuotiin esille miehen ja entisen kokoomusministeri Suvi Lindénin yhteyksiä. Perusteesinä tekstissä esitettiin, että Patrian lisäksi tai jopa sijaan katse tulisi kääntää ensisijaisesti muihin asioihin.

Sittemmin saadun tiedon valossa kyseinen toivomus ei ole vailla perusteita. Kuten blogisti arvelikin, ainakin Suomen Sotilaan nimettömästä lähteestä saamien tietojen mukaan liikemies on hakenut Suomen ilmailu- ja puolustusteollisuusyhdistys PIA ry:ssä nimenomaan elektroniikkaedustuksia suomalaisilta yhtiöiltä. Näin ollen asekauppa ja Patrian referenssi on hyvin todennäköisesti ollut vain yksi ja tuskin edes merkittävin osa Uganda-vyyhdissä.

Kuolleella suomalaisliikemiehellä on merkittävästi taustaa erilaisissa, mm. turvallisuusalaan kytkeytyvissä yrityksissä. Aiemmin on julkisuudessa ollut jo hänen toimintansa ravintoloiden ovimiespalveluita tarjoavan yrityksen pääomistajana ja tätä kautta muodostuva kytkös järjestäytyneen rikollisuuden parissa toimineeseen henkilöön, joka istuu yhtiön hallituksessa.

Suvi Lindéniä koskeva keskustelu on keskittynyt Patrian lisäksi lähinnä hänen matkakustannustensa korvaamiseen ja sopeutumiseläkkeen nostamiseen. Tippaakaan näiden asioiden merkitystä vähättelemättä voi kysyä, olisiko syytä nostaa ennemmin esiin mahdolliset ongelmat poliittisen aseman tuomien mahdollisuuksien hyväksikäytöstä liiketoiminnassa, ei pelkästään YK:n olemattomien mandaattien, mutta myös kotimaan yhteyksien osalta.

Suvi Lindén ja Kampalan nähtävyyksiä. (By Soppakanuuna – Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15968288, By Jonipoon – File:Kampala skyline.jpgFile:In front of Gaddafi mosque, Kampala.jpg File:Baha’i House of Worship, Kampala, Uganda.jpg File:Kampalaskycraper.JPG File:Makerere University – Kampala.jpgFile:Victoria lake.JPG, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37932150)

 

Oululaisia vaikuttajia

Lindén ei ole ainoa oululainen kokoomusvaikuttaja, jolla on yhteyksiä Qatariin ja asekauppaan. Veropetoksesta tuomittu entinen kunnallispoliitikko Teemu Vasankari luotsaa internetistä julkisesti löytyvien tietojen mukaan Sveitsissä toimivaa Team Capital AG -nimistä yritystä. Match Deck -palvelun mukaan Tactical North -niminen, puolustustarvikekauppaan keskittyvä yritys on vielä heinäkuussa 2017 ollut rekisteröitynä samaan osoitteeseen. Nykyisin firma toimii Arabiemiraateissa, Team Capital puolestaan Sveitsin lisäksi Qatarissa. Niin ikään Vasankari on toiminut IT-alalla.

Ainakin Vasankari on 2000-luvun alussa istunut oululaista ilmaisjakelulehteä puuhanneen Head Median hallituksessa samaan aikaan, kun kaupunkilehti Forum24:n myyntijohtajana aloitti Suvi Lindénin aviomies Timo Mehtälä. Lisäksi hallituksessa toimi muun muassa konkaripoliitikko Kalervo Kummola.

On kysyttävä, oliko Vasankarilla keskinäinen yhteys kuolleen suomalaisliikemiehen ja/tai Lindénin kanssa.
Lindén ja Ugandan Kampalassa surmansa saanut mies toimivat tiettävästi Suomi-Qatar -seurassa. Oliko heillä kenties maassa elektroniikkaedustuksia?

Qatarin voisi vielä kuvitellakin hankkivan kansalaisilleen tai hallinnolleen erityisen korkeaa teknologiaa tai aseita, mutta viimeistään Ugandan kohdalla herää myös kysymys siitä, minne tuotteet ovat joko tietoisesti tai tiedostamatta päätymässä. Mitään laitonta toiminnassa ei sinänsä tarvitse olla, mutta asialla voi olla merkitystä Suomen kansainvälisten suhteiden kannalta.

Kuten aiemmassa blogitekstissä tuotiin esiin, surmattu suomalaismies toimi myös venäläisoligarkki Roman Rotenbergin kylpylähotellin omistusta hallinnoivan sijoitusyhtiön hallituksessa. Vladimir Putinin kiistattomaan lähipiiriin ja jääkiekkojoukkue Jokerien keskeisiin puuhamiehiin kuuluva Rotenberg joutui pakotteiden kuristamana myymään Suomen-liiketoimintojaan. Tiedetään, että varakkaiden, sanktioitujen venäläisten tapana on ollut pyrkiä saamaan liiketoimensa ulkomaisten luotettujensa haltuun. Usein tällaisen luottamuksen syntymiseen tarvitaan pitkäaikainen, eikä välttämättä täysin päivänvaloa kestävä liikesuhde. Tällaiseksi arvioidun toiminnan myötä asetettiin Yhdysvaltain pakotelistalle mm. lappeenrantalaisliikemies Kai Paananen.

Hallin varuskunta-alueen datapuistohankkeen lisäksi Lindénin yritys suunnittelee Oulu Seaway -nimisen merikaapeliyhteyden rakentamista. Kyseinen kaapeli kytkettäisiin puolestaan Itämeren kuitukaapeliin ja liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan mahdollisesti myös Koillisväylällä kulkevaan ROTACSiin (Russian Optical Transport Cable System). Voi kysyä, onko NxtVn:llä tai muilla asianosaisilla yhteyksiä ROTACSiin.

 

Vaikeuksista vahvemmaksi

Ugandan tapahtumien myötä sekä viranomaisilla että medialla on kriittisen itsetutkiskelun paikka. Patrian ja sopeutumiseläkkeiden nostaminen keskiöön on tuskin yhteiskunnallisesti merkityksellisin asiaan liittyvä seikka. Patrian ja muidenkin asiaan kytkeytyneiden ja kytkettyjen tahojen sekä Suomen valtion kannalta kyseessä on tietenkin myös julkisuusongelma, mutta ennen kaikkea olisi kysyttävä, mitä todellisuudessa oltiin kauppaamassa, minne, ja miksi kertomus päättyi näin?

Tässä viranomaisten halukkuus hoitaa mahdollinen tutkinta loppuun saakka on avainasemassa. Kuolleen henkilön poliittiset yhteydet eivät ole ainakaan hälventämässä epäluuloja tämän sujuvuudesta.

Suomen Sotilaan tiedusteluspesiaalissa tuotiin esiin suomalaisten Stasi-aineistojen käytön ongelmia, jollaiset saattavat “maan tapana” paikoitellen toistua nyky-Suomessakin. Sittemmin toimitukseen on välitetty mm. väitteitä eräistä Suojelupoliisin vanhaan virkamieskuntaan kuuluvien henkilöiden läheisistä perhesiteistä ulkopolitiikan hierarkiassa korkealla toimineisiin Naton vastustajiin ja muista, vuosikymmenten taakse ulottuvasta kontakteista Stasin avustajaksi omakätisesti värväytyneeseen Riitta Juntuseen. Juntunen toimi aktiivisesti presidentti Tarja Halosen kampanjassa vuonna 2000, eikä hänen asiansa edennyt oikeuteen siitä huolimatta, että yhteistyön noustua julkisuuteen syyteoikeus ei ollut vielä vanhentunut.

Aina ei ole niin kuin näyttää, mutta aina, kun on suinkin mahdollista, avoimessa yhteiskunnassa tulisi pyrkiä hälventämään tarpeettomat epäluulot avoimuuden keinoin. Suvi Lindénin väitetty osuus häntä haastatelleen ugandalaistoimittaja Charles Etukurin vangitsemiseen ei todellakaan näytä hyvältä.

Myös median osalta on muistettava, että disinformaatiota, merkityksettömiä detaljeja ja teorioita lasketaan usein liikkeelle silkassa hämmentämistarkoituksessa – “maskirovkana”. Todellisten jälkien peittely on parhaimmillaan hyvin ammattitaitoista. Niin ikään tämä artikkeli on kirjoitettu irrallisten tietojen yhdistämisen ja spekulaatioiden vaarat. Joissakin tilanteissa se on kuitenkin ainoa mahdollinen tapa herättää kysymyksiä, jotka on kysyttävä. Asianosaisten ja asiasta jotain tietävien tulisi nyt puhua.

Share This