Uusi muistomerkki Tali-Ihantalan polttopisteeseen

Suomen Sotilaan upseeripartio lähti taas Kannakselle valmistellaakseen kesäkuussa toteutuvaa lukijamatkaa. Vihjeen perusteella suunnattiin ensimmäiseksi Tali-Ihantalan taistelualueelle Murokalliolle, jonne oli kuulemma viime kesänä ilmestynyt uusi muistomerkki. Viime kesänä erääseen kesäkuun lopulla 1944 käytyyn Tali-Ihantalan taisteluun liittyvään pisteeseen eli Murokalliolle ilmestyi uusi venäläinen sotamuistomerkki. Murokallio on Tali-Ihantalan suurtaistelun kiinnekohtia, se muodostaa yhdessä Hiihkallion kanssa puolustukselle edullisen kapeikon Leitimojärven eteläpuolitse itä-länsisuunnassa Portinhoikkaan Talin suunnalta tulevan tien varressa. Murokallion juurelta lähtivät mm. Jääkäriprikaatin hyökkäykset joiden tavoitteena oli pussittaa Portinhoikan-Ihantalan tielle metsien kautta pyrkivä 30. Kaartinarmeijakunta.

Murokallion huipulla on uusi muistomerkki, jonka symboliikka on piristävän pelkistetty muihin Puna-armeijan muistomerkkeihin verrattuna. Kiven päivämäärä viittaa valtauspäivään.

Uusi muistomerkki kunnioittaa Murokallion, tai kuten venäläiset sitä näyttävät nimittävän, Kukkula 43,2 :n, valtauksessa kaatuneen ja Neuvostoliiton sankarin arvonimen saaneen puna-armeijalaisen Konstantin Šestakovin muistoa. Suomalaisittain kukkulan valtaus ei ollut kovinkaan kummoinen tapahtuma, pikemminkin suomalaiset luopuivat siitä, mutta näköjään venäläisillä on eri käsitys tapahtuman merkityksestä. Ja onhan kukkulan valtaus noin sotilaallisessa mielessä aina huomionarvoinen asia.

Puna-armeijalainen Konstantin Šestakov palveli 30. Kaartin armeijakuntaan kuuluneessa 129. Kaartin jalkaväkirykmentissä. Kuvassa Neuvostoliiton sankarin tähti ja Leninin kunniamerkki, jotka molemmat Šestakov sai postuumisti.

Puna-armeijalainen Šestakov oli syntynyt vuonna 1923 Kazakstanissa ja ammatiltaan hän oli osuvasti traktoristi. Puna-armeijaan hän liittyi 1942 kaatuakseen siis 21-vuotiaana 27. kesäkuuta 1944, jolloin Murokallio vallattiin.

Muistomerkkiin liittyy esittelytaulu, joka tässä toistetaan Aleksei Kettusen käännöksenä Šestakovin tekemisistä:

Šestakov on saanut metallilaattansa komeaan siirtolohkareeseen.

Šestakov, Konstantin Konstantinovitš

23.04.1923-27.6.1944

Neuvostoliiton sankari

Šestakov syntyi 23.4.1923 venäläisen talonpojan perheessä Karabulakin kylässä nykyisen Kazakstanin Almatyn läänissä. Hän suoritti seitsenluokkaisen koulun ja työskenteli traktorinkuljettajana maatalouden koneellistamiskeskuksessa. Osallistui Suureen Isänmaalliseen sotaan kesäkuusta 1942 alkaen kunnostautuen kesällä 1944 Leningradin oblastin vapauttamisen aikana.

129. Kaartin jalkaväkirykmentin kiväärikomppania, jossa Šestakov palveli, kohtasi päättäväistä vastustajan vastarintaa edetessään 27.6.1944 kohti Lampilijan kylän lähelle sijaitsevaa kukkulaa.

Joukkojemme etenemisen esti suurten kivien taakse piiloutunut vihollisen konekiväärimiehistö. Vaarasta huolimatta Šestakov ilmoittautui vapaaehtoiseksi vihollisen konekiväärimiehistön tuhoamiseksi. Oman tulituen turvin urhea soturi ryömi vihollisen tulipesäkkeen luokse, tuhosi käsikranaateilla sen miehistön ja avasi vallatulla konekiväärillä tulen kukkulalla olevia fasisteja vastaan poistaen pelistä noin 50 vastustajan sotilasta ja upseeria.

Vihollinen päätti vallata takaisin hyvin sijoitetun tulipesäkkeen, mutta vaikeasti haavoittunut Šestakov jatkoi taistelemista viimeiseen patruunaan. Kun kaikki patruunat oli ammuttu ja konekivääri vaikeni, kolme vihollissotilasta syöksyi Šestakovin kimppuun ottaakseen hänet vangiksi. Viimeisillä voimillaan Šestakov sinkosi käsikranaatin vihollisten joukkoon. Voimakas räjähdys tuhosi fasistit, mutta Šestakov kaatui. Hänen urotekonsa innoittamina soturimme nousivat yhtenä miehenä hyökkäykseen ja valtasivat kukkulan.

Saksalaisten fasistimiehittäjien vastaisissa taisteluissa osoittamansa urheuden, rohkeuden ja sankaruuden johdosta Kaartin puna-armeijalainen K.K. Šestakov on 24.3.1945 päivätyllä Neuvostoliiton Korkeimman neuvoston puhemiehistön päätöksellä palkittu Neuvostoliiton Sankarin arvonimellä (postuumisti). Šestakov on myös palkittu postuumisti Leninin kunniamerkillä 1945.

Kapt Kuusela ja Neuvostoliiton sankarin Šestakovin tekemisistä kertova taulu Murokallion juuressa.

Tähän viralliseen tekstiin on vaikea löytää suomalaisesta sotahistoriasta vahvistusta ja mm. paikannimi on outo.

Muistomerkki koostuu kuitenkin useista eri kohteista, joista yksi on Murokallion päällä. Muistomerkin huomaa helposti kun ajaa vaikka Portinhoikasta suoraan itään ns. Leitimojärven tietä ja Murokallion-Hiihkallion kapeikossa etsii tien vasemmalta puolelta suurta sinistä kylttiä. Tien tuntumaan on raivattu muutamalle autolle parkkipaikka ja siltä on hyvä opastus eri kohteisiin. Kallion päälle kannattaa kiivetä jo pelkästään näkymien takia, vaikka siinä joutuukin hieman vaivaa näkemään.

Muiastomerkin on saanut aikaiseksi 30. kaartin armeijakunnan upseeriyhdistys, jolla näyttää olevan edelleen vaikutusvaltaa. Asianosainen armeijakunta oli erittäin keskeisessä asemassa kesäsodassa 1944 Kannaksella ja jatkoi eri nimillä yllättäen aina vuoteen 1998.

Lehden lukijamatkalla kesäkuussa on tarkoitus vierailla tällä uudella muistomerkillä.

Lähde mukaan lukijamatkalle, katso linkki  www.suomensotilas.fi/suomen-sotilaan-lukijamatka-2018-rynnakkotykit-kannaksella/

Avainsanat: , , , ,

Share This