Venäjä-kytköksistä syytetty turvallisuusneuvonantaja eroaa

Kenraaliluutnantti (evp) Michael Flynnin ura presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana jäi reilun kolmen viikon mittaiseksi. Flynn pyysi eroa tehtävästään maanantai-iltana.

Flynnin eron välittömäksi syyksi muodostui se, että hän ei ollut kertonut koko totuutta yhteyksistään venäläisiin viranomaisiin. Flynn oli sanonut varapresidentti Mike Pencelle, että hän ei ole puhunut ennen presidentti Trumpin virkaanastumista venäläisten kanssa talouspakotteista. Varapresidentti Pence puolestaan ehti vakuuttaa julkisuudessa, että venäläisten kanssa ei ole keskusteltu talouspakotteiden purkamisesta.

Michael Flynn oli kuitenkin puhunut useaan otteeseen Venäjän suurlähettilään kanssa ennen virkakautensa alkua. Yhdysvaltojen oikeusministeriö varoitti Trumpin hallintoa, että rutiininomaisesti Flynnin ja suurlähettilään keskusteluista tehdyista nauhoituksista käy ilmi, ettei Flynn ole kertonut koko totuutta keskusteluistaan venäläisedustajan kanssa.

Yhdysvaltojen laki kieltää yksityisten kansalaisten, jollainen Flynn ennen Trumpin virkakauden alkamista oli, käymästä diplomaattisia neuvotteluja ulkovaltojen kanssa.

Michael Flynn istuu presidentti Vladimir Putinin vieressä RT-kanavan gaalaillallisella vuonna 2015.

Michael Flynn istuu presidentti Vladimir Putinin vieressä RT-kanavan gaalaillallisella vuonna 2015.

Esille tulleiden tietojen perusteella Flynn teki lopulta johtopäätöksensä ja lähetti erokirjeensä presidentti Trumpille. Erokirjeessään kenraaliluutnantti Flynn pahoittelee antaneensa epätäydellistä informaatiota keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään kanssa.

Michael Flynn oli jo ennen turvallisuusneuvonantajaksi ryhtymistään voimakkaan arvostelun kohteena epäilyttävän läheisistä suhteistaan Venäjälle. Flynn osallistui mm. vuonna 2015 venäläisen televisiokanavan RT:n (entinen Russia Today) gaalajuhlaan, jossa hän istui presidentti Vladimir Putinin pöydässä.

Presidentti Trump on ilmoittanut, että turvallisuusneuvontantajan tehtävät siirtyvät toistaiseksi kenraaliluutnantti (evp) Keith Kelloggille. Tehtävään on ollut esillä myös entinen CIA:n johtaja David Petraeus sekä vara-amiraali (evp) Robert Howard.


Jutun pääkuva: Michael Flynn osallistui aktiivisesti Donald J. Trumpin vaalikampanjaan. Kuva: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC-lisenssillä

Avainsanat: , , , , ,

Share This