Venäjän laivasto ruostuu rantaan

Venäjä uusi meripuolustusdoktriininsa näyttävin menoin heinäkuun lopussa: sen mukaan maa lisää läsnäoloaan Välimerellä ja vahvistaa Arktiksen sotilaallista käyttöä. Doktriinin mukaan “laajentumishaluisen” Naton kapasiteettiin tullaan vastaamaan. Uho on kova.

Totuus on kuitenkin rumempi: Venäjän laivasto ruostuu rantaan.

Venäjän laivaston kaikki suuremmat alukset ovat Neuvostoliiton perintöä. Venäjän laivaston suurin alus ja samalla ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov otettiin käyttöön juuri Neuvostoliiton hajottua 1991. Sen valmisti ukrainalainen telakka. Kun Kuznetsov lähtee merelle, sen laivasto-osastoon kuuluu hinaaja konerikkojen varalta. Huhutaan, että  aluksen 2000 hengen miehistöllä on käytössään 25 toimivaa vessaa.

Kuluneen 23 vuoden aikana Venäjän laivastolle on valmistunut vain muutama sukellusvene, pienempiä fregatteja ja hävittäjiä. Näitäkään ei olisi voitu tehdä Sevmashin laivastotelakalla Valkoisen meren rannalla Severodvinskissä ilman ukrainalaisten asetehtaiden toimittamia osia.

Nyt osatoimitukset ovat Ukrainan sodan takia katkaistu.

Samalla ajanjaksolla Yhdysvallat on rakentanut keskimäärin kahdeksan sota-alusta vuodessa ja ydinkäyttöisen lentotukialuksen neljän – viiden vuoden välein.

Venäjä yritti ostaa laivasto-osaamista Ranskasta Mistral-projektin myötä. Venäläistelakka ei kuitenkaan onnistunut luomaan tarvittavaa tuotantokapasiteettia ja ensimmäisten alusten tuotanto jäi kokonaan Ranskalle. Nyt niidenkin kauppa on peruttu.

INS Vikramaditya, kuva Indian Navy

INS Vikramaditya, kuva: Indian Navy (2014)

Intia solmi Venäjän kanssa 2004 sopimuksen pienemmän neuvostoaikaisen Kiev-luokan lentotukialuksen modernisoinnista Intian laivastolle. Projektin hinnaksi arvioitiin miljardi dollaria. Vuonna 2012 “Vikramaditya” -nimen saanut lentotukialus hajosi testikäytössä: aluksen kahdeksasta höyrypainekattilasta seitsemän rikkoontui. Intian laivasto hyväksyi aluksen lopulta vasta vuonna 2014. Aluksen modernisointiin oli kulunut rahaa 2,3 miljardia dollaria.

Ilman ukrainalaistehtaiden osatoimituksia Venäjän telakkateollisuus on vielä huonommassa jamassa kuin kaksi vuotta sitten.

Avainsanat: , , ,

Share This