Viimeiset poistuvat, SS-Rottenführer Sakari Haikala kuollut

SS-Rottenführer Sakari Haikala

Toimituksen saavutti suruviesti, SS-Rottenführer, alikersantti Sakari Haikala kuoli noin viikko sitten 23. toukokuuta. Hän oli syntynyt 5. syyskuuta 1923 Kouvolassa ja kuollessaan siis 97-vuotias.

Haikala, tuolloiselta sukunimeltään Sulinmaa, värväytyi Kouvolassa keväällä 1941 SS-joukkoihin 17-vuotiaana. Takana oli talvisodan palvelus suojeluskuntapoikana ja omien sanojensa mukaan häntä elähdytti isänmaallisuus kuten niin montaa muutakin lähtijää. Saksaan Haikala siirtyi 4. kuljetuserässä ja sotilaskoulutusta saamattomana hänen liitettiin SS-vapaaehtoispataljoonaan. Sitä koulutettiin puolisen vuotta Wienissä, Stralsundissa ja Gross Bornissa ennen rintamalle siirtymistä vuodenvaihteessa 1941-42.

Haikala palveli kiväärimiehenä ja krh-miehenä pataljoonan 1. ja 4. komppaniassa, hän kotiutui pataljoonan mukana heinäkuussa 1943 ja jatkoi palvelustaan Suomen armeijassa JR 25:ssä eli “Piikissä” Itä-Karjalassa ja Kannaksella.  Ensin tehtävä löytyi heittimen lataajana, myöhemmin tulenjohtajana.

Sodan jälkeen töitä löytyi vain sotahomman osanneelle miehelle pariksi kesäksi Lapin miinanraivauksessa ja talvisin savotoilla. Eräs episodi oli myös pako Ruotsiin Valpoa pakoon, mikä osoittautui lopulta täysin turhaksi. Elämäntyönsä Haikala teki veturinkuljettajana, vapaa-ajat täytti valokuvaus ja taide.

Rivimiehenä Haikala ei olisi ehkä erottunut muuten, mutta Mirja Turunen julkaisi hänestä kirjan, joka ilmestyi Docendon kustantamana 2016. “Koska kotimaa meidät lähetti, SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa” ISBN 978-952-291-257-2, sisältää niin Haikalan suorasukaista kerrontaa rintamalta Suomesta ja Saksasta sekä sdoanjälkeistä elämää. Mukana on myös runsaasti taustatietoa. Kannattaa lukea jo pelkästää rivimies Haikalan muisteluksien ja kommenttien takia.

Haikalan poistuttua jäljellä on enää neljä suomalaista SS-vapaaehtoista, kaksi heistä yli 100-vuotiaita.

Haikalan muistelmat Mirja Turusen kirjaksi saattamana


Jutun pääkuva: Suomen palanneet vapaaehtoiset ovat vaihtaneet saksalaiset asepukunsa suomalaisiin varusteisiin 11.7.1943. Kuva SA-kuva.

Avainsanat: , ,

Share This