Viron ulkoministeri Suomen Sotilaalle: Haluamme USA:n olevan näkyvästi läsnä

Baltian maiden presidentit vierailevat tällä viikolla Yhdysvalloissa. Tänään tiistaina Viron Kersti Kaljulaid, Latvian Raimonds Vējonis ja Liettuan Dalia Grybauskaitė tapaavat yhdysvaltalaisen virkaveljensä Donald Trumpin sekä hänen väistyvän turvallisuusneuvonantajansa H. R. McMasterin. Viron presidentin kanslian tiedotteen mukaan keskeisenä asialistalle nousevat turvallisuuskysymykset.

Suomen Sotilas haastatteli maaliskuussa Viron ulkoministeri Sven Mikseriä vierailun ja maan turvallisuuspoliittisista tavoitteista ylipäänsä. Sosiaalidemokraatteja edustava Mikser on aiemmin toiminut maansa puolustusministerinä.

 

Virossa ollaan tyytyväisiä Naton kehitykseen

Suomen Sotilas raportoi hiukan alle kaksi vuotta sitten tunnelmia Pohjois-Atlantin liiton huippukokouksesta Varsovasta, jossa tehtiin kauaskantoisia päätöksiä erityisesti Itä-Euroopan aluepuolustuksen vahvistamiseksi. Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Ranskan ja Saksan johtamat sekä eräiden muiden Naton jäsenmaiden taisteluosastot sijoitettiin kokouksen seurauksena Baltian maihin ja Puolaan. Vaikka niiden sotilaallinen voima sinänsä on hyvin pieni, joukkojen konfliktia ennaltaehkäisevää merkitystä on pidetty arvossa.

Joukkojen läsnäolon ja ennaltaehkäisyn nimiin vannoo myös vuosina 2002-2003 Viron puolustusministerinä toiminut, nykyisin ulkoministerinä maataan edustava Mikser.

– Haluamme myös Yhdysvaltain olevan näkyvästi läsnä lähialueillamme, hän toteaa lisäten Amerikan lipun läsnäolon Itämeren alueella olevan voimallinen, sotilaallista konfliktia ennaltaehkäisevä pelote.

Tältä osin Baltian presidenttien vierailu Valkoiseen taloon saattaa olla hyvinkin merkityksellinen.

 

Amerikkalaisia ja virolaisia sotilaita yhteisharjoituksessa vuonna 2015.

Mitä Baltiassa on tapahtunut?

Mikser on tietenkin poliitikko ja puheensa sen mukaisia. Katsotaan siis toista lähdettä ja yksityiskohtaisempaa dataa: varsovalainen Itä-Euroopan tutkimuskeskus OSW on viime elokuussa julkaisemassaan, tutkija Piotr Szymańskin kirjoittamassa paperissa vertaillut maiden viimeaikaista ja odotettavissa olevaa kehitystä.

Raportin mukaan maat ovat puolustuksensa kehittämisen suhteen todellakin tosissaan. Vaikeaksi kävisikin väittää vastaan: ovathan erityisesti Latvia ja Liettua osoittaneet ainakin taloudellista uhrautuvuutta vahvistaakseen puolustuskykyään Viron hoidettua asian jo aiemmin. Myös Szymańskin arvion mukaan Baltian maat näkevät Yhdysvallat ensisijaisena turvallisuutensa takaajana, joten maan joukkojen pysyvää läsnäoloa alueella toivotaan. Suurin ongelmakohta nähdään ilmapuolustuksen kyvykkyyksissä, mihin epäkohtaan maat ovat toivoneet apua liittolaisiltaan.

Siinä, missä Viro on päätynyt suureen reserviläisarmeijaan puolustuksensa perusratkaisuna, Latvia vannoo pienen ammattilaisarmeijan nimiin. Liettua on päättänyt yhdistää nämä kaksi mallia. Viimeksi mainittu katsotaan tehokkaimmaksi puolustuskyvyn vahvistajaksi, ainakin mitä viime vuosiin tulee. Maan strateginen asemakin kun on pohjoisnaapureihinsa nähden erilainen: toisaalta Kaliningradin alue ja Valko-Venäjä jättävät väliinsä vain pienen rajan Puolan kanssa, minkä yhteyden katkaiseminen olisi konfliktitilanteessa tärkeää. Kuitenkin juuri maantieteellinen läheisyys Puolaan tekee liittolaisavun perillesaattamisen konfliktin sattuessa helpommaksi.

Latviassa talousongelmat ovat lyöneet leimansa myös armeijan kehittämiseen, eivätkä sikäläiset usko ajan kuitenkaan riittävän konfliktitilanteessa suuren reserviläisarmeijan liikekannallepanoon. Samoja pelkoja on toki Virossakin, mutta puolustustahdon osoituksena maan järjestelyä voi pitää onnistuneena. Selittävänä tekijänä Szymański mainitsee myös Suomen vaikutuksen asiaan.

Niin ikään Baltian maat saattavat olla kiinnostuneita asekaupoista Yhdysvaltain kanssa – tiedetäänhän, kuinka paljon raha näissäkin asioissa Donald Trumpille merkitsee. Tämän sai tuntea nahoissaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kun Trump ilmoitti tiedotustilaisuudessa Suomen ostavan suuria määriä hävittäjiä, vaikka kaupasta ei ollut sovittu.

Presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa tulee olemaan mielenkiintoista seurata myös Trumpin suhtautumista Baltian maiden panostuksiin – onhan presidentti toistuvasti painottanut kaikkien jäsenmaiden merkittävää taloudellista vastuuta Naton ylläpitämisessä. Viro on jo tällä hetkellä käyttänyt puolustukseensa liiton suosituksen mukaiset kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, Latvia ja Liettua aikovat saavuttaa tason tänä vuonna.

Share This